JohnnyCage

A jövő 3. Generációs I/O szabványai

[Register] PCI? AGP? Louis Berns, az Intel egyik vezetője szerint a cég már elkezdte a jövő PC I/O szabványának kifejlesztését, amely mindkét jelenlegi szabványt leváltja majd.

Az Intel szerint az új, készülő szabvány a 21. század első évtizedének általános I/O rendszere lesz majd. A fejlesztés alatt álló rendszernek egyelőre még nincsen neve, legalábbis az Intel nem kívánta közölni azt. Amit viszont már jelenleg is lehet tudni, az az, hogy a jövő I/O rendszere egységes lesz, nem lesz kifejezetten egyik vagy másik célra szánt busz, mint a PCI és az AGP esetében.

Az új I/O rendszer technikai részleteit az őszi IDF-en (Intel Developer Forum - Intel Fejlesztői Fórum) fogja ismertetni a cég, az eheti rendezvényen mindössze a technológia felületes ismertetése történt meg. Az Intel új technológiája soros kommunikációs elven fog működni, órajele pedig már eleinte legalább 10GHz lesz, de ez később még növekedni fog. Ez az órajel egyelőre még hihetetlennek tűnik, de a hasonló processzorok 5-6 év múlva várható megjelenésekor ez már nem lesz túl nagy különlegesség.

A társaság a rendkívül magas órajelen történő kommunikációt optikai elven kívánja megvalósítani, mivel ilyen frekvenciatartományban a hagyományos elektromos továbbítással már komoly gondok akadnának. Burns a technológia felvázolása után arról számolt be, hogy a rendszer nem kevesebb, mint 10 évig kellene, hogy életképes maradjon, a kisebb időközi fejlesztéseket természetesen beleértve. Burns szerint a többi utódjelölt, mint az AMD HyperTransport (korábban Lightning Data Transport) technológiája, vagy az AMD-féle új AGP rendszer egész egyszerűen nem fog elterjedni.

Az Intel-vezető szerint a konkurens technológiák -az AMD-féléket is beleértve- jók, de nem jelentenek megoldást hosszútávon , és csak ideiglenesen láthatják el a PCI és az AGP helyettesítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #1
    Hát, én is bizonyára ugyanezt mondtam volna az Intel képviselőjének a helyében.