Gyurkity Péter

Kisebb csúszással búcsúzott a Windows Mobile

Ezzel lezárult a mobilos platform támogatása, illetve a Microsoft távozása.

A napokban a Windows 7 támogatásának lezárulásával kapcsolatban jelent meg több írás és figyelmeztetés a világhálón, eközben azonban a Microsoft saját mobilos operációs rendszere is hasonló módon búcsúzott az élők sorából, bár ezt eredetileg nem így tervezték. Az okokat nem ismerjük, az viszont biztos, hogy a cég ezzel távozott a szegmenstől.

Tavaly novemberben már mi is írtunk arról, hogy maga Bill Gates beszélt a kudarc valószínű okairól, kissé megkésve, azok után, hogy a versenyfutás tulajdonképpen évekkel ezelőtt végérvényesen eldőlt. A cég akkor úgy tervezte, hogy december közepén zárul le a hivatalos támogatás időszaka, vagyis akkor búcsúzna a szoftver, viszont a határidő előtt nem sokkal gyorsan módosították az időpontot, a távozás dátumát pedig január 14-re változtatták. Magyarázatot nem fűztek ehhez, a hivatalos támogatói oldalon viszont végül kitartottak a módosított időpont mellett, ezzel pedig most voltak kénytelenek lemondani a folytatásról a még mindig kitartó felhasználók.

Ők persze nincsenek túl sokan, azt leszögezhetjük, hogy a tábor jelentős része már jóval korábban távozott, hogy valamilyen Android- avagy iOS-készüléket szerezzen be. A Windows 10 Mobile version 1607, illetve 1709 volt az utolsó példány, amely megjelent a piacon (ez utóbbi már csak azon készülékeken bukkant fel, amelyek eleve az új OS-t futtatták), most pedig tulajdonképpen egy évtizedes periódus zárult le, hiszen a Windows Phone annak idején még 2010-ben rajtolt el, amikor lehetségesnek tűnt a megkapaszkodás (ezt pedig a Windows Mobile, a Zune, a Pocket PC, illetve a Windows CE előzte meg, ha valaki még egyáltalán emlékszik ezen platformokra a kétezres évekből) – a cég akkor még az iPhone temetését is megrendezte, végül azonban ez a sors saját fejlesztésüknek jutott.

Meglátjuk, hogy a Microsoft a jövőben ismét megpróbálkozik-e a visszatéréssel, erre azonban egyelőre nem vehetünk mérget. Több alkalommal merült fel a Surface okostelefon piacra dobásának lehetősége, itt az is előfordulhat, hogy a Surface Duo fogja ezt a szerepet (részben) betölteni, hajlítható kivitelben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakzag #9
    A Windows Mobile sosem romlott el,sem a Lumia 520. Kiváló oprendszer volt, ráadásul mérföldekkel kevesebb erőforrásigénnyel, mint bármelyik android. Azóta is visszasírom. :(
  • Sequoyah #8
    A Lumia 1020-ig veluk tartottam, nagyon igeretes, jol megtervezett platform volt, azota is hianyzik sok funkcioja...

    Sajna a WP10-nel megtort valami, azert szerintem mar ok maguk sem lelkesedtek, es olyan is lett... 2014/15 korul kellett volna vagy all-int mondani vagy akkor abbahagyni az egeszet, mert amit azota muveltek a platformmal az folosleges es szegyen.
  • 74auriga #7
    3,5 évig használtam hibátlanul egy Lumia 830-at, az ég világon semmi baja sem volt. Ugyan olyan pörgős készülék volt bő 3 év után is, mint megvételkor.
  • csigafi #6
    Azért ettől függetlenül az a pár darab amik még használatban vannak telefonálásra használhatóak :-). Nekem is van egy Lumia még tudok hívást fogadni és kezdeményezni róla egyenlőre. :-). Nem rég próbáltam ki. Mondjuk én minden automatikus frissítést iktattam belőle anno. Igazábol csak rádionak meg zenelejátszónak tartottam meg. meg a Samsung GT SA6230-asomat is az a telefon elpusztíthatatlan volt.
  • SanMaster #5
    Te miről beszélsz? Nooormális?! A Windows Phone 7 terméktámogatása 2013-ban megszűnt! A legutolsó Windows mobile operációs rendszer a Windows 10 Mobile volt, és annak is megszűnt a terméktámogatása most Január 14.-én. A Windows Mobile halott! :D
  • AgentKis #4
    Azt még támogatják. Azon Windows Phone 7 az op. rendszer. Nem Windows Mobile.
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2020.01.21. 14:22:48
  • T800 #3
    De szerettem anno a Lumia 800 készülékemet :) Megjelenésekor sikerül hozzájutnom, szép emlékek... Valahol még meg is van talán.
  • Mat666 #2
    Távozott egyelőre de még visszatér.
  • Major #1
    CairoJack fikkancs még egyet utoljára.