6
 • Sir Cryalot
  #6
  Ott meg nyilván 200mm wafer sincs meg üzem sincs. Valószínű vmi power konverzióval menne a 300mm wafer azon mindenki nyerne. Csak felkészüetlenek voltak erre most majd okosabbak lesznek. Ezt a komoly gpu-sdit meg majd kiröhögik nvidia meg nem is álmodik róla hogy autóbeszállító lesz.
 • kvp
  #5
  "És most mindenki belátta hogy nem érdemes >14nm meg afölötti node-okkal kuncsorogni"

  Nem lefele kellene menni, hanem felfele. A 90-es evekbeli gyartosorok is jok lennenek meg arra amire az iparnak kell. A 30 eves technologia sokkal nagyobb kihozatalt biztosit, tehat olcsobban tobb chip gyarthato vele. Ok, hogy ezek butak lesznek es lassuak, de az ipari automatizalashoz nem a legmodernebb technika kell, hanem a leg robosztusabb es megbizhatobb. Egy autoba vagy mosgepbe boven eleg a 20-30 evvel ezelotti szinten levo szamitogep vagy mikrovezerlo is.

  Tehat a chiphiany fo szereploi az 30-50 eve folyamatosan gyartott alap ic-k, amikrol mindenki azt gondolta, hogy tonnaszamra vannak a rakatarakban es ezert nem kell se elore rendelni beloluk, se kapacitast lekotni rajuk. A jarvany megjeleneseig igy is volt, majd 2 ev alatt lassan kifogyott minden keszlet es a kinaiak meg nem akarnak masnak adni az ujonnan gyartottakbol, mert rajottek, hogy ezzel bedonthetik a nyugati cegek termeleset (plusz alapvetoen kell nekik is).

  A modern, kis csikszelessegu chipekbol nincs akkora hiany, mert az osszes nagyobb tajvani es koreai gyarto azokra allt at. Viszont ezek sem hasznalhatoak a bevalt regi alaparamkorok nelkul, amik a tapellatasert vagy a periferiakert felelnek. A termelesi valsag alapveto gondja az, hogy az elavult, de egyebkent mindenben hasznalt regi aramkoroket mar csak a kinaiak gyartjak, mert tul kis haszonkulcs volt rajtuk, igy a regi nyugati gyarakat bezartak, a kinan kivuli azsiaiakat pedig modernizaltak. Ezek a hianyzo chipek nem 14 nm-esek hanem gyakran 10-20 um-es eljarassal keszulnek (10000 - 20000 nm), de meg a legmodernebb power mosfet-ek is 100 nm-es csikszelesseg korul vannak.
 • Sir Cryalot
  #4
  Már megszoktam hogy mire eszembejut hozzáírni addigra letelik az edit/szerk.
 • Agyturbinikusz
  #3
  Hát maga bolond, hát maga bolond, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?
 • Sir Cryalot
  #2
  Ez a kemény. Hogy az nvidia AI chiptervezéssel folytat parasztvakítást és közben be sem merik vallani mennyi chipkapacitást megy el kriptosvindlire :DD.
 • Sir Cryalot
  #1
  Ez a kemény. És most mindenki belátta hogy nem érdemes >14nm meg afölötti node-okkal kuncsorogni ahelyett hogy mennének lefelé a GPU swindli "kárára"