Berta Sándor

Radar­rendszerrel felügyelhetők a betegek

A megoldás lehetővé teszi a páciensek legfontosabb értékeinek ellenőrzését és 90 százalékos pontossággal dolgozik.

A Waterlooi Egyetem munkatársai által kifejlesztett radarrendszer kisebb, mint egy okostelefon, s feljegyzi a betegek szívverését és légzési sebességét. A radarhullámokat egy beépített digitális jelfeldolgozó egység algoritmusai elemzik ki. Használatához nincs szükség a gépek közötti közvetlen kapcsolatra. A megalkotott rendszer elsősorban az alvási apnoéval - azaz légzéskimaradással - küzdő páciensek ellenőrzésére szolgál és azért előnyös, mert a segítségével a rendkívül kis mellkasi mozgások is felderíthetők kábelek nélkül. George Shaker, a Waterlooi Egyetem professzora kifejtette, hogy a megoldás akár otthoni körülmények között és napi megfigyelésekre is alkalmazható.

A Waterlooi Egyetemhez kapcsolt Öregedési Kutatóintézet a radarrendszert több mint 50 önkéntes beteg ágyához kapcsolta és sikerült több mint 90 százalékos pontosságot elérni. Mostafa Alizadeh kutatásvezető hangsúlyozta, hogy a résztvevők minden esetben legfeljebb 8 órán át aludhattak zavartalanul. Az alvási apnoe mellett a megoldás alkalmas a periódusos végtagmozgási zavarban, a nyugtalan láb szindrómában (Restless-Legs Syndrome - RLS) és a különböző rohamokban szenvedő páciensek ellenőrzésére is.

Alizadeh és Shaker a program során együttműködtek Plinio Pelegrini Moritával és Safeddin Safavi-Naeinivel, a Waterlooi Egyetem két professzorával, valamint Joao Carlos Martins de Almeidával, a brazíliai Campinasi Egyetem professzorával. A szakemberek a kutatási eredményeket Remote monitoring of human vital signs using mm-wave FMCW radar címmel megjelentették az IEEE Access hasábjain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Hát, az is jobb, mint a semmi, mert jelenleg kb. senki nem ellenőrzi őket - ahogy hallom.