Berta Sándor

Adatgyűjtés miatt bírálják az Audacity új tulajdonosát

Az információk elvileg Oroszországba és az USA-ba is továbbíthatók.

A nyílt forráskódú zeneszerkesztő szoftvert világszerte több mint 100 millióan használják arra, hogy zenét vagy beszédet vegyenek fel és szerkesszenek vele. A programot nemrég átvette a ciprusi székhelyű Muse Group, amely zenei alkalmazások fejlesztésére specializálta magát. Az új tulajdonosok az átvétel után megváltoztatták az Audacity felhasználási feltételeit. A legfontosabb módosítás, hogy a Muse Group gyűjtheti és másokkal megoszthatja a felhasználói adatokat. A lépés miatt a cég kritikák kereszttüzébe került.

A nyílt forráskódú világ híreit gyűjtő FOSS Post nevű platform azt taglalta, hogy a Muse Group a birtokába jutott információkat megoszthatja a különböző hatóságokkal, jogi tanácsadókkal, ügynökökkel, lehetséges vásárlókkal és más piaci szereplőkkel. Annak ellenére, hogy a felhasználói adatokat az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén belül őrzik, azok akár Oroszországba, ahol a vállalat fő irodája van, vagy az Amerikai Egyesült Államokba is bármikor továbbíthatók. A FOSS Post ezért az Audacity-t "potenciális kémprogramnak" minősítette és mindenkit arra bátorított, hogy azok, akik korábban feltelepítették azt a számítógépeikre, töröljék le.

A BBC-nek a Muse Group egyik képviselője azt nyilatkozta, hogy nem akarnak az ügyfeleik személyes információihoz hozzájutni, az ugyanis semmilyen formában sem segítene a társaságon. Ezzel párhuzamosan a GitHubon az Audacity tulajdonosai nyilvánosságra hoztak egy állásfoglalást, amelyben leszögezték, hogy a jövőben milyen adatokat fognak gyűjteni és átadni másoknak, s azokhoz milyen feltételek mellett kiknek lesz hozzáférésük. Rámutattak, hogy a szoftver akár internetkapcsolat nélkül is használható.

A felhasználók amiatt szintén bírálták a Muse Groupot, hogy a programot az új felhasználási feltételek alapján nem alkalmazhatják a 13 évesnél fiatalabb személyek, miközben az eredeti licencben ilyen kikötés nincs. A Muse Group sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a felhasználási feltételek nem világosak és közölte, hogy hamarosan megjelenteti azok módosított változatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Schwarz #3
    firejail -net=none audacity
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Ez mar megtortent..
  • kvp #1
    Elvileg open source. Ha nagyon akarna az open source kozosseg akkor fork-olhatnak egy netkapcsolatot nem hasznalo valtozatot. Legrosszabb esetben megszunne a program open source statusza, de akkor tenyleg senki nem hasznalna mar. (szinte az osszes linux-bol kikerulne azonnal) Ha benne marad az adatgyujto kod, akkor igy is eleg eselyes, hogy a kozossegi disztibuciok tiltolistara teszik.