Berta Sándor

Levadászott egy drónt az égről egy sas

A madár minden bizonnyal azért haragudott meg a robotrepülőgépre, mert az behatolt a területére.

A CNET számolt be arról, hogy különös körülmények között veszítette el az egyik pilóta nélküli légi járművét a Nagy Tavak Környezetvédelmi és Energiaügyi Hivatal (EGLE). Egy tengeri sas ugyanis Michigan-tó felett megtámadta a drónt, majd a tóba süllyesztette azt.

A hivatal közleménye alapján az ügyben érintett robotrepülőgép egy 950 dollárba kerülő DJI Phantom 4 Pro volt, amelyet a Michigan-tó partján lévő erózió tanulmányozása céljából vetettek be az EGLE munkatársai.

A pilóta nélküli légi járművet irányító szakember csupán csak annyit látott, hogy a sas megtámadta a drónt, azt pedig azóta nem találják. A repülési adatokból az derült ki, hogy a drón több mint 45 méteres magasságból a Michigan-tóba zuhant. A támadás miatt a robotrepülőgép sebessége 35 kilométer/óráról 16 kilométer/órára esett vissza és valószínű, hogy a madár a pilóta nélküli légi jármű egyik propellerét is kitépte a helyéről.

A támadás okáról egyelőre találgatások vannak. A két legvalószínűbb elképzelés a territórium megsértése, illetve, hogy a sas ehetőnek gondolta a drónt. Az érintett hivatal mindenesetre jelezte, hogy a jövőben a robotrepülőgépeket védőborítással látják el, amely többek között megakadályozza, hogy a madarak összetévesszék a járműveket a sirályokkal.

Hollandiában 2016-ban a helyi rendőrség azzal kísérletezett, hogy sasok segítségével fogják el a drónokat. Később Dennis Janus rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a madarakat akkor vetik majd be, ha egy robotrepülőgép nem engedélyezett terület fölé, azaz egy repülőtérhez közel, vagy például egy magas rangú állami delegáció konvojához túl közel merészkedik. 2018-ban első svájci városként Genf jelezte, hogy sasokat alkalmaz a pilóta nélküli légi járművek elfogására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #3
    Nekem sokkal kisebb drón lecsapta a körmömet meg félig az ujjam hegyét, amikor véletlenül belenyúltam a rotorba, szóval nem csak üt az, annak ellenére, hogy műanyag.
    Sokkal kisebb: A képen látható DJI Phantomhoz képest játék DJI Spark. Tudom, ez egy drónelkapásra idomítást ábrázoló kép, nem a cikkben szereplő esetről készült, de ott is Phantomról írnak...

    Védeni kell a sasok lábát (mármint ha elkapáshoz használják őket). A rotorvédő a rotort védi, nem azt, aki belenyúl, "védőrács" pedig ezekhez nincs.
  • quatlander #2
    Kimért precíz megfogalmazások. :))))
  • duke #1
    Jo jatek a sasnak, de a rotor azert jo nagyot uthet ha nincs rajta vedoracs.