Berta Sándor

Dolgozók ellenőr­zésében segítene a ClearView AI

A sokat támadott cég nem elégszik meg az eddig gyűjtött adatmennyiséggel. Mindenkit azonosítani akar.

2020 januárjában derült ki, hogy a ClearView AI amerikai vállalat több mint 3 milliárd arcfotót töltött le a világhálóról. A társaság a képeket nem különleges adatbázisokból gyűjtötte össze, hanem nyilvánosan hozzáférhető forrásokból, például a Facebook, az Instagram, a LinkedIn, a Twitter, a YouTube és más szolgáltatások rendszereiből.

Most a The Washington Post idézett abból a ClearView AI 55 oldalas befektetői anyagából, amely két dologra helyezte a hangsúlyt. Az egyik, hogy a vállalkozás adatbázisában szereplő fotók számát a mostani 10 milliárdról 100 milliárdra kell növelni - ráadásul egyetlen esztendőn belül. A másik pedig, hogy az arcfelismerő szoftvert nem csak a rendőrségeknek és más hatóságoknak kell elérhetővé tenni, hanem akár a különböző cégeknek is, hogy azok így ellenőrizhessék az alkalmazottaikat és a külső munkatársaikat is.

Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a ClearView AI adatbázisából gyakorlatilag lehetetlen törölni bárkit is, a vállalat még kifejezett kérésre vagy felszólításra sem hajlandó eltávolítani az érintett személy felvételeit és adatait.

A társaság az anyagában azt taglalta, hogy az adatbázisa kiépítésével azt akarja biztosítani, hogy a világon szinte minden ember azonosítható legyen. Továbbá új termékeket akar kifejleszteni, a nemzetközi terjeszkedését erősíteni, amire esélyt jelent, hogy a Google, az IBM és a Microsoft kivonult erről a piacról és az eddiginél több pénzt akar kiadni lobbitevékenységre azért, hogy a számára előnyös törvények elfogadását elősegítse. A menedzsment ehhez elegendőnek ítélt meg 50 millió dollár további tőkét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #16
    Vagyis halálom pillanatában fel tudnak egy képet rajzolni, hogy mit is fogyasztottam életemben.
    Végülis hasznos.
  • Agyturbinikusz #15
    Az eredeti probléma, a kép+név társítás, én azt mondtam, hogy a 2 nem lehetséges, ha nincs kép.
    Ez ennyire nem tiszta néktek?
    A többi része még trivialis, csak ugye ha az adat maga kaotikus, hiszen nem követi a tipikus vásárlói szokásokat, abból nehéz megjósolni mi lesz a következő.
    Spam jön folyamatosan, annyi a logika részemről, amit így hirdetnek, azt Direct nem veszem meg. Akkor mire is jó ez a rendszer?
  • repvez #12
    élj akkor csak a kis álomvilágodban ahol azt hiszed, hogy nincs rolad senkinek sem adata és nem is tudnak beazonositani.
    Gondolom még sose kaptál reklám spam levelet cégektol és telefonhivást olyqanoktol akikkel semmi kapcsolatod nem volt .
  • Agyturbinikusz #11
    A három test modell a példája annak, hogy hiába van meg, a világ összes információja, attól még nem megyünk vele semmire. Ezt kellene észben tartanunk. Vagyis a hozzá rendelés csak akkor működik, ha tudjuk mit csinálunk. Nem fog menni statisztikai alapon, mert akkor lehet egy leány leszek jó nagy poccsel...
  • Agyturbinikusz #9
    Nincs személyi igazolvány, első dolog.
    Nem csinál senki fényképet rólam, hiszen minek?
    Ha az állami/banki adatbázist viszik, a legkisebb problémám, hogy a nevem mellett ott a képem is, ugye?

    Vagyis mégegyszer, ha háttérben voltam, honnan tudják a telefon számon/nevem egy ismeretlen ember fényképe alapján?
    A neten vásárlás során nincs szükség fényképre... mármint normális helyeken.
    Értem én, hogy nem lehetetlen, csak azért nem is egyszerű, ha az ember nem nyitott életet él valamilyen hülye csatornán.
    Pp vásárlási szokásaim alapján elég nehéz bármilyen sablont rám húzni, hiszen ki vesz heggesztő gépet, 3kW-os búvár szivattyút, mindenféle számítógép alkatrészt, amellett hogy mindenféle autó alkatrészt vesz és 300MHz oszcilloszkop merofej amiben érdekelt. Egy férfi? Mi lesz a következő ebben a sorban?
    Én sem tudom, hiszen nem tudom mi fog elromlani legközelebb..... Így még találgatnak amit csak akarnak...csak nem érdekel.
  • repvez #8
    ugy látom akkor a primitiv logikát neked már sikerült elsajátítania .
    Gondolom nincs jogositványod, személyid, nem szoktál a bankba menni meg nem vásárolsz neten sem. mert mindenhez kell adat, fénykép és mindezeket össze lehet kombinálni .
    Meg mit számit ha nem te tárolod magadrol a fényképet hanem valaki más? tudod ,hogy hányszor voltál csak ugy lefényképezve mások által, hogy a háttérben voltál ?

    Elég naiv vagy ha azt hiszed, ha egyénileg nem készitesz képet és nem osztasz meg akkor nincs is rolad sehol adat és nem tudnak beazonositani.
  • Agyturbinikusz #7
    Egyre jobb, a saját telefonon sem tárolok képet magamról... Minek van a tükör? Vagy ott is van GDPR?
    Ennyire egyszerű... Nincs össze párosítható adat, nincs probléma. A primitív logika a leghatásosabb ez esetben.
    De a primitív logikához is túl primitív az emberiség?
  • repvez #6
    Elég naiv vagy ha azt hiszed, csak önhibábol vagy egyéni hülyeségből kerül ki rőlad kép vagy adat az azonositáshoz.
    Rengeteg, olyan rendszer van ami begyujti rolad az adatokat lehet nem képpel, de a sok adat kiad egy mintát ami alapján beazonosit és hivatali adatokkal összekapcsol .
    Vagy Te amikor böngészel minden oldalről tudod, hogy milyen adatok akar tárolni rolad ? a GDPR-t minden esetben átolvasod mielött leokézod? Vagy amikor a telefonon egy appnak engedélyt adsz?
    nem elég csak egy oldalrol nézni a dolgokat amikor IT-ről van szó
  • kvp #5
    "Rakétákkal?? Durva lenne"

    A katoni modszer jelentheti a ceg szerverparkjanak fegyveres lefoglalasat is. Ha a telephelyeken talalhato helyi allamok mind egyetertenek, akkor ez gyakorlatilag birosagi hatarozatokkal is megoldhato. Ha nem, akkor marad az amerikai modszer.

    "Aki hülye annak begyűjtik a képeit, akinek nincsenek képei fenn főleg nem a saját nevével"

    Eleg ha egy ismeros vagy csaladtag felrak cimkezve. Vagy egy ceges alkalmazotti adatbazis elerheto a netrol. Az en esetemben legalabb 3 foto van ami igy kerul ki, ebbol 1 csaladi kep. Mindezt ugy, hogy nincs meg linkedin-em sem, ami alapveto lenne manapsag a STEM teruleteken dolgozoknal, foleg a kezdoknel.

    A csadoros emberek eseten az adatbazis automatikusan, szarmazasilag azt dobja ki, hogy terrorista. Legalabbis az amerikai rendszer. Egyebkent az afganokat pl. eleg jol beszkenneltek es az amerikaiak cimkezett biometrikus adatbazist adtak at a taliboknak a kivegzesekhez a kulfoldiekkel egyuttmukodo emberekrol, noket is belertve. Azota valoszinuleg lassan mar vegeztek is mindenkivel aki nem menekult el idoben.

    ps: En nagyjabol tudom, hogy mely allami adatbazisokban vagyok meg teljes vagy reszleges biometrikus adatokkal. Az ember nem megy olyan orszagba ahol nagyon azonositani akarjak vagy ha igen, akkor max. "barati" megszallo csapatok mogott. A civil adatbazissal az a gond, hogy ha egyszer kikerul, akkor onnantol barki azonosithatova valik barki altal, ami civilek eseten foleg a bunozok szamara jelent elonyt. Peldaul a Balatonon vegigmenve a strandon meg lehetne mondani, hogy ki hol lakik es ez alapjan eldontheto, hogy ures-e a lakcime vagy egy iskola elott a terfigyelo kamera netes kepe alapjan kikeresheto a gyerekek a lakcime, csaladi allapota, stb. Mindez csak publikus forrasokbol (facebook, ceges adatok, iskolai csoportkep, stb.) begyujtott fotok es metaadatok alapjan.
  • Agyturbinikusz #4
    Aki hülye annak begyűjtik a képeit, akinek nincsenek képei fenn főleg nem a saját nevével, hát sok sikert az azonosításhoz.
    Ja van kb 1mrd csador Lady, na ott azért megnézem mire mennek.