Berta Sándor

Aggályosnak tartja az ARM eladását a brit kormány

A szigetországi kabinet megakadályozná az üzletet.

Az nVidia tavaly szeptemberben szerezte meg egy 40 milliárd dolláros üzlet keretében az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Akkor úgy tűnt, hogy a tranzakció 18 hónapon belül zárulhat le, addig tart ugyanis megszerezni a brit, a kínai, az amerikai egyesült államokbeli és az európai uniós piacfelügyeletek engedélyét. Január végére kiderült, hogy ellenállásba ütközik az ARM felvásárlása, mert a lépést több társaság mellett az amerikai és a kínai kormány is aggasztónak tartotta. Továbbá ismertté vált, hogy az IT-óriásoknak (Google, Microsoft, Qualcomm) sem tetszik a felvásárlás. Colette Kress, az nVidia pénzügyi vezetője márciusban megvédte a lépést és biztosította a piaci szereplőket arról, hogy megtartják az ARM nyílt licencmodelljét, valamint más chipgyártókkal szemben semleges magatartást ígért.

Most Oliver Dowden, a brit kormány digitális ügyekért felelős minisztere aggályait fejezte ki az üzlet miatt és jelezte, hogy megvizsgálják az üzletnek a piaci versenyre gyakorolt lehetséges következményeit, valamint a nemzetbiztonsági vonatkozásait. Az ügyben a Competition and Markets Authority (CMA) nevű brit hivatal előzetes jelentése várhatóan július végére készülhet el és azt először a politikus kapja majd meg. A miniszter megerősítette, hogy nemzetbiztonsági okokból akarnak a folyamatba beavatkozni.

Az nVidia úgy vélte, hogy az ARM eladása aligha jelent komoly veszélyt Nagy-Britannia biztonságára nézve. A konszern egyik szóvivője kifejtette, hogy továbbra is szorosan együtt dolgoznak a brit hatóságokkal, éppúgy, ahogy azt a felvásárlás bejelentése óta is tették. A Reuters rámutatott, hogy az ARM által tervezett chipeket nem csupán az okostelefonokban és más készülékekben alkalmazzák, hanem például a hadiipari technológiákhoz is használják azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #5
    Csak ők gyárthatnak processzort, mindenki tőlük vesz, a korábbi gyártók pedig kidolgoznak egy új architektúrát közösen, és néhány év múlva bevezetik a piacra. Az ARM az Acorn britt számítógépgyártó fejlesztése volt úgy 30 éve. A MOS 6502 (C-64, SEGA, Nintendo, arcade gépek processzora) után a Z80, x86, MC680x0, tehát a CISC processzorait nem találta megfelelőnek, a RISC architektúra felé fordult, ahol nincs mikrokód (a CISC processzorok valójában más utasításokat hajtanak végre, mint amit kapnak, a programok utasításait lefordítják a saját kódjukra, és azt hajtják végre, ezt a fordítást végzi a mikrokód). Ezért egy RISC processzor egyszerűbb, de több belső regisztert tartalmaz. Az első ARM fele, harmadannyi tranzisztort tartalmazott, mint a CISC processzorok, A mai programok nem gépikódban futnak, hanem magasszintú programnyelvben, így a probléma, hogy nehezebben programozható egy RISC, nem hátrány, a CISC előnye pedig elvész. Ezt 30 éve mindenki látta, de nehéz volt a váltás. A Motorola, az Apple és az IBM közösen kidolgozta a PowerPC, az Acorn az ARM architektúrát. Az Acorn processzorai a hordozható eszközökben, ipari áramkörükben, hadiiparban lettek felhasználva, az Acorn már nem gyártja a számítógépeit. Érdekes lett volna, ha az Amiga nem 68K-s processzorokat használ, hanem ARM-et. Talán életben marad. Az x86 ma is tartja magát az AMD az x64-el korszerűsítette, ma az Intel is x64-et gyárt. A PowerPC elhalt, ma az Intel és az ARM uralja a piacot. Ha az ARM változtatna a politikáján, egy új platform leváltaná, mert az tartja a csúcson, hogy szabadon licenszelhető. Az Apple most vált ARM-re, a RISC-forradalom, amit az informatikusok gondoltak, 30 évet csúszott. A CISC csak a kompatibilitás miatt maradt piacvezető a számítógépekben. Az ARM egy ideig az Intel birtokában volt, nagy baklövés volt lepasszolni.
  • Sir Cryalot #4
    Az nvidia már nem az az agilis brand ÉS élmény mint régen. Még a GTX is odavan.

  • gosub #3
    Érthetetlen ez az aggodalom, nálunk pont ez volt a nyugat által kívánatos, hogy az általuk hangoztatott szabad versenyben erőfölényükkel élve minden gazdasági ágazatra, eszközre rátegyék a kezüket, akár csak azért, hogy bezárják. Aki ezt csak megemlítette az a szabad világ ellensége.
    Külön pikantéria ez estben, hogy pont a microsoft, google, qualcomm ráncolja a szemöldökét.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Engem érdekelne, ha ARM egyszer csak nem adna el több licencet, akkor mi történne.
  • end3 #1
    A trend csak az egész világ számára jelent hatalmas veszélyt és biztonsági kockázatot, és hosszabb távon kiszolgáltatottságot, örök rabszolgaságot.

    A korrekt piaci versenyhelyzet fenntartását, a monopóliumoktól mentes, a világon egyenletes és sokszínű techcég-eloszlás szavatolná.

    Amerika minden jobb technológiai lehetőségtől megszabadítja a világ más országait, hogy azután egyedül ő adhasson el, engedélyezhessen termék- és eljárás-licenceket saját belátása szerint vagy zsarolhasson a világban.

    Korlátozhassa tetszése szerint más független gyártók lehetőségeit, ezzel a Föld nevű bolygón élő emberek szabadságjogait, hogy 21. századi módszerekkel gyarmatosíthasson, nyomorba taszíthasson más népeket és saját hasznára rabszolgaként dolgoztathassa azokat évszázadokra az egész világon.

    Tisztességtelen és végletekig aljas módszerrel, azzal a pénzzel, amelyet a világ más területein élők munkájának lefölözésével, nemzetállamok politikai rendszerének kényszerítésével, megcsapolásával, kattintásos módszerekkel történő átveréssel, megtévesztéssel, sokszor zsarolással szerez meg, lop el.

    A cégvásárlásokhoz azaz a korrupció világméretű formáinak megvalósításához Júdás-pénzeken megveszi az összes erre alkalmas társadalmi pozícióban lévő, elvileg a szavazó állampolgárok által demokratikusan megválasztott politikust, amelyek készséggel szolgáltatják ki nekik a nemzetük értékeiket. Tisztelet az egyre kevesebb kivételnek.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.04.21. 08:09:21