Berta Sándor

A szoftverén bukott el a Qualcomm mesterséges intelligencia chipje

A hardver hiába volt kimagasló, önmagában semmit sem ért.

A Qualcomm korábban megalkotta a Cloud AI 100 nevű nagy teljesítményű és hatékonyságú gyorsítóchipet a mesterséges intelligencia feladatok gyorsabb és jobb megoldására, s a termék számos területen rekordokat is döntött. Ennek ellenére nem tudott sikereket elérni, mert az ökorendszere és azon belül is elsősorban a szoftvere komoly hiányosságokat mutatott fel. Pedig voltak komoly érdeklődők, köztük a Facebook (Meta) is.

A projekttel és annak sorsával a The Information foglalkozott. A gyártó a Cloud AI 100 chipet már 2019-ben hivatalosan bejelentette, majd 2020-ban be is mutatta, s az már az első pillanatoktól látszott, hogy a terméknek nagyon jó esélyei vannak arra, hogy a Facebook (Meta) adatközpontjaiba kerüljön. A chipet 2019-ben és 2020-ban is alaposan kielemezte a Mark Zuckerberg által vezetett nagyvállalat, de tavaly mégis úgy döntött, hogy lemond annak alkalmazásáról és inkább a saját fejlesztéseire hagyatkozik ezen a területen.

A Facebook annak ellenére döntött így, hogy a tapasztalatai alapján a Cloud AI 100 gyors és rendkívül hatékony volt, a legjobb teljesítményt kínálta wattonként számolva. De a társaság munkatársai nem bíztak a kapcsolódó programban, annak aktuális állapotában és a jövőbeli feladatokra való optimalizálásában pedig végképp nem. Az egyelőre kérdéses, hogy a chip sikeres lehet-e. Úgy tűnik, hogy a Qualcomm is rájött időközben arra, hogy többet kell foglalkoznia a szoftverrel. Ha a projekt elbukik, az komoly hatással lehet a vállalat érintett részlegére és a jövőbeli felhőkörnyezeti hardvereinek a fejlesztésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!