JohnnyCage

Barrett: Az Intel túléli a gazdaság megtorpanását

A meglehetősen barátságtalan gazdasági körülményekkel szembenézve Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója nagy horderejű üzenettel lepte meg az Intel Developer Forum hallgatóságát.

Craig Barrett keddi beszédében a chipipar mélypontjáról, a gazdaság egyre romló helyzetéről és az Intel jövőjéről fejtette ki véleményét. Barrett biztos benne, hogy az Intel különösebb gondok nélkül át fogja vészelni a gazdaság jelenlegi rossz helyzetét, mivel a cég igen széles termékskálával rendelkezik, és óriási összegeket fektet új technológiákba.

"Bár jelenleg egy komoly visszaesés tanúi lehetünk, ha az Internet kiépítésére, vagy a digitális világ megvalósulására tekintünk, ezek a területek még mindig gyerekcipőben járnak.", mondta Barrett. "Új termékeink és az ipari innováció ki fog juttatni minket a recesszióból."

Az Internet még gyermekkorát éli, és az Intel a felépüléséhez nyújtott szilícium építőkövekből fog profitálni, folytatta Barrett. A magánfelhasználók számára ez gyorsabb chipeket jelent a kéziszámítógépekben, web-kompatibilis mobiltelefonokban és PC-kben. Ezek az eszközök továbbra is a felhasználói érdeklődés középpontjában lesznek. Az üzleti felhasználók részére az Intel még erősebb processzorokat fog gyártani, hogy a nagy hálózati rendszerek zökkenőmentesen működhessenek, mondta.


Craig Barrett szerint a recesszió csak átmeneti

Az amerikai gazdaság hullámvölgyei ellenére az Intel továbbra is jelentős befektetéseket tervez, a cég 7,5 milliárd dollárt kíván szánni különféle felszerelésekre és létesítményekre, valamint 4,3 milliárdot a kutatásokra, csak az elkövetkezendő éven. Barrett elmondása szerint az Intel az éven 35 új chipet fog megjelentetni kizárólag a hálózati eszközök piacán.

Az Intel-vezető az IDF-en három McKinley-alapú szervert mutatott be, amelyek a cég következő generációs, 64bites processzorának prototípusait tartalmazták. Az Intel a szerverpiac olyan nagyágyúi ellen kívánja felhúzni a kesztűt a McKinley-vel, mint a SUN Microsystems, vagy az IBM. A három szerver a Hewlett-Packard-féle HP-UX, a Microsoft 64bites Windows és a Linux operációs rendszereket futtatta. 64bites A McKinley chipek 2002-től kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

A McKinley háromszor gyorsabb processzorbusszal rendelkezik, mint a szintén szerverekbe szánt Pentium III Xeon, ezért az ilyen rendszerekben az adatok a Xeonnál jóval nagyobb ütemben haladhatnak. A McKinley processzor chipre integrált Level-3 cache-sel is rendelkezik, ami szintén sokat lendít a 64bites voltából adódóan egyébként is rendkívül gyors processzoron.

Az asztali gépek és munkaállomások területén a cég a legjelentősebb változásnak a Pentium 4 rendszerek árának csökkenését lehetővé tévő Brookdale chipsetek őszi megjelenését, a P4 processzor és az RDRAM árának csökkenését tartja.

A PC-piac erős visszaesése ellenére a hordozható gépek iránti igény gyorsan nő. E téren leginkább a kicsi és ultrakönnyű notebookok iránt nagy az igény. Az IDF-en a cég bemutatott egy olyan, 1GHz-es mobil Pentium III CPU-val rendelkező kis méretű notebookot, amely a cég legújabb fejlesztésű, rendkívül alacsony fogyasztást lehetővé tévő technológiáját alkalmazza. A chip, amelyet a cég nyíltan a Transmeta Crusoe processzor vetélytársának szán, jelenleg 5 és 700MHz-es változatban készül. Az 1GHz-es chip már az Intel legújabb, 130nm-es gyártástechnológiájával készült.

A költségek csökkentése végett az Intel hamarosan átáll a 8colos (20,5cm) szilíciumostyákról a 12colosokra (30,5cm). A köralakú szilícium egykristályokból egyenként több chip is készül, de a veszteségek és a költségek mintegy 35%-kal kisebbek a nagyobb, 30cm-es ostya esetén. Az alacsonyabb gyártási költségek árcsökkentéseket tesznek lehetővé, ami fellendítheti a cég forgalmát a piac mélypontja ellenére is.

Craig Barrett beszédében kitért azokra a véleményekre is, melyek szerint a PC-k kora leáldozott. Barrett szerint bár terjednek a különféle hordozható digitális eszközök, ezek nem helyettesítik, hanem csupán kiegészítik a PC-t, így a PC-k haláláról szó sincs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #4
    Na akkor a gyengebbek kedveert: persze hogy nyavalyognak, masnak sem tetszene a piacvesztes
    Ez az a bizonyos recesszio (marmint nekik)
  • Dikkma #2
    Az Intel meg a király.
  • Mike #1
    Savanyu a szolo