Gyurkity Péter

A legrégebbi élet nyomait találták meg

A most megvizsgált baktériumok kémiai jelei akár 4 milliárd évnél is idősebbek lehetnek.

Újabb rekord dőlt meg az ősi földi élet kutatása terén, amiről a napokban számolt be egy kutatócsoport. A megvizsgált fosszíliák akár 4,3 milliárd évvel ezelőtti baktériumok lenyomatai lehetnek, amivel még tovább toljuk vissza az időben az élet megjelenését bolygónkon.

A Nature magazin oldalán tették közzé a tanulmányt, amely a Kanada északkeleti részén megvizsgált ősi kövezetek részletes vizsgálatának eredményeit ismerteti. Eszerint a kövezetek pontos kémiai összetételét vizsgáló csoport olyan mikrobák fosszíliáira bukkant, amelyek 3,8-4,3 milliárd évvel ezelőttről származnak, ezzel pedig a legrégebbi ilyen leletnek minősülnek. Ezek több szempontból hasonlítanak a jóval fiatalabb társaikra, amelyek hidrotermikus kiömlések mentén élő, vassal táplálkozó példányok, ennél azonban talán még fontosabb, hogy ezzel újabb 300 millió évvel toljuk vissza a legkorábbi leletek periódusát, hiszen eddig az Ausztráliában megtalált, mintegy 3,5 milliárd évre visszanyúló mikrofosszíliák tartották ez a rekordot.

A többek között lézeres képalkotással kapott eredmények egybevágnak a ma élő példányok által visszahagyott melléktermékek és ezen példányok maradványainak lenyomatával. A mostani adatok arra utalnak, hogy a tengerek mélyén lévő ősi hidrotermikus kiömléseket tekinthetjük a földi élet potenciális származási helyeként, ami viszont egyéb égitestek és különösen az exobolygók esetében bizonyulhat fontos kitételnek. Nem véletlen, hogy az alkotók csillagászok bevonásával szeretnének itt tovább kutakodni, hiszen ez a földönkívüli élet megtalálásában is segíthet.

Jó esély van arra, hogy a fenti rekord a jövőben ismét megdőlhet, hiszen itt nyilván nem beszélhetünk végleges, a kérdéskört lezáró eredményekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #143
    Szegénykém, ennyire rossz az emberismereted?
    Az én középutas, kiegyensúlyozott életfilozófiámmal nem fér össze sem a libsibolsi szélsőségesség, sem a szittyázók keresztényellenes újpogánysága. (Meg még sok minden. De pl. Horthy Miklós kormányzó úr úriemberi habitusa belefér. :-) )
  • TokraFan #142
    Nekem nincs szükségem arra, hogy letiltsalak, felőlem gőgösködhetsz és szittyázhatsz itt naphosszat amennyit akarsz. Állnék elébe ha lenne benne értelem, de mivel eddig csak ostoba, gőgös vagdalkozsát tudtál itt előadni, ezért értelmes vita -részemről- veled nem folytatható.
  • Kara kán #141
    Na, látod, ezért kellene piszkálni a SG.hu-t neked is, hogy alakítsák át a fórummotort (csak át kellene venni a Prohardverét), hogy le lehessen tiltani felhasználókat. Simán letiltanál, vagy letiltanálak én, és nem zavarnánk egymást. Egyszerű, mint az 1×1.
  • TokraFan #140
    Ne haragudj, de te annyira primitív vagy, hogy unlak...Úgyhogy beszélgess valaki mással.
  • Kara kán #139
    „Az is lehetséges azonban, hogy egy szimuláció részei vagyunk, mivel valószínűleg több a mesterséges univerzum, mint az igazi.
    Észbontó elméletekről tartott előadást Paul Davies Budapesten.”
  • Kara kán #138
    Kis buksifejű!
    A vallás és a hit nem a logika és racionalitás területe. Ugyan van teoLÓGIA, meg teológusok is, de még ők is bele szoktak habarodni a dolgokba, amikor tudományosan próbálják megmagyarázni a hittel kapcsolatos jelenségeket és fogalmakat.
    De neked már a kvantumfizika is túl bonyolult.
    Kapiskó?
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.03.23. 11:30:11
  • Kara kán #137
    Na, figyu!
    Vannak ugye a mesék, amelyeket a szülők mesélnek a gyerekeiknek. A szülő tudja, hogy ezek nem puszta valóságok, mégis élvezetet lel abban, hogy elmesélje őket, és a gyerek is élvezi. Mondhatnád, hogy az ember felnőtt korára kinövi a meséket, de nem növi ki. Nézd meg a busójárást, az álarcos bálokat, a farsangot, sok hagyományt, de ott vannak a filmek, a festmények, a szobrok... a teljes művészet, sőt, a sport is. Szerinted ez mind hazugság és mímelés. Tovább megyek: vannak olyan őrült tudósok, akik szerint az egész világegyetem nem más, mint szimuláció (vagy hologram). Hát mi a túró ez az egész?
  • TokraFan #136
    Politeizmussal kapcsolatban nem értettél meg. Arra persze van magyarázat, hogyan morfolták át a sok istent egyetlenbe, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy fordítva kellett volna lennie, tehát egyistenhittel kellett volna kezdődnie az egész hajcihőnek! Mivel a "teremtést" követően az állítólagos egy isten itt hagyta a szentkönyvét (vagy csak az útmutatásokat, melyek alapján valakik megírták, de ez is mindegy most), tehát evidens, hogy aszerint kezdtek volna el élni és hnni az emberek. Abban viszont nincs szó több istenről, csak egyről, tehát a könyv esetleges félreértelmezése is kizárt, amiatt sem kezdhettek el több istent imádni. Akkor miért a politeizmussal kezdődött a vallástörténet? Teljesen logikátlan...értelmetlen!
  • Irasidus #135
    Ebből a válaszból látszik, hogy templomot, hitéletet messziről kerülöd. Ugyanis lehet, hogy kifelé a pápa, meg az egyház azt nyilatkozza, hogy hát én elfogadom az evolúciót, meg csupán metafora a biblia egyes részei, valójában viszont nem így van. Ez egy hazugság, egy összekacsintás csupán. Persze ehhez, rendszeres hitélet kellene élni, hogy tudd. Ha nem így tennének, akkor az egész hitrendszer dőlne mint a dominó. Lásd az eredendő bűn esetét, #114 . Ja és ezt most el kellene hinned nekem, ha van hited. Ennyi.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.21. 20:21:28
  • Tetsuo #134
    Elsősorban a szunnita muszlimok hivatkoznak arra, hogy a szent könyvükben benne van minden tudományos felfedezés, csak értelmezni kell tudni.
    A keresztény egyházak mai felfogása szerint nem ez a fontos, a tudomány és vallás ilyetén kapcsolatával nem kell foglalkozni a hívőnek.