Gyurkity Péter

Kényelmesen vezetnek az asztali Ryzen-chipek

Az eladások terén jóval népszerűbbek az AMD megoldásai, erre az Intel később válaszolhat.

A központi processzorok és grafikus vezérlők új generációjának bemutatkozását követően az eladások alakulása, a két-két rivális versenyének alakulása számít kiemelt témának, ezzel kapcsolatban a napokban már írtunk arról, hogy a GeForce RTX 3090 kiemelkedően népszerűnek számít. Most az asztali chipek szegmensében futottak be hasonló összefoglalók, amelyek az AMD komoly előnyét jelzik számunkra.

Miközben a Mercury Research az AMD piaci részesedésének újabb növekedéséről adott hírt (a cég egy év alatt 4-7 százalékponttal javított helyzetén, a szegmenstől függően), most két nagy amerikai portál toplistáin futunk végig, hogy jobban lássuk a jelenlegi (friss) generáció egymáshoz viszonyított pozícióit. Az Amazon tengerentúli oldalán például az első tízbe alig kerül be Intel-processzor, itt alig 1-2 típus jelenik meg a cég kínálatából. Az AMD oldalán viszont még elsőgenerációs Ryzen-chip is felbukkan a felsorolásban, ami valószínűleg (saját kategóriáján belüli) megfelelő teljesítményének köszönhető, míg az első ötben kizárólag ez utóbbi gyártó saját megoldásait láthatjuk. A jelek szerint az AMD mostani generációja abszolút nyerő, legalábbis azok körében, akik saját maguk állítják össze asztali konfigurációikat.

A másik nagy online forgalmazó, a Newegg., hivatalos toplistájában némileg eltérő helyzet tárul elénk, bár az Intel itt is alig rúg labdába, hiszen mindössze 2 megoldásuk szerepel az első tízben, legjobb eredményük pedig egy ötödik hely – ez persze minden nap változik, az aktuális forgalomtól függően, a fentiek alapján azonban az AMD előnye jelenleg teljesen egyértelmű. A Rocket Lake tehát az előzetes híreknek és várakozásoknak megfelelően nem igazán versenyképes, viszont az erőviszonyokon a 12. generációt képviselő Alder Lake változhat majd, többek között a maga hibrid megoldásaival.

Erre persze az AMD válaszol majd a Zen 4 architektúrával, amely némileg később fut majd be, ismét maximum 16 maggal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Pedig sok értelme nincs az 5800X-nek, ha csak most ki nem hajtja valami nyers erőt igénylő szoftverrel.
  Arra apellálni, hogy később pont kiszolgál, ahogy növekszik a teljesítményigény, hát elég mellélövés.
  Ugyanis akkor már a párhuzamosan fejlesztett új technológiákra is szükség lesz. (Gyorsabb memóriára, gyorsabb SSD-re, újabb kódekes videókártyára, újabb szabványok, csatlakozók támogatására stb. )
 • Mertos #6
  Így van. Tesóm fiát is rábeszéltem az 5800X-re, mert hosszabb távon biztosan jobb megoldás. Mondom ezt úgy, hogy én az utóbbi ~10 évben Inteles voltam/még vagyok.
 • lammaer #5
  Kereslet - kínálat.
 • t_robert #4
  először is már kapni úgy 97-100 ezertől is.
  másfelöl meg mi értelme 2700X-et ma venni???? nagyjából 100-102 ezertől árulnak 5600X-et is, ami gyorsabb úgy 25%-kal annak ellenére, hogy két maggal és 4 szállal kevesebb van benne. ráadásul 147 ezertől árulnak 5800X-et ami szintén 8 mag 16 szálas viszont gyorsabb kb. 50%-kal...
 • ddt500 #3
  Bár ennek örömére ma le is árazták 100 000Ft-ra! :D
 • ddt500 #2
  2700X 2019.12.19-én vettem az iponban 58 000Ft-ért.
  Most 150 000Ft felett van.
 • ntex #1
  Fel is ment szépen az AMD processzoroknak az ára, pedig mindig olcsóbbak voltak az Intelnél... A 2600X -emet még 55.000-ért sikerült venni tavaly év elején, most alig lehet 70.000 alatt megkapni újan
  Utoljára szerkesztette: ntex, 2021.08.12. 18:40:13