Franczy

Jönnek az 1 GHz-es PC-k

[ZDNET] A nemrég még csillagászati áron forgalomba került 1 GHz-es processzorokkal a közeljövőben már egyre több "mainstream"-, azaz szélesebb vásárlóközönség számára készített gépet fognak piacra dobni. Jelenleg az 1000 dolláros (~300e Ft) lélektani árhatár alatt különböző 700, 800, vagy 900 MHz-es CPU-val rendelkező konfigurációkat lehet kapni, de szakértők szerint hamarosan már az 1 GHz-es rendszerek is beszerezhetőek lesznek 1000 dollár alatt.

Az AMD és az Intel által nem is olyan régen piacra dobott első 1 GHz-es processzorok a megjelenés pillanatában már önmagukban 1000 dollár körüli összegekbe kerültek, hiszen az 1 GHz-es AMD Athlon kezdőára 1299 dollár (~390e Ft) volt, míg az elég nehezen beszerezhető 1 GHz-es Pentium III 990 dollárba (~295e Ft) került. Jelenleg az AMD ezen chipje 233 dollárba (~70e Ft), míg az Intelé 425 dollárba (~127e Ft) kerül.

Szakértők szerint a két konkurens chipgyártó cég még olcsóbb 1 GHz-es processzorai is hamarosan feltűnnek majd a piacon, így pedig az 1 GHz-es CPU-val rendelkező rendszerek akár már 1000 dollár alatt is nagyon könnyen beszerezhetőek lesznek.

"Szerintem az olcsóbb 1 GHz-es rendszerek az idei év harmadik negyedévében árasztják majd el a különböző piacokat, bár ezen konfigurációk árai a részegységektől függően nagyon változóak lehetnek. Persze akár már ma is piacra dobhatnák ezeket a gépeket, de most még valószínűleg nem lenne túl nagy a kereslet irántuk." - nyilatkozta Kevin Krewell, a Micro Design Resources piaci szakértője.

Jelenleg, ha például a Compaq Computer website-ján össze akarunk állítani egy 1 GHz-es AMD processzoros, 128 MB memóriával rendelkező Compaq Presario 7000-es számítógépet, akkor az körülbelül 1200 dollárba kerül. Ebben az esetben azonban le kell mondanunk a 17 collos monitorról, a DVD-ROM meghajtóról és a profi monitorkártyáról is.

Az AMD tervei szerint a 900 MHz-es Duron processzor az idei év második negyedévében kerül piacra, míg a 950 MHz-es változat a második félévben fog megjelenni. A 1.33 GHz-es AMD Athlon chip március végi megjelenésekor pedig várhatóan nagyobb mértékben csökkenni fog az összes alacsonyabb frekvenciájú AMD proci ára. Az Intel a második negyedévben hozza ki a 850 MHz-es Celeron processzort, a 900 MHz-es változat megjelenése pedig a harmadik negyedévben várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)