Berta Sándor

Világszerte zajlik a chipvadászat

A cégek egyedi módon próbálják meglelni a hiányzó alkatrészeket.

Tavaly január óta tart világszerte a chiphiány. Most a Wired arról számolt be, hogy az azóta sem javuló helyzet miatt az egyes piaci szereplők chipvadász egységeket hoztak létre, amelyek az egész világon kutatnak a szükséges alkatrészek után és néha bizony rendkívül furcsa felkéréseket is teljesíteniük kell.

Bill Wiseman, a McKinsey tanácsadócég partnere szerint a piacon kétségbeesés tapasztalható. Amennyiben valaki 350 000 dollárért épít egy tömegspektrométert és azt nem tudja kiszállítani azért, mert hiányzik egy 50 centbe kerülő chip hozzá, akkor képes irreálisan magas összeget is kifizetni azért, hogy megszerezze. Ez a vélemény tökéletesen tükrözi a világszerte uralkodó állapotokat. A McKinsey úgy próbálja megoldani a problémát, hogy saját chipvadász csapatot hozott létre, amely a megbízó társaságok felkérésére felkerekedik és a szokványos ellátási láncokon átlépve globálisan igyekszik meglelni az adott hiányzó komponenst vagy azok lehetséges alternatíváit. Wiseman hangsúlyozta, hogy a chipek kint vannak a piacon, azokat csak meg kell találni és megszerezni. Olyan országokban kutakodnak, mint Marokkó, Hollandia vagy Japán, és az eredetileg igényeltnél kicsit eltérő termékeket is listázzák. Mindezt természetesen vaskos díjért teszik.

A hiány oka sokrétű: egyrészt a pandémia miatt mindenki megrohanta a boltokat az otthoni munkavégzéshez szükséges elektronikai eszközökért, másrészt az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségek miatt hatalmas készletek ragadtak be, harmadrészt pedig a chipgyártók termelése is visszaesett, mert ők sem jutottak hozzá a szükséges alapanyagokhoz. A megoldásban nem segít, hogy új problémák bonyolítják a helyzetet, Kínában az omikron miatt hatalmasak a lezárások és az ukrajnai háború is hozzájárul az ellátási lánc káoszához.

A válság rávilágított arra, hogy a félvezetők milyen kulcsfontosságúak a gazdaság szereplői számára, és megmutatta milyen törékeny számos ellátási lánc. A súlyosan érintett iparágak közé tartozik a fogyasztói elektronika, a LED-es és egyéb világítás, az energiaipar és az autóipar. A járvány kezdetén az autógyártók leállították a gyártást és törölték a chipekre vonatkozó rendeléseiket. Ez hatalmas hiba volt, mert hátrébb sorolódtak a prioritási listán, és azóta is küzdenek a felzárkózásért.

Több autógyártó leállította a szalagjait, mások pedig inkább kiiktatnak egyes funkciókat. Tavaly szeptemberben a Cadillac bejelentette, hogy eltávolítja a kihangosító funkciót egyes járműveiből. Novemberben a Tesla elkezdte az USB-portok nélküli autók értékesítését. Idén májusban pedig a Ford bejelentette, hogy egyes modellekben kikapcsol nem kritikus funkciókat, például a fűtésszabályozást, és ha a szükséges chip kapható lesz, akkor később a kereskedők hozzáadják ezeket.

Dan Hutcheson elemző szerint masszív gyűjtögetés zajlik, az iparban a chipek jelentik az új vécépapírt. Peter Wennink, az Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML) Holding N.V. vezetője pedig azt mondta, hogy egy nagy ipari konszern már titokban mosógépeket vásárol fel azért, hogy az azokba beépített chipeket a saját termékeiben használja fel. Ez az intézkedés elsősorban az autógyártóknál jöhet szóba.

Amint sikerült az alkatrészeket megszerezni, kezdődik a további munka, ugyanis - ahogy arra Mike Juran, az Altia első embere rámutatott - módosítani kell a kódokat ahhoz, hogy azok az új chipeken is működjenek. Az Altia gépkocsikhoz és különböző eszközökhöz készít interfész-szoftvereket. Egy másik megoldás szerint pedig a programokat úgy módosítják, hogy a meglévő chipek több feladatot tudjanak elvégezni. Juran hozzátette, hogy abban is segítenek, hogy a raktárakban lévő régi chipeknek új életet lehessen adni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    Ott meg nyilván 200mm wafer sincs meg üzem sincs. Valószínű vmi power konverzióval menne a 300mm wafer azon mindenki nyerne. Csak felkészüetlenek voltak erre most majd okosabbak lesznek. Ezt a komoly gpu-sdit meg majd kiröhögik nvidia meg nem is álmodik róla hogy autóbeszállító lesz.
  • kvp #5
    "És most mindenki belátta hogy nem érdemes >14nm meg afölötti node-okkal kuncsorogni"

    Nem lefele kellene menni, hanem felfele. A 90-es evekbeli gyartosorok is jok lennenek meg arra amire az iparnak kell. A 30 eves technologia sokkal nagyobb kihozatalt biztosit, tehat olcsobban tobb chip gyarthato vele. Ok, hogy ezek butak lesznek es lassuak, de az ipari automatizalashoz nem a legmodernebb technika kell, hanem a leg robosztusabb es megbizhatobb. Egy autoba vagy mosgepbe boven eleg a 20-30 evvel ezelotti szinten levo szamitogep vagy mikrovezerlo is.

    Tehat a chiphiany fo szereploi az 30-50 eve folyamatosan gyartott alap ic-k, amikrol mindenki azt gondolta, hogy tonnaszamra vannak a rakatarakban es ezert nem kell se elore rendelni beloluk, se kapacitast lekotni rajuk. A jarvany megjeleneseig igy is volt, majd 2 ev alatt lassan kifogyott minden keszlet es a kinaiak meg nem akarnak masnak adni az ujonnan gyartottakbol, mert rajottek, hogy ezzel bedonthetik a nyugati cegek termeleset (plusz alapvetoen kell nekik is).

    A modern, kis csikszelessegu chipekbol nincs akkora hiany, mert az osszes nagyobb tajvani es koreai gyarto azokra allt at. Viszont ezek sem hasznalhatoak a bevalt regi alaparamkorok nelkul, amik a tapellatasert vagy a periferiakert felelnek. A termelesi valsag alapveto gondja az, hogy az elavult, de egyebkent mindenben hasznalt regi aramkoroket mar csak a kinaiak gyartjak, mert tul kis haszonkulcs volt rajtuk, igy a regi nyugati gyarakat bezartak, a kinan kivuli azsiaiakat pedig modernizaltak. Ezek a hianyzo chipek nem 14 nm-esek hanem gyakran 10-20 um-es eljarassal keszulnek (10000 - 20000 nm), de meg a legmodernebb power mosfet-ek is 100 nm-es csikszelesseg korul vannak.
  • Sir Cryalot #4
    Már megszoktam hogy mire eszembejut hozzáírni addigra letelik az edit/szerk.
  • Agyturbinikusz #3
    Hát maga bolond, hát maga bolond, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?
  • Sir Cryalot #2
    Ez a kemény. Hogy az nvidia AI chiptervezéssel folytat parasztvakítást és közben be sem merik vallani mennyi chipkapacitást megy el kriptosvindlire :DD.
  • Sir Cryalot #1
    Ez a kemény. És most mindenki belátta hogy nem érdemes >14nm meg afölötti node-okkal kuncsorogni ahelyett hogy mennének lefelé a GPU swindli "kárára"