Berta Sándor

Jól reagálnak a pilóták a fedélzeti rendszerek hibáira

Úgy tűnik, hogy az utasszállító repülőgépeket vezetők az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben fejlődtek.

A korszerű repülőgépeket számos rendszerrel szerelik fel, amelyek feladata az, hogy biztonságosabbá tegyék a repülést. Amennyiben ezeket megzavarják, akkor veszélyes szituációk alakulhatnak ki. Az ilyen jellegű zavarások egy része ráadásul viszonylag egyszerű eszközökkel megvalósítható. Az Oxfordi Egyetem és az armasuisse Science + Technology svájci intézmény munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a pilóták mennyire készültek fel a váratlan műszaki helyzetekre.

Az elvégzett vizsgálat során 30 Airbus A320 pilótát teszteltek szimulátorok segítségével. A szakemberek számos biztonsági funkciót megkerültek vagy feltörtek azért, hogy téves jeleket adjanak a pilótáknak. A módosítások a műszeres leszállító rendszert (ILS), a földközelség-jelző rendszert (GPWS) és az ütközéselkerülő rendszert (TCAS) érintették. Mindegyik rendszert úgy manipulálták, hogy azon kívül, hogy téves adatokat továbbítottak, a hibák nem voltak közvetlenül azonosíthatók. A jó hír az, hogy a pilóták biztonságosan letették a szimulátorban a repülőgépet, miután észlelték, hogy a feltört rendszerek nem továbbítanak pontos adatokat, így a kapott információkat egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Ez többnyire oda vezetett, hogy a leszállási manővert megszakították és átstartoltak a repülőtér felett, de a második kísérlet már mindegyiküknél sikeres leszállást eredményezett.


A szakértők úgy vélték, hogy a pilóták átfogóan képzettek ahhoz, hogy számos olyan hibával megbirkózzanak, amelyek a repülés közben előfordulhatnak. Matt Smith, a kutatást vezető szakember hangsúlyozta, hogy tudják, hogy vannak ilyen jellegű támadások, de azt eddig nem tudták, hogy mi történne, ha sor kerül azokra.

A kísérlet első szituációjában a GPWS túlzottan alacsony repülési magasságra figyelmeztette a pilótákat, akiknek a kétharmada megszakította a leszállási manővert és átstartolt a repülőtér felett, majd a második alkalommal a fele kikapcsolta a rendszert. A második szituációban a szimulátorban a TCAS azt közölte a pilótákkal, hogy csökkentsék a repülési magasságot. Eleinte eleget is tettek az utasításnak, majd később manuálisan szabályozták a rendszert. A harmadik szituációban pedig az ILS-t úgy manipulálták, hogy túl későn tette volna le a repülőgépet a leszállópályára. A 30 pilóta közül 4 ennek ellenére leszállt, míg a többi vagy más rendszerekre váltott vagy a látására hagyatkozva szállt le.

Smith a jó eredmények ellenére közölte, hogy a repülőgépiparnak foglalkoznia kell az ilyen helyzetekkel és szimulálnia kell a fedélzeti rendszerek elleni lehetséges támadásokat. Még jobban fel kell készíteni a pilótákat ezekre az akciókra és akár ellenőrzőlista is készíthető a súlyos szituációk esetére.

2013-ban kikerült a világhálóra az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalának (FAA) a légi közlekedés biztonságáról szóló jelentése és abban az volt olvasható, hogy a pilóták egy része nem képes beavatkozni, ha elromlik az automata vezérlés. Tavaly májusban pedig Janis Schmitt pilóta, a Vereinigung Cockpit nevű szakmai szervezet szóvivője azt mondta, hogy egy számítógép nem küzd úgy az életéért, mint egy ember és hamis biztonságérzetet generálhat, ha a pilóták túlzottan a technológiára támaszkodnak. A fiatal pilóták nem igazán érzik a repülőgépeikre ható erőket és ezt egy szimulátorban sem lehet megtanulni. Szerinte problémát jelent az egyre nagyobb fokú automatizálás, amely miatt gyakori lehet, hogy ha kiesnek a fedélzeti rendszerek, a fiatal pilóták nem tudnak azonnal átállni és maguktól repülni. Ugyan szükség lenne még több informatikai rendszerre a pilótafülkében, de arra is, hogy azok a megoldások érthetők, ellenőrizhetők és kikapcsolhatók legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Az uj airbus-oknal a szamitogep kikapcsolasa vagy kidolese utan visszamarado 10%-os iranyithatosagot nem neveznem annak, ami joreszt 3 allasu mikrokapcsolok mozgatasabol all. Lassu is es azert 10%-os, mert a tartalek elektromos szervok csak ennyit tudnak kezelni, tobbet meg azert nem raktak be, mert egyreszt sulypazarlas, masreszt szoftveres limiterek nelkul nagyon konnyu tulvezerelni a kormanyszerveket es maximalis kiteresnel nagyobb sebessegen szetszakad a gep. (a mikrokapcsolos modban nincs rendes visszajelzes es nincs semmilyen muszer fugges sem)

    ps: Maga a vezerlesi technologia regota ismert, pl. a 30-as evekben tervezett amerikai vasuti biztosito berendezeseknel volt a valtoallitas ugy megoldva, hogy kozepallasban a biztber allitotta fuggesben, mig jobbra es balra felul lehetett irni. Europaban ekkor meg mechanikai fuggest irtak elo es helyben darabokra kellett szedni ahhoz a valtokat, hogy a kozponti fugges ellenere kezzel atallitsak oket. Aztan mara itthon is elterjedt a redundancia nelkuli tavvezerles, ahol egy vampircsatlakozokkal megcsapolt adatkabel eleg a rendszer elteritesere. A repulok is csak egy picivel biztonsagosabbak, de az airbus-oknak ma mar csak die by wire-os vezerlese van, a fent emlitett elektromos szervos, kezikapcsolos 10%-os veszhelyzeti uzemmel, ami oszinten szova csak a szabalyzo hatosag szamara tunik elegsegesnek, biztonsag es iranyithatosag szempontjabol siralmas.
  • molnibalage83 #2
    Nincs olyan gép, amit ne lehetne kézzel vezetni...
  • kvp #1
    Ezek a tesztek pont nem a fedelzeti rendszerek hibairol szoltak, hanem a manipulalt navigacios adatok emberi felismereset es az ezekre adott reakciokat teszteltek. Ha egy gep hulyeseget mond vagy probal csinalni, akkor a legtobb pilota elkuldi a fenebe. Aggasztobb, hogy 30-bol 4-en (~13%) nem szurtak ki, hogy baj van.

    Az, hogy a pilotak meg tobbe-kevesbe tudnak manualisan is repulni, azert megnyugtato, de alapvetoen ez lenne az adott tipusra torteno kepzesnel a minimum. Felteve, hogy az adott gep eseten lehetoseg van arra, hogy kezzel vezessek.