Berta Sándor

Fogyasztó­védők kilenc államban panaszolták be a Google-t

Az európai uniós tagországok szervezetei a felhasználói adatok eladását vetették a webes konszern szemére.

Eva Simon ügyvéd jelentette be, hogy kilenc európai uniós tagállamban a fogyasztóvédő szervezetek panaszt nyújtottak be a Google ellen, mondván: az óriáscég üzleti gyakorlata megsérti a jelenleg hatályos adatvédelmi előírásokat. A fogyasztóvédők konkrétan azzal vádolták meg a Google-t, hogy az internetezők személyes adatait valós időben értékesítette a reklámügynökségeknek, hogy azok célzott hirdetésekkel kereshessék meg az egyes személyeket. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően például az, aki a világhálón információkat keresett bizonyos termékekről, rövid idővel később reklámokat kapott a megtekintett vagy az arra hasonlító árucikkekkel kapcsolatban - még akkor is, ha már egy másik oldalon tartózkodott.

A fogyasztóvédelmi szervezetek a kereseteket Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Franciaországban, Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Szlovéniában nyújtották be. A Google egyelőre nem kommentálta a hírt.

A társaságra márciusban szabott ki 1,49 milliárd eurós büntetést az Európai Bizottság. Margrethe Vestager európai uniós versenyjogi biztos arról számolt be, hogy a vizsgálataik szerint a Google visszaélt piaci fölényével, domináns helyzetével és megsértette a közösség trösztellenes szabályait azáltal, hogy számos korlátozó záradékot foglalt bele a különböző weboldalakkal megkötött szerződéseibe, amelyek megakadályozták ezeken a rivális cégek hirdetőinek megjelentetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #7
    +1 - Ha nem magáncég lenne, hanem állami, akkor is... (Akkor azt a működése alapján úgy hívnák, hogy totalitárius állam!)
  • Bruce_Willis #6
    Minden szavaddal egyetértek.
  • ugh #5

    " A google a legkorrektebb ceg egyebkent"
    Javitanam magam.
    Elvennem toled a szavazati jogod....
  • ugh #4
    Nem erted a lenyeget ahogy a masik ket szuperhuman sem.
    Ez volt a fogas amit talaltak.
    Ennyi.
    Mivel a tisztelt politikus urak kilora meg vannak veve es szerintuk nincs semmi torvenyellenes a mukodeseben, adot is elkerulhet igy maskep nem lehet elmeszelni oket (pedig volna miert) .
    A vilag egy kicsit jobb hely lenne a a szutykos google-t romma szednek apro cafatjaira es minden uton modon meggatolnak, hogy ujra osszealljon mint a tehenben a szar egy ekkora megacegge .
    Iszonyat karos a letezese minden formaban.
  • csigafi #3
    Ilyen alapon fel lehet jelenteni a legtőbb szolgáltató céget is beleértve a telefontársaságokat hogy még a titkosított számokra is néha jön reklámhirdetés. Postások is néha szórnak reklám anyagot. Na és még sorolhatnám. N használjon googlit akinek nem tetszik. A sok jog meg fogyasztó védő csak azzal nem foglalkozik amivel kéne. Ezek is csak a multikra hajtanak rá. Szerintem a goggle az egyik legkorekteb cég egyébként.
  • dotseeker #2
    Nyugodtan fel lehet bontani. Ha nem tetszik.
  • Sydra #1
    Dehát a google ezzel keresi a bevételei nagy részét és nincs ebben semmi új vagy titkos. Egyszerűbb lesz az EU-nak ha betiltja a google működését az EU területén. Az új irányelvek fényében meg egyszerűbb lenne, ha az egész internetet betiltaná!