Berta Sándor

Új generációs csomag­szállító drónflotta jöhet

Egy német gyártó és egy amerikai robotrepülőgépes szállítócég fogott össze. Nem pizzát fuvaroznak, hanem vért, inzulint és egyéb gyógyszereket szállítanak nagy sebességgel, akár száz kilométeres távolságra.

A UPS leányvállalata, a UPS Flight Forward (UPSFF) és a Wingcopter közösen akarják megalkotni a különböző célokra alkalmazható csomagszállító pilóta nélküli légi járművek következő generációját. A UPSFF választása azért esett a német társaságra, mert az elmúlt időszakban nagy távolságra is alkalmazható és nemzetközi viszonylatban is meghatározó drónokat fejlesztett ki. Bala Ganesh, a UPS Advanced Technology Group elnöke kiemelte, hogy a Wingcopterrel való együttműködésnek köszönhetően jelenhetnek meg a jövőben új területeken.


A UPSFF a technológiai partnerekből hálózatot épít ki azért, hogy az ügyfeleinek egyedülálló szolgáltatást kínálhasson és megerősítse a vezető pozícióját a robotrepülőgépes csomagszállítás piacán. A Wingcopter pilóta nélküli légi járművei képesek rá, hogy akár függőlegesen fel- és leszálljanak, továbbá, hogy vízszintesen nagy sebességgel haladjanak. Ez számos felhasználási lehetőséget tesz lehetővé többek között az ipari gyártásban, a vendéglátásban, a szórakoztatásban és más ágazatokban. A vállalkozás drónjai egy ír szigeten gondoskodnak az inzulin kiszállításáról, míg Vanuatun a helyi egészségügyi minisztérium megbízásából akár percek alatt eljuttatják a szükséges gyógyszereket és más készítményeket a lakosokhoz.

A Wingcopter 178 Heavy Lift típusú robotrepülőgépek rendkívül stabilan üzemelnek még nehéz időjárási körülmények között is. A maximális repülési idejük 2 óra, a hatótávolságuk 120 kilométer, míg a maximális sebességük 150 kilométer/óra is lehet. A szállítható hasznos teher pedig legfeljebb 6 kilogramm. A UPSFF tavaly indította el az első pilóta nélküli légi járműves csomagszállításait, a drónok Raleigh városában a kórházat és a campust látták el a megrendelt felszerelésekkel. Azóta a robotrepülőgépek több száz utat teljesítettek. A vállalat tavaly szeptemberben megkapta az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalának (FAA) engedélyét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!