Gyurkity Péter

Már alig mérhető a mobilos Windows

A Microsoft jelenlegi mobil operációs rendszere teljesen eltűnni látszik.

Alig néhány nappal ezelőtt jelent meg a hír, miszerint a Microsoft végleg lezárja a Windows Phone támogatását, vagyis ezt követően kizárólag a jelenlegi generáció tagjai részesülnek majd ebben. A probléma csak az, hogy a legutóbbi felmérések szerint a Windows 10 Mobile is alig látszik a piacon.

Az IDC tette most közzé szokásos jelentésének legfrissebb változatát, amelyben szintén ezt emelik ki. A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a Kantar Worldpanel hónapról-hónapra felméri az aktuális állapotokat, az IDC pedig ezt erősíti meg, hiszen ők mindössze 0,1 százalékos részesedést mutatnak ki, ami többek között az új hardver és az ezt piacra dobó partnerek hiányának, a fejlesztői támogatás megkérdőjelezhető mivoltának, valamint a platform iránti lelkesedés elmaradásának köszönhető. Az idei évben alig 1,1 millió ilyen készülék bukkan majd fel a piacon, ami 80 százalékos visszaesést jelentene, miközben a jelek szerint maga a Microsoft sem készül semmilyen komolyabb újítással.

Folytatódik tehát a két nagy versenye, amelyben a Google birtokol jelentős előnyt. Az Android a maga 85 százalékos uralmával valóban dominál a szegmensben, bár a tiszta profit tekintetében az Apple még mindig vezet. Ehhez azonban az androidos megoldások átlagos eladási árának fokozatos csökkenése társul, ez a mostani 220 dollárról 2021-re egészen 198 dollárig mehet le, amit a rivális valószínűleg nem tud (és jó eséllyel nem is akar) majd ellensúlyozni, hiszen ők a szolgáltatásokra és a marketingre helyezik a hangsúlyt. Idén 223 millió iPhone kelhet el, jövőre ez 240 millió darabra nőhet, bár ezt jelentős mértékben befolyásolja, hogy az ősszel bemutatkozó példányok mennyiben ragadják meg a felhasználók fantáziáját.

A Windows tehát lassan valóban eltűnik, kérdés, hogy a Microsoft megpróbálkozik-e egy még újabb dobással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #24
    Ő nem divatból utálkozik, hanem teljesen őszintén ilyen kretén. Van ez a fajta élet és lélek nélküli gyökér típus, akinek abból áll az egész kis nyomorul élete és arra veri ki nap mint nap, hogy bizonygassa magának, hogy milyen jól tette hogy váltott az egyik ketyeréről a másikra és véreres szemmel remegő kezekkel okádja az epét a régi ketyerére annak minden létező és nem létező hibáját milliószorosra felhazudva az újnak meg minden létező hibáját totálisan elhallgatva.
    Abban tökéletesen igazad van, hogy az ilyen gyökerek között találni a legnagyobb birkákat. Többnyire hülyék mint a segg és egyetlenegy dologra képesek csak, nézni az előttük levő birka picsáját hogy merre fordul mert természetesen neki is arra kell mennie és azért mert csak.
  • tomboy013 #23
    Nem divat lett fikázni hanem tényleg elég hulladék lett a WM. Én használtam pár WP és WM telót is 5 év alatt, szerettem is a WP8.1-ig a platformot(még az elején a W10M-et is), aztán mikor hónapról hónapra nem hogy jobb lett volna a frissítésekkel hanem szarabb lett akkor váltottam. Kb 2 hónapja volt utoljára a kezembe egyik barátom 950-ese de borzasztó ami lett ezzel a platformmal (pedig csináltam neki 3-szor is Recovery Tool-al újratelepítést ami pár napig jót is tette a telónak de utána kezdődtek elölről a galibák, azóta természetesen váltott S8+-ra és minden úgy működik ahogy kell). Alapvető dolgok komoly fejfájást okoznak a felhasználónak, random szarják össze magukat a funkciók stb. stb. Katasztrófa. Oda került ahová való a rendszer.
    Utoljára szerkesztette: tomboy013, 2017.07.31. 09:47:29
  • Gauge #22
    Aha. Utálni a legkönnyebb, megismerni annál nehezebb. Hány WM telefont is használtál eddig huzamosabb ideig? Gyanítom, hogy a válasz nulla. A divatutálkozás eléggé elterjedt. Ebből látszik, hogy mekkora birkák az emberek.
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2017.07.30. 00:16:17
  • tomboy013 #21
    "Az 550 olyan hardverrel rendelkezik, hogy az Android el se indulna rajta"

    És erről ki tehet? Amellett hogy egy rakás szar lett a W10M még hardvert se raktak alá. Na nem mintha 950-en sokkal jobb lenne a helyzet....
  • Andrevv #20
    Az 550 olyan hardverrel rendelkezik, hogy az Android el se indulna rajta, jol kicsesztek veled a meloban :)
    En pont forditva vagyok, ceges androidon semmit se talalok, tulsagosan megszoktam a WM-t.
  • SanMaster #19
    A cég ahol dolgozom Windows Mobile-t használ. Pár hónapja kaptam egy Lumia 550-et. Életemben nem használtam ekkora fostalicska mobiltelefont mint ez! Szánalom az OS! A kedvencem a 1 órás frissítések, a percekig töltő appok és alkalmazás bolt. Hiába állítok be valamit, nem történik meg, pl animált csempék, nem animál az semmit. Átgondolatlan, össze vissza menüszerkezet, hogy bármilyen beállítás megtalálásához a Google-re van szükség. Egy rakás olyan program van, ami mintha nem passzolna a kijelző méretéhez, jobbra balra lehet lökdösni. A beállítások, minden olyan minta weboldalon kattintgatnák, és nem egy appban. Egy dolog működik jól, az outlook (Exchange) környezet, naptár, global address list, stb. Az elérhető appokról nem is beszélnék, kb minden a 2 évvel ezelőtti verzió ahoz képest, amit iOS-en vagy Androidon tudnak. Annyira fost ez a teló, hogy most 2-vel rohangálok a zsebemben, a sajátot nem tudom letenni, mert a hajamat tépném ki, ha a Lumiát kéne használni...
  • fonak #18
    Szerintem leginkább a divat Microsoft-utálat miatt (is) nem fért el még egy rendszer a piacon. A többi (kevesen voltak hajlandók fejleszteni rá stb.) már csak következmény. Asztali OS-ből hány fér el?
  • Dobronski #17
    Hiába véded mindenki tudja hogy egy nagy szar a WM. Ennyi ezen nincs mit beszélni. Akinek bejön a WM vegyen ezúttal szimbiján telot, mert egy szinten van.
  • Gauge #16
    Ezen felül pedig azt is érdemes tudni, hogy a L950 és L950xl rendelkezik mobilok közül az egyik legjobb kamerával. Felhasználhatóságban nincs semmi gond a WM-mel. Nincs tele a kezdőkérpenyő mindenféle csili-vili színkombinációval, viszont nagyon kellemesen testreszabható. Kevesen tudják, de nem csak a klasszikus csempék jeleníthetők meg. Egész nagy mennyiségű videó van erről youtube-on. Nyilván csak azt tudja, akit érdekelt. Előítéletek alapján véleményt mondani, háááát.... ez a legkönnyebb.

    Ettől függetlenül az MS nagyon csúnyán elintézte a saját OS-ét. Más terén viszont polipként terjeszkedik a többi operációs rendszeren rendületlenül.
  • Gauge #15
    CairoJack esti meséjét olvashatták....

    Az én környezetemben 90%-a az embereknek megtartotta a Windows mobilt. 10% váltott Androidra vagy IOS-re.

    Csak úgy kíváncsiságból...melyik WM telefont is próbáltad huzamosabb ideig?
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2017.07.24. 00:30:09