Berta Sándor

A TikTok munkatársai is aggódnak a személyes adataikért

Úgy tűnik, hogy a vállalat nem csupán az ügyfelei információit használja fel.

A TikTok dolgozóinak egy része a Berlini Adatvédelmi Hivatalhoz fordult amiatt, mert aggódnak, hogy a társaság felhasználja a személyes adataikat. A szolgáltató azzal sérthette meg a hatályos európai uniós adatvédelmi előírásokat, hogy az otthonról tevékenykedő alkalmazottainak fel kellett telepíteniük a széles körű hozzáférési jogokkal rendelkező céges alkalmazásokat a magántelefonjaikra. A hivatal megerősítette az információkat és közölte, hogy állásfoglalást kért a kérdésben a TikToktól, de még nem kapott semmilyen választ.

Maja Smoltczyk berlini adatvédelmi és információszabadságért felelős biztos kijelentette, hogy a magánkészülékek adatvédelmi előírásoknak megfelelő használata munkahelyi célokra komoly műszaki és jogi akadályokba ütközik. Így a dolog csak akkor valósulhat meg, ha az adott szervezet vagy vállalat minden előírást betart. A Berlini Adatvédelmi Hivatal azt is tanulmányozza, hogy az ügynek vannak-e nemzetközi vonatkozásai. Amennyiben igen, úgy az eljárást az Ír Adatvédelmi Hivatal veszi át, mert a TikTok európai központja Dublinban van.

A vállalat közleménye hangsúlyozta, hogy nagyon komoly veszi az adatvédelem kérdését az általa foglalkoztatott személyek esetében is és a jelenlegi eljárás nem foglalkozik azzal, hogy a társaság szoftverei letöltésre kerüljenek a munkatársak személyes mobiltelefonjaira. Ez rövid időn belül a második ügy a TikTokkal kapcsolatban. Nemrég büntették meg a céget 750 000 euróra Hollandiában, mert megsértette a gyermekek személyes adatainak bizalmas kezelésével kapcsolatos előírásokat. Az adatvédelmi információk az alkalmazás telepítésekor kizárólag angol nyelven voltak elérhetők és ezért azokat sok gyerek nem értette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!