Berta Sándor

Mellrákot időben felismerő melltartót fejlesztenek ki

Európai szakemberek hatékony okosmelltartót akarnak megalkotni.

A 40 és 50 év közötti nők esetében a mellrák az első számú elhalálozási oknak számít. A GLOBOCAN adatbázis információi alapján csak tavaly becslések alapján világszerte 627 000 nő halt meg mellrákban és egymillió új esetet regisztráltak. Az egyetlen komoly esélyt a korai felismerés jelenti. Amennyiben ez megvalósul, úgy a betegség 90 százalékban gyógyítható. Az SBra nevű projekt résztvevői úgy vélik, hogy egy intelligens melltartó sokkal olcsóbb, mint a mammográfia. Egy ilyen eszköz különösen a szegényebb országokban élő nőknek lehet érdekes és jelenthet hasznos segítséget.

Az SBra projekt célja egy szenzorokkal felszerelt okosmelltartó megalkotása, így a mellrák első tünetei gyakorlatilag azonnal és egészségügyi kockázatok nélkül felismerhetővé válnak. A kutató- és fejlesztőcsapatot 30 szakember alkotja, akik összesen öt intézetet, illetve céget képviselnek. Az utóbbiak között van a CSEM, az Ecole Nationale Supérieure de Mécanique et des Microtechniques (ENSMM), a Hőpital Nord Franche-Comté (HNFC), az Université de Technologie de Belfort-Montbéliard (UTBM) és a ZTC Technology nevű vállalat. A kezdeményezést támogatja a FEDER európai regionális fejlesztési alap és Neuchâtel kanton, valamint az Interreg francia-svájci regionális együttműködés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #4
    És mi a tökömtől intelligens ez a melltartó? Mert érzékel valamit? Ilyen alapon a lázmérő is intelligens hónaljtámasz. Menjenek a sunyiba!
  • mrzed001 #3
    Bevallom, nem értem.
    Vérnyomásmérőt sem 7/24 hordja az ember. (ok van a 24 órás vérnyomásmérés, de az 1x évente, és nem minden nap)
    Tehát miért nem lehet egy szenzort alkotni amit feltesz, megnézi, ok, levesz ?!??
    Miért kellene állandóan hordandó melltartóba építeni ?
    Nem értem ...
  • gaszton421 #2
    Utolsó kérdésedre válaszolva: Sajnos igen!!!
  • TokraFan #1
    Ennek a cikknek mi értelme van? Nem tudtuk meg, hogyan képzelik el a megvalósítást technológiai oldalon, mi a működési elve, hogyan és milyen adatokból fogja felismerni a rákot, milyen anyagból készül, hova építik be a szenzorokat, mi látja el energiával és az hol lesz úgy elhelyezve, hogy ne zavarja majd a viselőjét??

    Tényleg már bárki írhat cikket, akkor is, ha nem ért semmit az újságíráshoz?