Gyurkity Péter

Öregítenek a hosszú űrküldetések

Az űrben való hosszas tartózkodás több komoly változást is előidéz testünkben.

A NASA már évek óta folytat megfigyelést és ehhez kapcsolódó kísérleteket az űrben, igyekezvén felkészülni a következő évtized komoly kihívásaira. Többek között ikrek bevonásával is megpróbálták megfigyelni a nagyobb eltéréseket, és bár a pontos okokat még nem mindig ismerjük, most újabb tanulmányok figyelmeztetnek arra, hogy valóban súlyos következményekkel kell számolnunk a hosszabb küldetések során.

A Colorado Egyetem közleményében arról olvashatunk, hogy egyszerre 30 további kutatás eredményeit ismerhettük meg a napokban, amelyeket a Nemzetközi Űrállomáson korábban szintén megfordult űrhajósok, a tőlük vett minták segítségével készültek el. Ezen tanulmányokban összesen 6 főbb változást sorolnak fel, amelyek között megtalálható a szövetkárosodást eredményező oxidatív stressz, a DNS károsodása, a mitokondriális diszfunkció, a telomerek hosszának módosulása, a genom és az epigenom változása, valamint a mikrobiom (a szervezeten belül és azon kívül élő mikroorganizmusok összességének) eltérései. A listából a telomereket és a DNS-t emelhetjük ki, az ezzel kapcsolatos változások ugyanis a gyorsabb öregedést hozzák magukkal, bár a kép még nem teljesen egyértelmű.

Az egyik kutatásban kihangsúlyozzák, hogy bár a telomerek hosszának módosulását korábban a NASA-ikrek kapcsán is láthattuk, itt egyszerre tapasztaltak rövidülést és meghosszabbodást. Előbbi egyértelműen negatív, mivel ez a korai öregedést jelenti, utóbbi azonban szintén nem mondható kifejezetten pozitívnak, mivel a hosszabb telomerek a potenciálisan hosszabb élettartam mellett a különböző betegségekkel is összeköthetők, legyen szó a rákról, vagy akár a szív- és érrendszeri megbetegedésekről, de a demencia is megtalálható ebben a csoportban. A 6 hónapnál is hosszabb küldetések során tehát ezzel is meg kell majd birkóznunk, amit jól jelez, hogy mind a 10, a mostani anyagban megvizsgált mintában egyértelműen kimutatható volt a telomerek módosulása.

A DNS károsodásával kapcsolatban a kromoszóma inverziót említik meg, amely leginkább a sugárzás tüneteként jelenik meg. Ezek száma szintén mindenhol megugrott, az összes megvizsgált űrhajós esetében kimutatható volt az emelkedés, viszont itt is további munkára lesz szükség ahhoz, hogy pontosabban lássunk a területen. Ebben lesz nagyon hasznos a NASA 1 éves küldetése, amelynek során hasonló mintákat vesznek majd, a további vizsgálódás megkönnyítése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Az elso Mars utazokat nem hiszem hogy ez erdekelni fogja. Ez csak akkor lesz problema hogyha az ilyen utazasok rutinna valnanak, es az utasok elvarnak hogy kenyelmesen es egeszsegesen erkezzenek meg, mint egy repulout utan.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.12.17. 18:45:30
  • NEXUS6 #2
    És tegyük hozzá, hogy a földkörüli pályán akár huzamosabb ideig tartózkodó űrhajósokat messze kevesebb sugárzás éri, mint a mélyűrben, pl egy Mars-misszió alatt.
  • quatlander #1
    :)