Gyurkity Péter

128 magos chipet akar az AMD

A szerverchipek hivatalos menetrendjében már a Zen 4 architektúra képviselőit látjuk.

Az AMD által tervezett újdonságokról az elmúlt hetekben mi is több alkalommal írtunk, ezzel kapcsolatban már több generáció várható előnyeit is megszellőztették. Az Intel eközben meglehetősen drágán dobja piacra friss megoldásait, az AMD pedig most saját hivatalos menetrendjét is frissítette.

A bejelentésben (amelyet az ilyenkor szokásos videó kísér) azt láthatjuk, hogy ezúttal a szerverek kategóriája van előtérben, hiszen az EPYC-vonal új képviselőinek főbb jellemzőit árulták el nagyközönségnek. A Milan-kódnévre keresztelt mostani generáció mellett azonban szintén felbukkant a listában a következő két évben várható, már 5 nanométeres gyártástechnológiával készülő két új család is, amelyek pusztán a kisebb csíkszélesség révén rögtön 25 százalékkal nagyobb teljesítményt kínálnak. A Genoa legfeljebb 96, a Bergamo pedig maximum 128 maggal jelenne meg, jövőre, illetve valamikor 2023-ban.


A két sorozat bizonyos jellemzői azonosak lesznek, így kevesebb gondot jelent majd a közöttük való átjárás. Mindenképpen fontos részlet, hogy az alkalmazott foglalat ugyanaz lesz, vagyis az egyes szerverekben viszonylag egyszerűen kicserélhetjük majd a két új sorozat képviselőit, amíg azonban a Genoa kifejezetten a nagy teljesítményre fókuszál, az említett maximum 96 maggal, leginkább a nagyvállalatok és az adatközpontok igényeit kielégítve, addig a Bergamo esetében az úgynevezett Zen 4 C-magokat alkalmaznák, amelyek már elsősorban a felhő-szolgáltatásokra lennének kihegyezve, némileg kisebb fizikai kivitelben. Mindkét sorozat támogatja a DDR5-memóriát, a PCIe 5.0, a CXL 1.1, valamint az Infinity Guard platformot, ezzel a listán nem látunk majd komoly különbségeket.

Az asztali és noteszgépes családok esetében később futnak majd be a hasonló (hivatalos) részletek, ezeket mi is kíváncsian várjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #4
    Látják a jövőt...
  • Myers #3
    Bergamo? :) Nem szerencsés névválasztás, figyelembe véve, hogy milyen állapotok voltak ott a kórházakban.
  • Agyturbinikusz #2
    A chip nem 128 magos lesz, hanem a processzor.
    Ugye azt tudja a cikk írója mi a különbség....
    Ha nem akkor lehet nekem kellene írni ide?
  • Ender Wiggin #1
    Kendermagos legyen!