Gyurkity Péter

Nem akar hibrid chipeket az AMD

A cég megszólalt a várható újításokról, most több korábbi pletykát is megerősítettek.

Az AMD kapcsán a napokban írtunk arról, hogy frissülnek a cég chipjei, ez a frissítés azonban pusztán a sorozatgyártással és a logisztikával kapcsolatos feladatokat hivatott némileg leegyszerűsíteni. Most végre megszólaltak az illetékesek, így megismerhetjük a soron következő újítások fontosabb jellemzőit.

A hosszabb interjú tulajdonképpen a Zen-architektúra 5 évvel ezelőtti felbukkanása, a fontos évforduló kapcsán készült el, ebben azt emelték ki a cég részéről, hogy kitartanak az eredeti filozófia mellett. Ez többek között azt jelenti számunkra, hogy nem akarnak hibrid chipeket piacra dobni, ahogy azt a nagy rivális Intel esetében láthattuk, ez ugyanis szerintük megnehezíti a megfelelő szoftverek elkészítését, vagyis az optimalizációt. Legalább ennyire fontos részlet, hogy valóban véget ér a hosszú múltra visszatekintő AM4-foglalat pályafutása, ezt hamarosan a közvetlen utód váltja majd le, a vállalat pedig hisz abban, hogy a jövőben kisebb, ám jóval erősebb processzormagokat tudnak majd elkészíteni, amelyek révén jelentős gyorsulást érhetünk majd el.


Az új platform (amelynek nevét egyelőre nem említették meg, ez azonban nagy valószínűséggel az AM5 lenne) valamikor jövőre jelenik meg, emellett felbukkan majd a DDR5-memória, valamint a PCIe 5.0 támogatása is. Ez utóbbi nem feltétlenül jelenti azt, hogy a család minden egyes tagja megfelelő módon kezeli majd a technológiát, mint ahogy a jelenlegi generáció esetében sem kapunk teljesen egységes képet, hiszen az integrált grafikus vezérlővel érkező példányok (lásd Ryzen 5 5600G) megállnak a PCIe 3.0 kezelésénél, dacára annak, hogy a Zen 3 már a negyedik generációs szabványt is támogatja. Szintén befut majd a 3D V-Cache technológia is, ettől 15 százalékos gyorsulást várnak, hiszen háromszor nagyobb L3-gyorsítótárak jelennek majd meg az egyes chipekben.

A soron következő sorozat a Zen 3 frissítéseként jelenik majd meg, ezt váltaná majd fel a jövő év második felében a Zen 4, immár az új foglalattal együtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!