Gyurkity Péter

5G kerülne az AMD új chipjeibe

A MediaTek technológiáját használnák fel, egy közös leányvállalaton keresztül.

Az AMD kapcsán a friss Ryzen-chipek mellett nemrég arról is beszámoltunk, hogy a cég a fenti gyártóval is összefogna, mégpedig annak érdekében, hogy idővel saját chipjeiben is megjelenjenek az olcsóbb 5G-modemek. Az Intel is hasonló terveket sző, ahogy egyre jobban elmosódik a két szegmens közötti határvonal.

A két cég esetében már korábban is volt példa közös projektre, ennek eredményeként pedig az AMD piacra is dobta az RZ608 jelölésű Wi-Fi chipet, amely tulajdonképpen egy átnevezett MT7921K. A DigiTimes értesülése szerint azonban most egy leányvállalat elindítását szeretnék megvalósítani, hogy a jövőben egy szélesebb területre terjesszék ki az összefogást, ennek legfőbb célkitűzése ugyanis az 5G-modemek integrálása lenne az AMD piacvezető Ryzen-processzoraiba. Az ötödik generációs elérések kapcsán ugyan a legtöbben rögtön a Qualcomm megoldásaira asszociálnak, a MediaTek házon belüli fejlesztése azonban olcsóbb, többek között azért, mert ez pusztán a 6 GHz alatti sávokat kezeli, ez pedig bőven elég a noteszgépek területén.

Szeptember második felében már arról is olvashattunk, hogy az AMD ARM-chipeket is gyártana, ezzel egy időben pedig a Samsunggal dolgoznak közösen annak érdekében, hogy az RDNA 2 architektúrába tartozó grafikus vezérlők ez utóbbi cég Exynos-chipjeiben is felbukkanjanak. Jól látszik, hogy több eltérő projekten dolgoznak, ez talán annak is köszönhető, hogy az asztali és noteszgépes chipeknél egyre nehezebb a gyártástechnológiai előrelépés megvalósítása, miközben az is nyilvánvaló, hogy a fogyasztás területén az ARM architektúrájára épülő megoldások jóval hatékonyabbak, tehát van logika a két szegmens egymáshoz közelebb hozásában.

Az még kérdés, hogy mikor ismerhetnénk meg az első ilyen termékeket, amíg azonban az Intel egy M.2-bővítéssel oldaná meg az 5G támogatását egyes laptopokban, a MediaTek modemjeinek integrálásával az AMD egy jobb alternatívát nyújthat majd – valamikor 2024 körül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!