JohnnyCage

Intel: hétfőn megnyílik az IDF

A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel rendszeresen megrendezi az Intel Developer Forumnak nevezett szakmai összejövetelt, ahol többek között a cég jövőbeli terveiről esik szó.

Az Intel Developer Forum Spring (tavasz) 2001. hétfőn nyílik meg, és a hírek szerint minden idők legváltozatosabb IDF-je lesz, a legkülönfélébb hardvertechnológiákkal színezve. Miközben az emberek túlnyomó részének még mindig a PC processzorok jutnak eszébe az Intel név hallatán, a rendezvény valójában már sokkal többről szól. Az Intel az összejövetelen az x86- és IA64-alapú processzorokon kívül számos egyéb hardverújdonságról kíván beszámolni, mint például különféle, szervereszközökbe, kéziszámítógépekbe, mobiltelefonokba és hálózati eszközökbe szánt chipek.

A kaliforniai San Jose-ban megrendezett négynapos konferencia során számos magas beosztású Intel vezető több tucat beszédet fog tartani a cég jövőjéről, és az újdonságokról. A konferenciát Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója nyitja meg beszédével, amelyben az internetes arhitektúrákról kíván beszélni.

Craig Barretten kívül beszédet mond majd Ron Smith, az Intel vezetéknélküli kommunikációval foglalkozó részlegének elnöke és általános menedzsere, és Pat Gelsinger, ügyvezető igazgató és technológiai vezető. Ron Smidth és Pat Gelsinger a vezetéknélküli kommunikációról és a peer-to-peer (egyenrangú hálózat) kíván beszélni. "Még mindig elég keményfejűek vagyunk az internetet illetően.", mondta Robert Manetta, az Intel egyik szóvivője. "Az IDF-en lehetőségünk lesz beszélgetni más fejlesztőkkel, és megoszthatjuk információinkat a különféle észrevételekről."

Az elemzők elvárásai szerint az IDF alkalmat fog adni az Intelnek, hogy a cég megvilágítsa jövőbeli terveit, leginkább a közeljövőben megjelenő processzorokat illetően. A társaság már korábban szétkürtölte, hogy továbbfejlesztette Pentium 4 és Itanium processzorait. Az Itanium továbbfejlesztésével azt szeretné elérni az Intel, hogy a szerverekbe készült proceszorok piacán hatékonyabban felvehesse a versenyt olyan chipekkel, mint például a SUN Microsystems UltraSPARC III processzora.

Az Itanium sajnos elég sokat késett, így teljesítménye nem biztos, hogy megfelel majd az elvárásoknak. A processzor utódja, a McKinley CPU már szintén fejlesztés alatt áll, és a szakértők szerint ez lesz az Intel valódi, ütőképes 64 bites processzora. Sokak szerint az Itanium pusztán egy bepillantás a 64 bites CPU-k világába. Az elemzők és szakértők úgy gondolják, itt az ideje, hogy az Intel részletesen beszámoljon a projekt helyzetéről. Szintén sokan várják, hogy a chipóriás végre pontosítsa, mit is fog tudni a Pentium 4 szerverekbe szánt, Foster kódnevű változata.

Sokak szerint eljött az ideje annak is, hogy az Intel végre közölje, a jövőben melyik memóriaszabványt kívánja támogatni. A cég eleinte a Rambus DRAM mellett kötelezte el magát, de az RDRAM botladozásával elengedhetetlenné vált a DDR-SDRAM-ok támogatásának elkészítése is. A Pentium 4 DDR-kompatibilis (DDR-Double Data Rate - Dupla adatátviteli sebességű ) chipkészlete (a CPU-t a memóriával és a perifériákkal összekötő chip(ek)) a Brookdale nevet kapta, és a korábbi hírek szerint októberre készül el.

A hordozható gépeket kedvelőket bizonyára az is érdekli, hogy mi várható a cég mobil vonalán. A notebookokba való CPU-k piacán a cég több új, nagy teljesítményű, de igen alacsony fogyasztású processzorral kívánja megállítani a konkurens Transmeta előretörését. A társaság ezen kívül az X-Scale arhitektúrát is be fogja mutatni az IDF-en. Az X-Scale arhitektúra az Intel PDA (Personal Digital Assistant - Digitális segéd) egységekbe szánt processzorainak alapja lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!