Gyurkity Péter

96 maggal jön az AMD új szerverchipje

A Zen 4 architektúra ezen képviselőinek több technikai részlete is kiszivárgott.

Az AMD nem is olyan régen mutatta be a Zen 3 architektúrát, annak első példányait, amelyek meglehetősen jól szerepelnek a piacon, ezekben a hónapokban azonban a fókusz már fokozatosan áthelyeződik a sorrendben következő generációra, amelynek egyes részleteit már korábban láthattuk. Legutóbb arról írtunk, hogy a Zen 4 16 magnál állna meg, ez azonban a felhasználói chipekre vonatkozik, míg a szerverek területére szánt példányokról most olvashatunk néhány érdekességet.

Augusztus első hetében a Gigabyte háza táján bukkant fel néhány dokumentum, köszönhetően azon hackereknek, akik eltulajdonították az anyagot. Ebben többek között már azt is megemlítették, hogy az új Epyc-család 128 magnál tetőzhet, most azonban egy másik, korábban több alkalommal megbízhatónak bizonyult kiszivárogtató közölt újabb részleteket saját Twitter-lapján, amelynek révén betekintést nyerünk a technikai adatokba. Ebből az derül ki, hogy 96 mag lesz a maximum a szerverek területén, ami még mindig szép előrelépésnek számít, hiszen a jelenlegi generáció esetében ez 64, emellett azonban az SP5-foglalat alkalmazása, valamint a 12 csatornás DDR5-memória kezelése is fontos részletnek számít.

A magyarázat alapján az AMD sikeresen megnövelte a CCD-k (core complex die) számát, ezt ugyanis 8-ról 12-re emelik, és mivel mindegyik ilyen egység 8 magot tartalmaz, a plafon ennek megfelelően 96 mag lesz. A Genoa kódnévre hallgató új generáció foglalata összesen 6096 lábat tartalmaz, ezzel a cég eddigi legnagyobb ilyen megoldását ismerhetjük majd meg, amit egyebek mellett úgy sikerült összeállítani, hogy a CCD kiterjedését 80 mm-ről 72 mm-re mérsékelték, ami 11 százalékos csökkenést jelent. Maga az SP5-foglalat 6080 négyzetmilliméter kiterjedésű, ami komoly ugrást jelent az SP3-hoz képest, hiszen annak mérete 4410 négyzetmilliméter. Ami a fogyasztást illeti, ez nagyon rövid periódusokban (1 milliszekundum) a 700 wattot is elérheti, 10 milliszekundumos intervallumok esetében azonban ez 440 wattra mérséklődik.

A megjelenés a jövő évben esedékes, ekkor mutatkoznak majd be az asztali és a noteszgépes típusok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #4
    Veszek egyet a gyerek tamagochijába, csak előbb bevezetem a 3 fázist a lakásba:)))
  • intl #3
    a hoelvezetes miatt kerdezi, nem a tapolas miatt. dark silicon.
  • Fefy #2
    "A fogyasztast pedig folyamatos terhelesnel kellene nezni".
    Pont, hogy nem. Szerinted ha egy CPU pillanatnyi terhelése akár 5x akkora is lehet, mint az általad is említett üzembiztos 100%-on működés közben felvett teljesítmény, akkor a tápáramkört szerinted mégis mekkorára kell méretezni? 140 wattra, vagy 700-ra? Ha csak 140-re méretezed, akkor az 1ms-es időintervallumra honnan szerzel 5x több áramot? Telepatikusan odavuduzod a procinak?
  • kvp #1
    A labak szama jelentosen csokkentheto lenne, ha osszetokoznak a ram chipekkel. A fogyasztast pedig folyamatos terhelesnel kellene nezni, tehat mekkora az a holeadas amit folyamatosan 100%-ra porgetett procik mellett kepes tarosan kezelni. Semmi ertelme rovid ideig e fole menni, ha hosszu tavon nem kepes leadni a keletkezo hot.