Gyurkity Péter

Tévedett Darwin az élet kialakulásáról

A jelek szerint inkább a tengerek mélyén kell keresni az élet forrását.

Az élet keletkezésével foglalkozó kutatók az eddig elvégzett munka és a rendelkezésre álló elméletek alapján úgy vélték, hogy az élet nagy valószínűséggel kisebb és meleg tavacskákban, „pocsolyákban” jött létre, amelyek ideális feltételeket biztosítottak ehhez. Egy új munka eredményei azonban arra utalnak, hogy a forrást inkább a tengerek mélyén, hidrotermális kitörések, kürtők környékén.

A Nature Ecology & Evolution magazinban közzétett tanulmányban arról írnak, hogy az ilyen hidrotermális kitörések megfelelő mennyiségű hőt és alkalinitást biztosított a kialakuláshoz, ami a földönkívüli élet nyomainak, annak jeleinek vizsgálatában, megfigyelésében is jelzésértékű lehet. Azt ők is megjegyzik, hogy még mindig több rivális, egymásnak is részben ellentmondó elképzelés létezik ennek megmagyarázására, munkájuk során azonban sikerült az eredetihez hasonló körülményeket létrehozniuk, mégpedig protosejtek és zsírsavak, valamint zsíralkoholok bevonásával, amelyeket a korábbi hasonló, ám sikertelen kísérletek során még nem használtak fel – ilyenből is akadt több, amelyek szintén a hidrotermikus kitörések szerepét óhajtották vizsgálni.

Az eredmények azt mutatják, hogy a hosszabb szénlánccal rendelkező molekuláknak szükségük volt a nagyobb hőre a protosejtek létrehozásához, a sós víz pedig segített abban, hogy a zsírmolekulák erősebb, stabilabb struktúrát alakítsanak ki. Darwin még egy 1871-es levelében írt arról, hogy az élet szerinte melegebb tavacskákban jöhetett létre, amelyek tartalmazhatták az összes szükséges hozzávalót (fény, hő, elektromosság, stb.), az itt lévő ammónia és foszforsó pedig nem vált volna valamilyen egyéb élőlény táplálékává, hiszen ez utóbbiak akkor még nem léteztek, így végbemehettek a további komplex változások és átalakulások. Érdemes megjegyezni, hogy egyes korábbi kísérletekben sikerült megfigyelni ilyen változásokat friss, hűvösebb vízben is, ez azonban szigorúan laboratóriumi, erősen kontrollált körülmények között ment végbe.

A tanulmány szerzői szerint ezúttal sikerült megfelelő módon újrateremteni és kialakítani az ősi körülményeket, bár biztos eredmény és végső következtetés ezzel kapcsolatban továbbra sincs. Mindenesetre fontos részlet ez az exobolygászat és általában véve az űrkutatás terén dolgozók számára, hiszen ezzel egy újabb részletet tarthatnak majd a fontos elemek listáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #191
    :)

    Az igaz, de ami a topikokban folyik, mint ellentmond az evolúció elméletnek, így amit írtál, igaz függetlenül attól amit En írtam :)
  • VolJin #190
    Az oxigéntermelés egy komoly kihalást eredményezett. Maga az élet olyan mértékben alakította át a bolygót, hogy a kezdeti feltételekből semmi nem maradt, így meglepő lenne, ha a kezdeti folyamatok megismétlődésével újra létrejönne párhuzamosan az életkeletkezés. Másrészt egy kezdetleges, hatékonytalan biológia halálra van ítélve.
    De az sem kizárt, hogy megjelenik egy alternatív biológia, ami a jelenlegi biológiának méreg, de a jelenlegi biológia nem képes ártani neki, sem elvenni az erőforrásait. Ebben az esetben minden mostani életforma elpusztulna, és leváltaná az új. Lehet, hogy ilyen már egyszer megtörtént...
  • dyra #189
    Sikerült valahol meglesned?
  • felemelő #188
    "Hol logikus az, hogy X milliárd éve kilakul majd utána már egyáltalán nem alakul ki semmi?"

    Ha kicsit is szétnézel láthatod, hogyha bármi új létrejön, akkor hihetetlen gyorsan a jelenlegi élet apró organizmusai elszaporodnak és felfalják.
    Ez már csak ilyen. Így van évmilliók óta :)
    Ha valami új, komoly versenyhátránnyal indul :)
  • wraithLord #187
    Ok, én kérek elnézést. Nem szükséges kitolni az IQ-betyár kommenteket 300-ra.
  • no_way #186
    "Ha elolvastad, akkor talán leesett az is, hogy mi volt az oka a magasröptű vitának. Ja, nem."

    Ha elolvastad, akkor talán leesett az is, hogy mi volt az oka az "evolúció" szó használatának Agyturbinikusz hozzászólásában. Ja, nem.
  • VolJin #185
    Kreacionistáék félre vitték rég a vitát...
  • wraithLord #184
    Az élet keletkezésének semmi köze az evolúcióhoz*. Nem arról volt szó, a cikk sem arról szól (, és érvelni sem kell mellette).

    Ha elolvastad, akkor talán leesett az is, hogy mi volt az oka a magasröptű vitának. Ja, nem.




    (*Legalábbis a biológiai evolúcióhoz, amit általában evolúciónak nevezünk. De ezt a sort nem láttad. :D )
  • VolJin #183
    Az ősrobbanás után kvarkleves volt, amikor csökkent a hőmérséklet, akkor protonok és neutronok keletkeztek, de ebből csak hidrogén és hélium keletkezett, és nagyon kevés lítium. A nehezebb elemek már a csillagokban keletkeztek, de ott is csak a vasig energiatermelő a fúzió, és csak közvetlenül a csillag összeomlása előtt az összeomlásbol eredő energiát elnyelve tud nehezebb elemeket legyártani a mag, egy bizonyos tömegű csillagoknál, de ott meg visszafordul a folyamat atomhasadásba. A nehezebb elemek az elméletek szerint inkább csillagok ütközésekor keletkeznek kettős illetve kettős rendszerekben, ahol egy masszív csillag elszipkázza az anyagot egy felfúvódott óriás társcsillagtól.

    Tehát nem voltak meg az ősrobbanás után a megfelelő kémiai elemek...
  • VolJin #182
    Értened kellene ehhez a különbséget az eukarióta és a prokarióta között.
    A kezdeti élet élőlényei nem tudták növelni a DNS.ük hosszát, mert a működő, fehérjéket gyártó DNS-nek tápanyagok kellenek ehhez.
    Az első organizmusoknak nem volt elég hatékony az anyagcseréje, hogy nagyobb DNS-t tarthasson fel, ami miatt nem tudott komplexebb életet kifejleszteni. Egy metánfogyasztó nagyobb baktérium egyszer lenyelt egy metántermelő baktériumot, amit nem evett meg, az elszaporodott benne, de nem ölte meg őt, és szimbiózisban éltek. már volt energiája hosszabb DNS-t üzemeltetni, és később kialakulhatott a komplexebb többsejtű biológia. a sejtjeinkben a mitokondriumok a bekebelezett metántermelők. Két DNS-ünk van. A mitokondriumaink DNS-e, ami nagyon rövid, és a hosszú sejt DNS. Évmilliárdokig csak egyszerű egysejtű biológia létezett a Földön, 3-400 millio éve egyszer történt ez meg, és minden többsejtű lény vélhetően annak a két egyesülő sejtnek a leszármazottja, Nem az élet megjelenése az igazi csoda, hanem az a szimbiózis.