Gyurkity Péter

Nagy esésre számít a Huawei

A szankciók és a vírus egyszerre okozzák majd ezt az idei évben.

A vezető kínai gyártó kapcsán az elmúlt hetekben is több fontos hírről beszámoltunk, itt például tovább folytatódik a szankciók körüli vita, ahogy az európai államok igyekeznek megkerülni a szigorú amerikai döntést, miközben ez utóbbiak szeretnének kitartani határozott álláspontjuk mellett. Már a Google is vonakodik, a Huawei maga viszont nagyjából 20 százalékos visszaesésre számít.

A napokban közzétett hosszabb írásban arról olvashatunk, hogy a kínai cég illetékesei nagyjából ekkorra csökkenésre számítanak az idén a forgalom terén, legalábbis ami az okostelefonokat illeti. Szerintük ezt az amerikai intézkedések, valamint a koronavírus egyszerre, egymás hatását felerősítve okozzák majd, bár az egyelőre kérdéses, hogy előbbi meddig lesz jelen a piacon, utóbbi pedig a melegebb hónapokban (egy kis szerencsével) viszonylag gyorsan eltűnhet, így a helyzet belátható időn belül nagyot javulhat. Mindenesetre a 20 százalékos csökkenés azt jelentené, hogy idén (a tavalyi 240 milliós példányszámhoz képest, amivel elhódították a globális második helyet az Apple-től) mindössze 190-200 millió telefont szállítanának le, ez pedig akár újabb helycseréhez is vezethet a szegmensen belül.

Érdekesség, hogy a szankciók életben tartása már a Google számára is kényes kérdés, emiatt pedig az amerikai óriás is azzal a kéréssel fordult a kormányzathoz, hogy a jövőben újra együttműködhessen a Huawei vezetésével. Ezzel persze elsősorban a cég nyereséges működésében és további terjeszkedésében rejlő előnyöket szeretnék kiaknázni, az viszont biztos, hogy a március 26-án befutó Huawei P40 még a Google szolgáltatásai nélkül rajtol el, így a gyártó itt kénytelen lesz saját megoldására támaszkodni, ami jóval kevésbé népszerű és elterjedt. Előfordulhat persze, hogy a vírus miatti gazdasági nehézségek végül az amerikai illetékeseket is jobb belátásra bírják (hiszen végeredményben mindent és mindenkit ez mozgat), erre azonban néhány hónapot várnunk kell majd.

A jelentések szerint a kínai gazdaság jelenleg félgőzzel üzemel, amit néhány héten belül érzünk majd meg igazán, addigra valószínűleg kiderül, hogy mennyire gondolják komolyan az amerikaiak a küzdelem folytatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Ütésálló lesz?
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Budapesti utcasarkon nagyobb eséllyel elkapod .. :d
  • Zoliz #1
    Kínai P40-t azért ne felejtsétek fertőtleniteni se teszt vagy használat előtt.
    Egyébként erre nem kéne gazdaságot építeni mert már minden butának is van okostelefonja és csak ráncfelvarrásokért kérnek százezreket.