MTI

Régóta hozzáfér mindenhez a Huawei

A Huawei kínai távközlésiberendezés-gyártó óriáscég több mint egy évtizede titokban képes hozzáférni kényes és személyes információkhoz azokon a mobiltávközlési hálózatokon szerte a világon, amelyekhez ő szállítja a berendezéseket - jelentette amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva internetes oldalán a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.

Minden távközlésiberendezés-gyártónak, amely berendezéseket ad el, illetve hálózatot épít mobiltávközlési szolgáltatóknak, az egyes nemzeti törvények által előírtan bele kell építenie a hálózatba egy olyan csatlakozó felületet, másképpen "hátsó kaput", amelyet a nemzeti hatóságok gyártanak vagy gyártatnak abból a célból, hogy azon keresztül ők - törvényben szabályozott feltételek mellett, általában bírósági engedéllyel és ráadásul a mobilszolgáltató tudtával - hozzáférnek a hálózaton futó kényes vagy személyes adatokhoz. A távközlésiberendezés-gyártóknak oly módon kell beépíteniük ezeket a csatlakozó felületeket, hogy ők maguk csak szintén a mobilszolgáltató engedélyével jussanak hozzá a kényes információkhoz.

A lap információi szerint azonban a Huawei olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek révén képes a mobilszolgáltató tudta nélkül is rákapcsolódni a hálózatra, tehát a maga számára is kiépített egy titkos "hátsó kaput". A lapnak nyilatkozó tisztségviselők azt nem közölték, hogy a Huawei hátsó kapuit hol találták meg a hálózatokon, csak annyit árultak el, hogy először 2009-ben a Huawei által szállított kezdeti 4G hálózatokon vették észre ezeket. Azt sem árulták el a nyilatkozók, hogy az amerikai hatóságok rajtakapták-e valaha a Huaweit azon, hogy használja is ezt a hátsó kaput, és kinyer bármely kényes adatot bármely mobilhálózatból.

A The Wall Street Journal idézte Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót is, aki úgy fogalmazott: "bizonyítékaink vannak arra, hogy a Huawei képes titokban hozzáférni kényes és személyes információkhoz azokban a mobiltávközlési hálózatokban szerte a világon, amelyeknek a berendezéseit ő szállítja a távközlési szolgáltatóknak".


Az amerikaiak nagyon nem akarják, hogy a nyugati országok Huawei-eszközökre alapozva építsék ki 5G-hálózatukat

Az amerikai hírszerzés 2019-ig szigorúan titkosan kezelte ezeket az ismereteit. Az utóbbi néhány hónapban azonban Washington megosztott bizonyos részleteket szövetségeseivel, köztük az Egyesült Királysággal és Németországgal. Ezt a WSJ oknyomozó riportereinek amerikai, brit és német hírszerzési források egyaránt megerősítették. A lap "taktikai" megfontolásokkal magyarázta, hogy Washington most miért fedett fel konkrét részleteket hírszerzési információiból.

Az amerikaiak korábban a nyilvánosság előtt mindig azzal érveltek: nincs szükség "kézzel fogható bizonyítékok" felfedéséhez annak alátámasztására, hogy a Huawei milyen fenyegetést jelent minden ország nemzetbiztonsága számára. Viszont Nagy-Britannia - Donald Trump kormányának lobbizásával dacolva - januárban úgy határozott, hogy mobilszolgáltatóinak továbbra sem kell nélkülözniük a Huawei technológiáját, és az beépíthető az 5G hálózatokba is, a legfontosabb központi részt leszámítva.

Brit tisztségviselők mindazonáltal azt mondták a WSJ-nek, hogy nem újak számukra az amerikai tisztségviselők által átadott információk, és mérlegelték is ezeket, amikor a Huawei-technológia alkalmazhatóságáról döntöttek. A német parlament pedig nemsokára dönt arról, hogy használható-e Huawei-technológia az 5G hálózatokban az országban. Az amerikai lap hangsúlyozta: az Egyesült Államok régóta azt hangoztatja, hogy a Huaweit a kínai kormányzat rákényszerítheti arra, hogy kémkedjen a külföldön működő mobilhálózatokon, vagy akár meg is szakítsa e hálózatok működését.

A Huawei állásfoglalása szerint az Egyesült Államok lehallgatással kapcsolatos vádja csupán figyelemelterelés – a kiberbiztonság területén elfogadott logika semmilyen formáját nem tartja be. "A Huawei Technologies soha nem fért hozzá és a jövőben sem fog hozzáférni telekommunikációs hálózatokhoz „titokban”, erre nincs is megfelelő képessége. A Wall Street Journal egyértelműen tisztában van azzal, hogy az amerikai kormányzat nem tud bizonyítékkal szolgálni vádjainak alátámasztására, ennek ellenére úgy döntött, hogy elismétli az amerikai tisztviselők által terjesztett hazugságokat. Ez mutatja a Wall Street Journal elfogultságát a Huawei-jel szemben, egyúttal aláássa saját hitelességét is." - írják közleményükben.

"A Huawei mindössze távközlési berendezések szállítója. Ebben a szerepben lehetetlen hozzáférnie az ügyfélhálózatokhoz engedélyük és láthatóság nélkül. Nem vagyunk képesek megkerülni a szállítókat, átvenni az irányítást és adatokat megszerezni a hálózatukból anélkül, hogy a szokványos tűzfalak vagy a biztonsági rendszert azt észlelnék. Felháborítónak tartjuk, hogy az Egyesült Államok kormánya mindent megtesz azért, hogy kiberbiztonsági témák felhasználásával stigmatizálja a Huaweit. Amennyiben az Egyesült Államok felfedezne bármilyen jogsértést a Huawei részéről, határozottan felkérjük, hogy konkrét bizonyítékokat tegyen közzé, ne pedig a médiát használja rosszindulatú pletykák terjesztésére." - közölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #27
    Az meg már plusz szemétség a rendszerben, hogy ha sehol nem találnak rólad semmit, akkor vagy nekik a leggyanúsabb.
    Közösségi profilok nélküli embereket simán átlépik.

    Egyetlen megoldás van: multiknak szóló álprofilokat létrehozni.
  • Dante73 #26
    Mióta megtörtént, mesélem ezt a történetet, de eddig ezt mégsem tudtam, köszi szépen! (Magyarán, sok embernek elmondtam, de senki sem tudta ezt eddig még...) Egyébként ezért is tettem idézőjelbe a kémkedés szót, mert azt, hogy ez legális.... gyanítottam, de mindenesetre azért kissé tisztességtelen, még ha érthető is. De azért rendesen ledöbbentett a dolog, akkor, és ott.

    Ezt hívjuk globalizációnak.
    Azért is tűnhetek pesszimistának előző írásaim alapján, mert ezek a feszültségek, amit az okoz, 20-25-30 különböző ország kell ma már ahhoz, hogy egy zokni elkészüljön, vagy kisimítják az ellentéteket, vagy felszítják. Az eddigi liberális amcsi vezetés simítani akarta, és igyekezett annyi befolyást szerezni, kínában, amennyit kína náluk, (nem véletlen azért, hogy ott is ott (volt?) a google, amcsi gyárak épülnek...) Most meg Trump élezi. Márpedig az senkinek nem jó a világon.
    Utoljára szerkesztette: Dante73, 2020.02.14. 22:54:38
  • morguldae #25
    Mintha csak a kínaiak csinálnák ezt!? Amerika is ugyan ezt csinálja mindenkiről mindent tudnak, a windows is ki tudja mikkel van tele, de állandóan nyomatni kell a szart a kínaiak ellen! Manapság mindenki hozzáfér mindenhez! Ingyen kapsz mindent aztán ezért mindent tudnak rólad! Minden hatóság, cég megfigyeli az embereket, akit ez meglep az nem ebben a világban él!
  • kvp #24
    "Tehát úgy tudtak utánam nézni, hogy nekik valahogy kidobja a találatokat, amiket nekem, és más földi halandóknak nem... Úgyhogy, ez a "kémkedés" dolog ma már nem csak az országokra, de a multikra is igaz... Pedig próbáltam megkeresni a saját kommentjeim, de nekem nem sikerült...."

    Pedig az viszonylag konnyu. A GDPR miatt meg egy sima felhasznalo is el tudja kerni a facebooktol az osszes rola szolo adatot. A facebook-os login-os comment-ek is facebook-os hozzaszolasok es minden adat a facebook szerverein van, ugyanott ahol az uzenofal adatok es a privat beszelgetesek a messenger-bol vagy az instragrammos uzenetek es like-ok. Ezt mindenkinek joga van lekerni magarol es mindenki masnak joga van lekerni mindenki mas publikus uzeneteit, fuggetlenul attol, hogy uzenofalakra, facebook csoportokba vagy facebook comment plugin-es kulso uzenofalra irta.

    Az osszes kulso domain-es adatot meg raadasul a google es sok mas professzionais adatgyujto ceg is ingyen eler. Ha fizet nekik az ember, akkor odaadjak barkirol a publikus neten elerheto adatokat. Es ez meg csak nem is kemkedes, mert teljesen publikus, mindenki altal elolvashato adatokrol van szo. Az emberek egyszeruen csak nem tudjak hol es hogyan kell ezeket megkeresni. Annyit segitek, hogy nem a Google nyitooldalarol... (ott csak a hogyan kell csinalni tipusu leirasok vannak)

    A Huawei letevel az a gondja az USA-nak, hogy egy potencialis katonai ellenfeltol nem kellene kritikus civil vagy katonai infrastrukturat venni. Marmint igazabol egyaltalan semmit nem kellene venni (meg olcso zoknit vagy papirpoharat sem). Ezt a jelenlegi helyzetet viszont az elozo amerikai es europai kormanyok okoztak, szoval hibaztatni se nagyon tudnak kit...
  • Dante73 #23
    Nézd, lehet, agyhalott vagyok, de nekem úgy rémlik, se az első, se a második világháborút nem az USA robbantotta ki... A többivel nagyon nagy vonalakban egyetértek.
    #17
    Tök mindegy, ki hallgat le, ki tud utánad nézni.
    Pont 2 éves történet.
    Ballibsi hazaáruló vagyok, helyenként a face profilommal bejelentkezve kommentelek, amit NEM osztok meg a facen, és amúgy sem nyílvános a profilom.
    Állásra jelentkeztem egy bankhoz, sikerrel vettem az akadályokat, egyszer csak nem jelentkeznek.
    Felhívom a kapcsolattartóm, kérdem mi a tosz van? Válasza nagy vonalakban;
    -Nézd, Te lennél az ideális jelölt, de mikor utánad néztünk, találtunk néhány politikailag nem helyénvaló kommentet, így sajnos a vezetés nem bólintott rád...
    Namost az, hogy a vezetéssel pont ugyan azokat cikkeket kommentelnénk... nem túl valószínű. Tehát úgy tudtak utánam nézni, hogy nekik valahogy kidobja a találatokat, amiket nekem, és más földi halandóknak nem... Úgyhogy, ez a "kémkedés" dolog ma már nem csak az országokra, de a multikra is igaz... Pedig próbáltam megkeresni a saját kommentjeim, de nekem nem sikerült....
  • Yagami #22
    Jézusom :D
  • Yagami #21
    Igen, Kína picit előrébb jár, ennyi. Attól még USA az USA marad továbbra is, akik istentudja hány kormányt buktattak már meg, meg keverték a szart az egész bolygón száz évek óta (ide sorolandók a világháborúk is, meg az összes többi háború kb.) Az agymosás-invázióról meg ne is beszéljünk, amit ránk eresztenek már szintén x-tized éve (vagy több). Fasz kommenteket nem kérek agyhalottaktól, köszöntem.
    /nem neked szánom konkrétan, csak a kommentedre reagáltam/
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2020.02.14. 08:18:26
  • Yagami #20
    Jé volt ilyen is? Micsoda felháborodás volt belőle globális szinten, mi? Csak úgy törtek kifele a forradalmak, meg hullottak a politikus-fejek. Ja nem, az agyhalott zombisereg le se szarja kb.
  • Yagami #19
    Előtte is hazugság volt minden. Vagy te ma születtél? :D Trump...csak folyománya a mai folyamatoknak, meg is érdemli ez a bolygó, megnyugodhatsz.
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2020.02.14. 08:13:14
  • Yagami #18
    Uncsi. És úgyse teszünk ellene semmit...