Gyurkity Péter

Vizsgálatot kezdeményeznek a TikTok ellen

A gyanú szerint az alkalmazás nem felelt meg a korábban vállalt kötelezettségeknek.

A kínai telefongyártók ellen indított amerikai vizsgálat, majd pedig a komoly szankciók kapcsán szinte naponta jelennek meg az újabb hírek, ez nem jelent már újdonságot, bár a helyzetet tovább bonyolítja a pandémia lassú lecsengése közben újrainduló kereskedelmi háború. Most egy további kínai app ellen vizsgálódnának egyes amerikai szenátorok, akik a kötelezettségek be nem tartását kérnék számon.

A platform az utóbbi 2-3 évben nőtte ki magát, a Kínában eredetileg Douyin néven útnak induló szoftver ugyanis 2017-ben jelent meg a nemzetközi piacon, egy évre rá pedig az USA-ban is felbukkant, miután az anyacég ByteDance egyesült a musical.ly szolgáltatásával. Nemrég saját streamingplatform elindítása is szóba került, idén már a YouTube számára is komoly fejtörést okoz a gyorsan terjeszkedő rivális elleni küzdelem, ebben azonban segíthet, hogy 4 amerikai szenátor most FTC-vizsgálatot kezdeményez a platformmal szemben, mivel az szerintük nem tartotta be a rá vonatkozó előírásokat és egyszerűen figyelmen kívül hagyta a különböző kötelezettségeket.

Az anyagban példaként említik a 2019-es beleegyezési megállapodást, amely a fiatalkorúak jobb védelmét volt hivatott szolgálni. Ennek értelmében el kellene távolítaniuk a 13 éven aluliak által feltöltött tartalmakat, erre azonban gyakorlatilag soha nem került sor, a szóban forgó állományok a mai napig megtalálhatók a rendszerben, miközben a szülőknek szánt közvetlen értesítőket sem küldték ki, amelyben már az adatkezelési útmutatót kellett volna részletezniük – ez utóbbi a gyermekekről gyűjtött információk miatt lenne fontos. Itt is felmerül a gyanú, hogy az alkalmazás tulajdonképpen amerikai állampolgárokról gyűjt adatokat és továbbítja azt a kínai szerverek felé, miközben megszegik az ágazatra vonatkozó előírásokat, amit a cég persze tagad.

Szenátorok egy másik csoportja már közvetlenül az alapítóhoz fordult levélben, arra kérve őt, hogy részletezze a kínai kormányzattal való kapcsolatait, erre válaszolva a cég vezetése kiemelte, hogy nagyon komolyan veszik az adatvédelmi előírásokat – a vita várhatóan itt is folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #3
    Miért lenne vicc? Ha nem tartják be az előírásokat (amit nem szoktak), akkor ki kell b*szni őket a piacról. Más kérdés, hogy ezen az alapon a fosbúkot is be kéne tiltani de sürgősen...
  • mumoka 2012 #2
    a kedves amerika azt hiszi ö az isten megint kavar nézzen már szét a háza táján mekkora a kupi illene már náluk is takarítani mint a rendőrségen& a parlamentben is a szemetet kikéne dobni vagy a dk kéne ki küldeni kicsi oktatást tartani nekik.
  • intl #1
    vicc