Berta Sándor

Nanodrónokat vethet be a bűnüldözésben az EU

Egy európai uniós projekt a betörők és a lopások ellen lépne fel.

A Süddeutsche Zeitung birtokába jutott információk szerint az Európai Unió a Spectre nevű programban beszerzett a Flir cégtől kettő darab Black Hornet típusú, rendkívül kis méretű robotrepülőgépet, úgynevezett nanodrónt. A pilóta nélküli légi járműveket elsősorban az európai uniós tagállamok határain átnyúlva tevékenykedő szervezett bűnbandák ellen vetnék be a bűnüldöző szervek.

A Black Hornet típusú nanodrónok hossza 168 mm, a súlyuk mindössze 33 gramm, 25 percig maradhatnak a levegőben, a hatótávolságuk 2 kilométer és rendkívül csendesek. A Flir főleg katonai alkalmazásra ajánlja a termékeket és többek között a német hadsereg is használ különböző célokra ilyen típusú kis méretű robotrepülőgépeket.


A hatóságok a Spectre projektben eddig 200 000 euróért vásároltak műszaki felszerelést. A pilóta nélküli légi járművek mellett beszereztek 40 GPS-egységet is, amelyek segítségével valós időben követhető a gyanúsított személyek mozgása. Továbbá olyan eszközöket is vásároltak, amelyekkel a nyomozók megállapíthatják, hogy a bűnözők használnak-e frekvenciazavaró berendezéseket, mert azokkal blokkolhatják a rádió- és a mobiljeleket a környezetükben, például akkor, ha attól tartanak, hogy a rendőrség lehallgatja a mobiltelefonjaikat vagy az általuk ellopott autókban nyomkövetőket helyeztek el.

A projektben részt vesz többek között a francia Gendarmerie nationale, a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és a litván bűnügyi rendőrség egyik különleges irodája, s a fő üldözendő cselekmények közé tartozik a lopás, a pénzmosás és a korrupció. Az Európai Unió tájékoztatása alapján a program keretében tavaly decemberig összesen 450 gyanúsítottat vettek őrizetbe a hatóságok és 12 millió eurót foglaltak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #3
  Ha egy kocsiba szerelt védőrendszer költsége átlagban X, akkor a bűnöző simán vásárol olyan terméket ennek feltörésére, amely 2-5X költségű ehhez képest, mert akár 2 ellopott autónál a "befektetés" már megtérül. Autót mindíg is lopni fognak, ha te drágább védelmi eszközt szerelsz, akkor a te kocsidat kisebb eséllyel fogják elvinni, mert te csak átnyomod a figyelmet a gyengébb védettségűre, nem pedig a lopásokat csökkented.

  Szal hajrá, lehet ilyen drága kütyüket beszerezni, vagy vesznek olyan drága zavarót a bűnöző urak, amelyekkel adott költséggel a bűnüldözők nem tudnak versenyre kelni, vagy a bűnözők áttérnek valami más megoldásra. Ez csak egy következő lépése a fegyverkezési versenynek és nem a megoldása.
  Sajnos.
 • gothmog #2
  Valaki szólhatna a fejlesztőknek, hogy a Black Mirror nem megvalósításra váró ötletbazár.
 • t_robert #1
  Azóta a kábítószer maffia csak 40 km/h-s szél felett intézi a szállítmányok kezelését. a drónokat azóta is keresik.... valaki látta azokat kisodródni a tenger főlé... :) De először egy kolibri rajnak nézte azokat... :)