Gyurkity Péter

Az új iPad is megkapta az M1-chipet

A táblák és az iMac-számítógépek is frissülnek, itt is megjelenik az 5G támogatása.

Az Apple eredetileg tavaly ősszel mutatta be friss chipjét, amely kifejezetten kedvező visszhangra talált, ezt pedig mások gyorsan meg is próbálták ellensúlyozni, részben szavakkal, részben tettekkel. Most az új iPad is megkapta a típust, miközben az iMac-vonalat is frissítik.

A hivatalos bejelentés alapján az új iPad Pro leginkább a teljesítmény terén kínál nagy előrelépést, hiszen itt 50 százalékkal nagyobb erőt ígérnek, míg a grafika terén 40 százalékos gyorsulásra számíthatunk, legalábbis a gyártó szerint. A tárolókapacitás szintén megugrik, a memória mérete 16 GB-nál, a tárolóegység pedig 2 TB-nál tetőzik, ami mindenképpen szokatlan a táblák területén. Az M1 révén felbukkan továbbá a Thunderbolt és az USB 4 támogatása is, de a 10 Gbps-os Ethernet sem jelent majd gondot. A kijelző kapcsán a mini-LED technológia, a 120 Hz-es képfrissítés, valamint a TrueTone-támogatás érdemel említést, az előlapon emellett egy 12 megapixeles szelfikamera kapott még helyet. A két modell május második felében jelenik meg a piacon, a 11 hüvelykes példány ára 799 dollártól indul, a 12,9 hüvelykes változatnál ez 1099 dollár.


Ami az iMac-vonalat illeti, a cég szintén több módosítást alkalmaz, ezek révén vékonyabb lesz a külső, a káva mérete is mérséklődik, de több eltérő szín is elérhetővé válik. A 4.5K Retina-kijelző ennek révén már 24 hüvelykes, a TrueTone támogatása itt is felbukkan, de a kamerát és a mikrofont is igyekeztek tovább javítani, előbbi komponens például egy 1080p felbontású FaceTime-egység. Az Apple szerint az M1 révén a 21,5 hüvelykes iMac-hez képest 85 százalékkal nagyobb teljesítményt kapunk, a grafika terén 50 százalékos lenne az eltérés, az áramellátásról gondoskodó mágneses csatlakozót pedig szintén optimalizálták, miközben az adaptert kiegészítették egy Ethernet-porttal. A megjelenés május második felében esedékes, az ár 1299 és 1499 dollár lesz.


Jövő héten befut az iOS 14.5 is, ez minden olyan készüléken fut majd, amely a 14-es verziót is támogatja, viszont az új funkciók jó része csak az iPhone 12-családon lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #21
    Jaja, tudtam, hogy a macOS BSD alapú. Lehet, hogy majd kipróbálom, ha valamelyik gépre valamiért rendszert kell újrarakni... Terveztem is párszor már. :D
  • drsx #20
    Az egyik legnagyobb hasonlosag a Linux es a Freebsd kozott, hogy van egy halom szoftver, aminek mindket oprendszerre letezik valtozata - a legszembetunobb, ami alapjan sokan parhuzamot velnek felfedezni, azok a kulonbozo shellek, pl. bash, es az ebbol adodo hasonlo shell szintaxis. Amugy szamomra ket kulon vilag (magancelokra Freebsd 12.2 es Opensuse 15.2, cegnel vegyes linux es osx 10.13-tol felfele). Ugyanakkor teny, hogy Linuxos hatterrel nem nehez a Freebsd-re torteno atallas, szerintem probald ki, legalabb egy vm-ben. Gyors, stabil, biztonsagos, habar itt-ott kicsit driverhianyos, foleg wifinel. A zfs fajlrendszerrol nem tudok nyilatkozni, a mai napig ufs2-t hasznalok.

    Barmennyire hihetetlenul hangzik, az OSX kozelebb all a Freebsdhez, mint a Linux: az OSX kernel (Darwin) a mai napig jelentos mennyisegu Freebsd kodot tartalmaz, elsosorban a kernelbol meg nehany driverbol. Meg persze gondolom (remelem? ajanlom? :P ), van par backported resz a Freebsd-ben is. Ezert is mertem megemliteni a Freebsd+iMac parositast egy Apple topicban. ;)
  • Gabbbbbbbbbbbb #19
    1 eve probaltam ki utoljara a Samsung bongeszot, akkor arra jutottam, hogy Kiwi, Brave, sot meg Firefox is valamivel jobban muzsikalnak.
  • Sequoyah #18
    "Esetleg barmelyik touch-os x86-os laptop? Hasznalhatoak rendes pc-kent es ha kell tablet-kent is."
    Pontosan a Surface az a touchos x86 laptop ami hasznalhato rendes pc-kent es ha kell tabletkent is. Technikailag ez se mas, viszont a koncepcionak ez nyujta az ultimate, premium valtozatat. Es van tobbfele Surface is attol fuggoen hogy a rendes pc, vagy a tablet funkcio a hangsulyosabb.
    Azt hogy egy teljes erteku laptopnak le lehet kapni a kepernyojet es tabletkent hasznalni, az azert eleg jo feature.
  • zola2000 #17
    Ez alapján a Samsung S7 kijelző/hang minősége jobb mint az iPad Air 4é (oké ez inkább 220Ks árkategória)
    https://youtu.be/A7yoAuRTAy0

    Ugyanúgy IPS LCD mint az iPad a sima S7 (az amoledet direkt kerültem azért mert lehet hogy sokáig akarom használni) a samsung dex jó multitaskra is, az hogy a Chromenál jobb tableten a Samsung internet böngészője egyetértek (a Safari nem tudom milyen)

    Mindegy én maradtam android tablet vonalon a hátrányok miatt, a surfacet már eladtam az csalódas volt.
  • Gabbbbbbbbbbbb #16
    "Az iPadnak nem tudom milyen előnye van ehhez képest."

    Ipad-nek 3 nagy előnye van a Samsung táblákhoz képest.
    1. Jóval nagyobb teljesítmény és jobb építési minőség belépőszinten. (100eFt-os iPad szuper!)
    2. iPad-re rengeteg a nagyon jó minőségű, táblagépre optimalizált alkalmazás. Igényektől függően Procreate, Garage Band etc. alkalmazásoknak nincs JÓ androidos megfelelője.
    3. Friss szoftver 4-5 évig.
    (4. Nem ég be a fos amoled egy délelőttnyi (tollas) festés után. )
    (5. iPadOS Safari egy elég jó böngésző, Chrome a fasorban sincs és a táblagépes támogatottsággal is sok a baj)
    (6. Üresjáratban nem nagyon merül, nincs Google Play Services és a Facebook alkalmazásoknak sincsenek olyan jogosultságaik, mint Androidon)

    ---
    Nem vitatom az iPad hátrányait sem. Teljesen jogos felvetések ezek: emulátorok tiltása, nincs micro sd támogatás, fájlkezelés..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.04.23. 12:11:11
  • wraithLord #15
    Úgy tudom, már most is több-kevesebb sikerrel megy rajta Linux, de az 5.13-as kernel már hivatalosan is támogatni fogja az M1-et, ami mostanában fog megjelenni. Ezután valószínűleg felgyorsulnak a dolgok majd.
  • M2 #14
    Szerintem meg egy tabletet azokra használni, amiket leírtál (torrent, emulátorok), végtelenül beteg dolog. A vásárlók egy ezrelékét se fedik le ezek az igények.

    Tartalomfogyasztás és mára néhány kreatív munka, ezekre kell tabletet venni. Minden másra ott a többi eszköz.
  • zola2000 #13
    A surface tabletként használhatatlan Samsunghoz képest.

    Sem a videólejátszót nem tudom olyan kényelmesen belőni mint az androidos mxplayer, sem a galériát, windowson a játékok nem is hallottak a touchról akkor sem ha mobilról portolták steamre. A Samsung dex multitaskra is jó...

    Az iPadnak nem tudom milyen előnye van ehhez képest.
  • kvp #12
    "A Surface akkor jo ha nem tudsz donteni a tablet es a laptop kozott, es neha kezbe akarod fogni filmezeshez, de egyebkent laptopkent hasznalod. Bar tabletkent is meg mindig sokkal jobb mint barmilyen alternativa, kiveve persze az iPad."

    Esetleg barmelyik touch-os x86-os laptop? Hasznalhatoak rendes pc-kent es ha kell tablet-kent is. Nekem van egy kisebb (es filleres) lenovo, a nagyobb aksi es az usb hub van a clamshell-es billentyuzetben, egyebkent arrol leveve sima tablet. Gyari win10 van rajta, meg par cad program es embedded ide. Nem ez a fo gepem, de ha cipelni kell valahova, akkor inkabb ezt viszem, mert kicsi es konnyu. (es igen, ha kell, elmegy rajta a dos es a linux is, utobbit -ha eppen kell- erdemesebb vmware-ben)

    A surface jo, csak persze draga. Az ipad viszont tulsagosan limitalt ha fejleszteni szeretnenk vagy a vilag vege utan kettovel valamilyen beagyazott cuccot debug-olni. (amit persze nem lehet csak ugy kibontani es elhozni)

    ps: Az android az egy sima Google linux. Rendes root hozzafereses rendszeren siman lehet bash-ben dolgozni, gcc-vel forditani es binaris programokat telepiteni, akar egy olcso telefonon is. Csak az android gui alatt el kell inditani egy x szervert hogy a nativ programok fel tudjanak menni a kijelzore. Ezzel egyebkent at lehet venni tavoli x session-ok ablakait is, szoval az irodai desktop linux athozhato az android-os kijelzore vpn-en at (ez pont megy ios alatt is). Az embereknek persze tobbnyire eleg az a par app. (face, insta, tiktok, twitter, stb.) es ha nagyon muszaly az alap gyari bongeszo es arra az Apple rendszere is boven eleg.

    Ami nekem problemasnak tunik az Apple uj processzoraiban, az a kis meretu ram. Tehat hiaba van nagy szamitasi teljesitmeny, ha egyszeruen keves ramot raknak bele alapbol a profibb keszulekbe is. Ezt valoszinuleg minden evben fejleszteni fogjak, van hova.