Berta Sándor

Drónok szállítják az egészségügyi ellátmányt a Wight-szigetre

A robotrepülőgépek a jelenleg alig közlekedő kompokat helyettesítik.

A BBC a tudósítása szerint a Windracers Ultra típusú pilóta nélküli légi járművek a Lee-on-the-Solent melletti repülőtérről szállnak fel és a Wight-szigeteken lévő Binstead mellett szállnak le. Bár a drónok önállóan teszi meg a távolságot, de a két repülőtéren egy-egy pilóta felügyeli a le-, illetve a felszállási manővereiket. A robotrepülőgépek kereken 10 percet töltenek el a Solent csatorna felett repülve és naponta legfeljebb négy utat teljesítenek.

A pilóta nélküli légi járművek a National Health Service (NHS) brit egészségügyi szolgálatnak segítenek. Az első útjaikon védőeszközöket juttattak el a Wight-sziget helyi kórházában lévő személyzetnek. A csomagokat a Binstead melletti repülőtérről autóval szállítják el a kórházba. Az NHS egyik szóvivője közölte, hogy a drónok akár sürgős ellátmányt, például vérkonzerveket is elszállíthatnak a létesítménybe.


A Windracers Ultra típusú robotrepülőgépeket két propellerrel szerelték fel, a maximális hatótávolságuk körülbelül 1000 kilométer, míg a hasznos terhük legfeljebb 100 kilogramm lehet. A pilóta nélküli légi járművek eleinte nem fogják a maximális hasznos terhet szállítani.

A Solent Transport márciusban hirdette meg a drónprojektet, az egyik kipróbálandó mobilitási koncepciójaként. A szigetország kormánya erre a célra 28 millió brit fontot biztosított a vállalatnak. A program részét képezi egy olyan kezelő nélküli forgalommenedzselő rendszer kifejlesztése is, amely lehetővé teszi a robotrepülőgépek integrálását a hagyományos légi közlekedésbe. Ez a rendszer azonban még nincs kész.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!