Berta Sándor

Párizs beperli az Airbnb-t

A politikus keményen lépne fel a lakásmegosztó platformmal szemben. A városban regisztrációhoz kötött a kiadás, de az amerikai cég honlapján rengeteg a bejelentetlen lakás. A polgármester bűnrészesnek tartja őket ezért lakásonként 12 500 eurót követel rajtuk.

Anne Hidalgo párizsi polgármesternek elege lett az illegális turistaszállásokat üzemeltető lakástulajdonosokból, mert azok növelik a bérleti díjakat és nincsenek tekintettel a lakókörnyezetre. Éppen ezért úgy döntött, hogy ezek reklámozása miatt ideje felelősségre vonni az Airbnb-t. A város kész akár bíróság elé is vinni az ügyet és a politikus szerint a táraság akár 12,5 millió eurós pénzbüntetést is kockáztat akkor, ha nem változtat a jelenlegi gyakorlatán.

Párizsban jelenleg minden olyan személy, aki szobát vagy lakást ad ki az Airbnb-n keresztül, köteles a közigazgatási hivataltól regisztrációs számot beszerezni. A maximális bérleti időszak 120 nap lehet. Hidalgo többek között azt vetette a vállalat szemére, hogy jelenleg 1000 nem regisztrált lakást ajánl ki, ami bűncselekmény. Minden egyes ilyen illegális ajánlat maximum 12 500 euróval büntethető. Az óriáscég visszautasította a felvetéseket és azt állította, hogy a helyi lakosokat felvilágosította az aktuális előírásokról. Utóbbiakról a társaságnak az a véleménye, hogy a jelenleg hatályos és minden ötödik helyi lakost érintő párizsi szabályok nem elég hatékonyak és aránytalanok, ráadásul sértik a mostani európai előírásokat is.

Hidalgo a Le Journal Du Dimanche újságnak azt nyilatkozta, hogy nincsen semmi baja az otthonukat néhány napra kiadó párizsiakkal. A problémát azok a tulajdonosok jelentik, akik a lakásaikat egész évben kiadják a turistáknak anélkül, hogy regisztrálnák magukat. Az olyan platformok, mint az Airbnb pedig ebben a bűncselekményben "bűnrészesekké" válnak. Ezért követeli rekordbüntetés kiszabását a szolgáltatóra. Párizs a legforgalmasabb utazási célpontok egyike, ezért az ottani problémákra nagyon odafigyel a lakásmegosztó. Ráadásul mivel más európai városok is követhetik a francia főváros gyakorlatát, így nem 12 millió euróról, hanem könnyűszerrel akár két nagyságrenddel nagyobb összegről van szó.

Párizsban kevés a szabad lakás, ezért az önkormányzat már évek óta megpróbálja szigorúbban szabályozni az online ajánlatokon keresztüli szoba- és lakáskiadásokat. A francia főváros már tavaly áprilisban is megpróbált fellépni az Airbnb és a Wimdu ellen, s gyorsított eljárásban arra utasította azokat, hogy a regisztrációs számok nélküli hirdetéseket ne jelentessék meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #8
    szaros airbnb. Nekünk csak emeli az árakat miközbe fizu marad a béka segge alatt.
  • Merces2 #7
    ..nos legalább van verseny.
  • Kewell #6
    most tudod e hogy jó nagy hülye példát írtál?
  • molnibalage83 #5
    Nem. Az Über simán adóelkerülő magatartásával és a rájuk nem vonatkozó szabályok miatti költségterhek elhagyása miatt olcsóbb. Simán nem egyenlő feltételekkel "versenyeznek".
  • csicso82 #4
    Kéne a bevétel mi? Haha nem buta az a cég jól is írta: felvilágosította a vele kapcsolatban állókat a helyi jogszabályokról. A helyi vagy országos törvényalkotás hozzon olyan törvényt amivel ezt meg lehet szüntetni ha meg nem tudnak vagy nem szavazzák meg akkor KUSS.

    A Über is azért jó mert a drága taxisokat xopatja rendesen, meg is érdemlik.
    Utoljára szerkesztette: csicso82, 2019.02.14. 11:35:32
  • molnibalage83 #3
    Ráadásul a lakásbérlés és szálloda szerű üzem "pici" difi van.
  • Cat #2
    Itt az elektromos művek rakja ki a lakást a saját villanyoszlopára.
  • Andrevv #1
    Ha valaki meghirdet egy kiadó lakást egy villanyoszlopon, akkor beperlik az áramszolgáltatót? Ugyan már...