Berta Sándor

Betiltaná a kínai közösségi alkal­mazásokat az USA

Washington olyan intézkedésen gondolkodik, amely még feszültebbé teheti a két ország viszonyát.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy az olyan kínai közösségi szoftvereket, mint a TikTok a hiányzó adatvédelem és -biztonság miatt a tengerentúlon be kellene tiltani. Ezt a lépést annak ellenére fontolgatja az amerikai kormány, hogy az érintett programok üzemeltetői állítják: a felhasználók adatait nem tárolják Kínában. A politikus hozzátette, hogy nagyon komolyan veszik a kérdést és azt tüzetesen meg fogják vizsgálni.

Pompeo elsősorban azt vetette a közösségi alkalmazások szemére, hogy a birtokukba kerülő felhasználói információkat továbbadják a kínai kormánynak. A kérdésre, hogy vajon az amerikai internetezők letöltsék-e a TikTokot, a kormánytag azt válaszolta, hogy csak akkor, ha a személyes adataikat a kínai kommunista pártnak akarják továbbítani.

A szoftvert fejlesztő és üzemeltető, pekingi székhelyű Bytedance visszautasította a felvetéseket és közölte, hogy a birtokába jutott felhasználói adatokat az Amerikai Egyesült Államokban tárolja, valamint azokról van egy másolat Szingapúrban is, ezáltal semmilyen módon sem tartoznak a kínai jog hatálya alá.

Az ügy még jobban elmérgesítheti a Kína és az USA között amúgy is rendkívül feszült viszonyt és kereskedelmi háborút. A TikTok az elmúlt években világszerte egyre népszerűbb lett és májusban jelentős mérföldkőhöz érkezett: több mint kétmilliárd alkalommal töltötték le. Kínában a program cenzúrázott verziója érhető el Douyin néven.

Érdekesség, hogy amerikai szenátorok már júniusban vizsgálatot kezdeményeztek a TikTok ellen, mert az a gyanú szerint nem felelt meg a korábban vállalt kötelezettségeknek. A fiatalkorúak jobb védelmét szolgáló 2019-es beleegyezési megállapodás alapján a Bytedance munkatársainak el kellett volna távolítaniuk a 13 éven aluliak által feltöltött tartalmakat, erre azonban gyakorlatilag soha nem került sor, a szóban forgó állományok a mai napig megtalálhatók a rendszerben, miközben a szülőknek szánt közvetlen értesítőket sem küldték ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #7
    Tudomásul kell venni, hogy pont a régi, kommunikáció hiányos korokban volt könnyű fanatizálni a lakosságot a másik ország/nép ellen ("azok csecsemőket esznek" vagy "a kollektívizmusban a feleségek is közösek", meg ilyenek).

    Pont az elzárkózások, az információáramlás korlátozása adja a veszélyes alapot a háborúkhoz.

  • felemelő #6
    Tippemre ez oda-vissza lesz igaz, kínában sem lehet majd (már most sem könnyű) amcsi közösségi médiát használni.
  • morguldae #5
    Ja inkább az amerikai, közösségi platformoknak álcázott kémprogramokat kéne már betiltani! A facebook-kal kezdődően!
  • SANTANTICA #4
    van baj az agyakban az ilyen gondolkodással....
  • SANTANTICA #3
    így van...mindenki továbbra is az USA kormánynak továbbítsa az adatait...Apple Microsoft, Google, FB és társai....
  • Palinko #2
    Végül is kína bekaphatja a sértődéseivel, hány amerikai vagy európai közösségi alkalmazás megy kínában? Na pont annyi kínai szemét kéne itt is, bár én is feltettem a wechatet, nekem már végem gondolom, de jó gusztustalan hogy az internet adta lehetőségeket ilyen fos országok mint kína, oroszország, meg india az elzárkózásra használja csak.
  • sárkánylovag #1
    EU-ba meg az USA közösségi alkalmazásait kellene betiltani és bevezetni sajátot,
    Google a legnagyobb kém valaha, mindent tud rólad persze csak a megfelelő reklámokért persze persze...