Berta Sándor

A tévé és a PC is gátolja a kikapcsolódást

A kiégés betegségeknek számos okuk van, de nem kizárólag a stresszre vezethetők vissza.

"A kiégés szindrómát gyakran félremagyarázzák vagy félreértik, ami komoly probléma. Eleve már az gondot okoz, hogy sokan úgy vélik, csak az éghet ki, aki kemény szellemi munkát végez, például a menedzserek. Holott ez egyáltalán nem igaz. Gyakori például, hogy a családtagjaikat ápoló személyeket vagy akár az ügyfélszolgálati munkát végzőket is kizárják a kiégésre hajlamos emberek közül, pedig ők sokszor sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, mint a felsővezetők és éppen ezért ilyen szempontból veszélyeztetettebbek is." - nyilatkozta Andreas Wahl-Kordon pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos.

"A kiégés szindrómát napjainkban még nem ismerik el önálló betegségként, de az Egészségügyi Világszervezet 2022-től már másképpen fogja kezelni és egyértelműen elkülöníti majd például a depressziótól, amellyel mind a mai napig összetévesztik. Ez egyébként nem véletlen, mert a depressziót és a kiégést számos hasonló vagy egyező tünet jellemzi, ilyen többek között a kedvetlenség és az állandó kimerültség. Ugyanakkor a kiégés megmutatkozhat szorongásos rendellenességekben is, amelyek viszont nem jellemzők a depresszióra. A kiégett emberek állandóan ingerlékenyek, míg a depressziósokra általában ez nem igaz. Az öngyilkossági gondolatok és az önértékelési zavarok pedig inkább a depressziósokra jellemzőek, a kiégett személyekre nem. A kiégésből bármikor lehet depresszió, de akár szorongásos rendellenesség vagy függőség is kialakulhat" - hangsúlyozta Andreas Wahl-Kordon.


A pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos hozzátette, hogy a kiégésre három tünet jellemző: a lelki és fizikai kimerültség, a csökkent teljesítmény és az állandóan cinikus magatartás az aktuális munkával szemben. Egy-két hét nyaralás, szabadság segíthet a dolgon, de ha valaki nem tudja magát kipihenni ennyi idő alatt, az már komoly figyelmeztető jel. Aki ezt tapasztalja, annak sem kell egyből szanatóriumba vonulnia, néha az is elegendő, ha csak néhány hétre betegszabadságra megy. Sokan maguktól is észlelik, hogy valami nincs rendben velük. Az viszont még nem igazán jellemző, hogy a munkaadók küldenék el kivizsgálásra vagy pihenni az alkalmazottaikat.

Az orvosigazgató szerint a jóga- vagy relaxációs gyakorlatok segíthetnek és figyelni kell az egészséges táplálkozásra, valamint a rendszeres pihenésre is. Továbbá nagyon fontos, hogy a televízió és a számítógép gyakorlatilag "pihenésgyilkos" megoldások, amelyeknél az emberek passzív magatartásba menekülnek és ezek a készülékek lehetőséget kínálnak a stressz további megélésére. Egy könyv olvasása, egy séta vagy a barátokkal, illetve a családtagokkal való beszélgetések sokkal inkább segítenek a stressz feldolgozásában.

Szintén fontos, hogy a stressz önmagában és közvetlenül nem okoz kiégést. Sőt, az akut stressz először nagyobb teljesítményre ösztönzi a felhasználókat. Éppen ezért nem is veszélyezteti az egészséget, hanem ellenkezőleg: jó dolog és kifejezetten hasznos, ha egy probléma megoldásáról van szó. Amennyiben a problémát sikerül megoldani, úgy a stressztünetek el is múlnak. A gond a tartós, krónikus stressz, amelynek testi következményei is vannak, például az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, s a cukorbetegség. Ez a stressz elsősorban munkahelyi körülmények miatt alakul ki, ilyen szituációktól szenvednek például a közép- és a felső vezetők.

"A kiégés betegségek napjainkban gyakoribbak. Ennek oka, hogy egyre többen élik meg a növekvő bizonytalanságot. Ma sokkal nagyobb nyomás nehezedik az emberekre, mint 30 évvel ezelőtt. Sok jól képzett szakember nem tudja megteremteni a saját otthonát és folyamatosan attól fél, hogy elveszíti az állását. Ez a bizonytalanság állandó stresszhez vezet, amely mind fiziológiai, mind pszichológiai hatásokkal jár és aláássa a munkahelyi rugalmasságot is" - szögezte le a szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #13
    Erre találták fel a világ legjobb stresszoldóját a leszarom tablettát, a munkaerőhiány miatt manapság nem kell stresszelni azon hogy kirúghatnak, hozzáállás kérdése az egész ;)
  • Akva #12
    "Ma sokkal nagyobb nyomás nehezedik az emberekre, mint 30 évvel ezelőtt. Sok jól képzett szakember nem tudja megteremteni a saját otthonát és folyamatosan attól fél, hogy elveszíti az állását. Ez a bizonytalanság állandó stresszhez vezet"

    Röviden kifejtve: Mocskos kapitalizmus!
  • wraithLord #11
    Vagy inkább ott, hogy olyasmit csinálsz mókuskerék módra, és állandóan, ami nem érdekel, és/vagy nem látsz benne fantáziát, és/vagy nem visz előre.
  • szivar #10
    Valóban címezhettem volna más számára is a választ - de te lettél a vétlen áldozat. :P

    Csak azt akartam megvilágítani, hogy nem mindegy, hogy stresszel az ember és utána kap érte 'jutalmat', vagy csak folyamatosan stresszel és az elvárások száma meg exponenciális mértékben növekedik, miközben úgy érzi, hogy sehova sem jut. Ez okozza azt, hogy az emberfia demotivált lesz, lesz hús is a munkahelyén, mert belvágja a ....t az egészbe, rossz hangulata lesz, ráadásul semmihez sincs kedve.

    Például, ha itthon szépen legyalulom a száraz deszkát és végül ágy lesz belőle, akkor előtte stresszelek, hogy biztosan ne rontsam el. Aztán amikor elékékült a remek, akkor meg örülök neki. De ha kitalálnák azt, hogy ne egy ágyat csináljak, hanem nyolcat, annak nem örülnék. Utána meg már nem lenne elég a nyolc, hanem tíz kell, ezután tizenkettő, meg húsz, meg száz - lehetőleg tegnapra... Time after time. Itt kezdődik a kiégés, amikor többet várnak el, mint ami lehetséges. S még mindig elvárják. Meg még többet.
  • wraithLord #9
    És ezt miért nekem mondod? Én nem mondtam, hogy nem értem vagy nincs ilyen (mondjuk más sem). :D A környezetem is tele van stresszes, kiégett emberekkel.

    Hol írok ilyet, hogy kinek, mikor, hol és miért nem kell aggódnia? :D De legalább kiadtad magadból. :)
  • szivar #8
    Az a baj, hogy nem értitek a lényegét. De majd pár év múlva, amikor rájöttök arra, hogy nincs előrelépés, nincs kilépés a mókuskerékből, nincs szabadság évszámra, nincs éjjeled, nincs nappalod, mert mindent a cégért... No, onnantól már érteni fogjátok azt, hogy mi eredményezi a kiégést.

    Régen a parasztoknak igenis aggódnia kellett a termény miatt, az állatok miatt, meg ilyesmik miatt is. De nem minden egyes áldott nap, ismétlődő jelleggel. Ráadásul ha 'elromlott' az eke vagy a borona, akkor nem az volt, hogy nesze, itt egy darabka tetőléc, old meg azzal, mert ugyan pénz az nem lesz rá. Ha volt is stressz, az nem folyamatosan érte az embereket nap mint nap, hanem ritkán. Nem kellett azon aggódni, hogy a hétvégén is be kell-e menni dolgozni, a jövő héten éjszakás lesz-e vagy nappalos, esetleg délutáni műszak... Ez a sok apróság össze tud ám jönni - s éveken keresztül meghozza a kívánt eredményt. :(
  • Macropus Rufus #7
    lehet rosszul fogalmaztam: a hiba tűrő képességünk erősen erodálódott.
  • wraithLord #6
    "Egy példa: 70 évvel ezelőtt az akkori kisember azon stresszelt (nem is kicsit), hogy a termény milyen lesz. Milyen lesz a tél, lesz e elég hó/víz/napsütés stb. És ha sz@r minden, akkor nekik nincs elég ennivalójuk és/vagy eladni sem tudnak, nem tudnak tűzifát venni ezért nem lesz fűtést, stb..."

    Azoknak az embereknek gyakorlatilag az volt a munkája. Az önellátóknak vagy termelőknek ma is az a munka. Ők is a melójukkal kapcsolatban stresszeltek, és más is (főleg) azon stresszel, attól ég ki. Csak manapság az élelmiszeripar és a városi életmód miatt az emberek nagy része nem a terményen, a jószágokon, és az önellátó birtok dolgain stresszel, mert ezeket mind megveszi/megoldja pénz segítségével... és az ezt a jövedelmet hozó munkája/hivatása okozza a stresszt/kiégést.

    Tehát ezzel csak annyit mondtál, hogy régen másként épült fel a társadalom, kevesebb volt a cégvezető, call centeres, manager, és több a parasztcsalád. De az embereknek akkor is, és most is valahogyan meg kellett élniük. Ráadásul régen csak megélni akartak, tisztességes emberek lenni, ma meg itt a "karrierépítés" meg minél több pénzed van, annál inkább vagy ember...
  • wraithLord #5
    A számítógépezés mióta passzív tevékenység? A számítógép magától nem csinál semmit. Lehet rajta az élet bármilyen területével kapcsolatosan alkotni, és pl. játszani is (hogy a rekreációs lehetőségeket említsem).
    Amire a kedves úriember gondol, az a youtubozás vagy film-/műsornézés, ami szerintem éppúgy a TV-zés kategóriába tartozik, csak nem a TV-t bámulod, hanem a monitort (vagy TV-t, ha TV van kötve a gépre.)

    "Gyakori például, hogy a családtagjaikat ápoló személyeket vagy akár az ügyfélszolgálati munkát végzőket is kizárják a kiégésre hajlamos emberek közül..."

    Németországban lehet, hogy azt hiszik, csak a kemény szellemi munkát végzők éghetnek ki, de én ezt most hallom először... :D Eddig azt hittem, bárki kiéghet...
  • Archenemy #4
    Igazad van abban, hogy régen is volt sok stresszt okozó dolog, de régen is sírtak rajta, meg alkoholisták lettek, meg öngyilkosok, meg ilyesmi. Max. nem volt hír.