Berta Sándor

A fitneszeszközök kiválóak adatgyűjtésre

Napjainkban már nem csupán a hardverek eladásából szereznek bevételt a gyártók, hanem az ügyféladatok gyűjtéséből és értékesítéséből is.

A Mozilla Alapítvány 151 olyan aktuális terméket vizsgált meg adatvédelmi szempontból, amelyek a mostani karácsonyi szezonban keresett ajándékok lehetnek. Bár voltak pozitív példák, de az eredmény többnyire elkeserítő volt.

Az eszközöket hat különböző kategória (intelligens otthon, játék, szórakozás, viselhető megoldások, egészség, mozgás) valamelyikébe sorolták be. A tanulmányozott készülékekben közös volt, hogy mindegyik működtetéséhez szükség van internetelérésre. A tesztek fókuszában az integrált kamerák, a mikrofonok, a GPS-modulok, a mesterséges intelligencia és az adatvédelmi előírások voltak, s az, hogy az adott gyártó általánosságban miként kezeli és védi az ügyfelei magánéletét.

A szervezet munkatársai úgy találták, hogy 46 termék esetében különösen problémás az adatvédelem, ezért azokat az "adatvédelmet nem tartalmaz" jelöléssel látták el. A leginkább kémkedő készülékek közé tartoznak a Facebook Portal, az Amazon Echo, a NordicTrack Treadmill és a Samsung Galaxy táblagépek. Aki például a Facebooktól vásárol okoshangszórót, az akár Mark Zuckerberget is meghívhatná az otthonába. De a NordicTrack, a Peloton, a Soulcycle és a Tonal fitneszeszközei is rengeteg személyes információt gyűjtenek. Különösen a NordicTrack gyakorlata elítélendő, a vállalat ugyanis akkor is eladja az adatokat vagy felhívja az ügyfelet, esetleg SMS-t küld neki, ha az illető tiltólistára tette.

A pozitív példák közé tartozott a Garmin, amely a hardvereinek és nem az ügyfelei személyes információinak az eladásával akar pénzt keresni. A gyártó kiemelkedően kezeli a biztonságot is. Az Apple szintén elismerést érdemelt, mert nem adja el a vásárlói adatait, míg a Sonos One SL hangszórókba direkt nem került mikrofon, hogy azzal véletlenül se lehessen visszaélni és kémkedni. A részletes eredményekitt érhetők el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #2
    Az almára én is kíváncsi lennék, mert biztosan variálnak vagy később majd saját célra használják az adatokat, bár olyan drágák a készülékeik, hogy simán ki kellene jönniük az árából.
  • Atyuska #1
    Az az igazság, hogy az okos eszközök akkor tudnak nyereségesek lenni, ha adatokat is adnak el. Ezeknek az eszközöknek túl gyors az amortizációs tényezőjük. Egy- max másfél év alatt ki jön az új modell, ami sokkal többet tud, s vagy ugyan annyiért vagy kicsivel többért, így egyszerűen nem éri meg megvenni az előző modellt sok esetben.

    Az Apple-re azért kíváncsi lennék, mert kizártnak tartom, hogy nem adna el egy rakás helyre mért adatokat..
    Utoljára szerkesztette: Atyuska, 2021.11.22. 11:25:56