Berta Sándor

USA- a repülőre feladott csomagokban maradhatnak a laptopok

Új eszközök tehetik hatékonyabbá és kényelmesebbé az utasok ellenőrzését az amerikai repülőtereken.

Napjainkban a légikikötőkben az a bevett gyakorlat, hogy a nagyobb méretű elektronikus eszközöket, például a laptopokat kiveszik a poggyászokból és egyenként átvilágítják. Ez nem csupán időt emészt fel, hanem jelentős mértékben növeli is annak a kockázatát, hogy valaki egy ilyen ellenőrzés során elveszíti a személyes tárgyait. A Bloomberg most arról számolt be, hogy ez a gyakorlat hamarosan megváltozhat az amerikai repülőtéren, miután az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (TSA) sikeresen tesztelt egy olyan technológiát, amely az eddiginél jobb és hatékonyabb átvilágítást tesz lehetővé.

Ennek köszönhetően például a laptopok és a különböző folyadékokat tartalmazó üvegek is a csomagokban maradhatnak. A technológia alapját azok a korszerűbb CT berendezések jelentik, amelyeket 2017 óta tesztelnek egy tucatnyi tengerentúli légikikötőben. A pozitív eredmények miatt a rendszer az USA többi repülőterén is elterjedhet.

A TSA első lépésként 300 eszközt rendelt meg 97 millió dollárért. A következő 8 éven belül az amerikai légikikötőkben jelenleg alkalmazott mind a 2000 készüléket lecserélik. Az eszközöket - egy 5 évre szóló pályázat keretében - az Edgewood nevű cég szállítja majd. Az viszont egyelőre még kérdéses, hogy a technológiát hol alkalmazzák először. Az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala mindenesetre azt reméli, hogy az intézkedéssel sikerül jelentős mértékben lerövidíteni a biztonsági ellenőrzéseknél kígyózó sorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoltan1984 #6
  A cikk cime rosszul van megfogalmazva. Utana viszont egyertelmu, hogy kezi poggyaszokrol van szo.
  "De eddig külön ki kellett venni a laptopokat, üvegeket." Feladott poggyaszokbol nem.
 • csicso82 #5
  SOHA nem tenném a hordárok kénye-kedvére vagy lopás céltáblájává a drága notebookomat. Szerintem MINDENKI beviszi magával a gépbe - utazás közben netezik, filmet néz dolgozik zenét hallgat stb.
 • oli314 #4
  A cikk utolsó mondata: "Az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala mindenesetre azt reméli, hogy az intézkedéssel sikerül jelentős mértékben lerövidíteni a biztonsági ellenőrzéseknél kígyózó sorokat." Amerikába még nem utaztam, de Kínában sehol nem kígyózott a sor a gépre feladott csomagok miatt, csak a kézi-poggyász átvilágítása miatt...
  Utoljára szerkesztette: oli314, 2019.04.03. 23:52:58
 • vilinger #3
  Nem erről szól:
  "...a repülőre feladott csomagokban..."

  Olyan csomagról van szó ami a poggyásztérben utazik. Azt is át kell világítani. De eddig külön ki kellett venni a laptopokat, üvegeket.
 • oli314 #2
  A kézi-poggyászból ki kell venned a biztonsági ellenőrzéskor, erről szól a cikk...
  Utoljára szerkesztette: oli314, 2019.04.03. 22:28:28
 • Ellaberin #1
  Van aki nem a kézi-poggyászba teszi a laptopját? (Mondjuk 1-2 órás útnál lehet)