Berta Sándor

Nem tudott megegyezni Bécs és az Airbnb

Az osztrák főváros megszakította a tárgyalásokat a lakásmegosztó platformmal.

A két fél több mint egy éve folytatott egyeztetéseket arról, hogy a helyi turizmust támogató törvény, az adatvédelmi előírások, az adatmegosztási szabályok, az ellenőrzési lehetőségek és a helyi adórendeletek figyelembevételével egy megfelelő szerződést írjanak alá az Airbnb ügyfelei által fizetendő helyi adókról. A társaság ugyanakkor megtagadta, hogy a város ellenőrizhesse azt, hogy a befizetett adó valóban megfelel-e a bérlők pontos számának. Az Airbnb még arra sem volt hajlandó, hogy lehetővé tegye a személyes adatok kikérését a gyanús esetekben. Ezért Bécs vezetői megszakították a tárgyalásokat.

Peter Hanke illetékes városi tanácsnok kijelentette, hogy szívesen találtak volna közös megoldást az Airbnb képviselőivel, de ha egy társaság nem hajlandó alapként elfogadni az osztrák jogot és egyik követelést sem akarja teljesíteni, akkor egyszerűen nem marad további lehetőség az egyeztetések sikeres lezárására. Az ügy a közeljövőben úgy folytatódik, hogy az Airbnb megkapja majd a hivatalos felszólításokat az ügyfelei adatainak kiadásáról. Amennyiben a cég ennek nem tesz eleget, akkor a város elindítja a közigazgatási eljárást. Minden egyes nem kiadott adatcsomag után a vállalat köteles lesz minimum 38 és maximum 2100 euró pénzbüntetést fizetni.

Az Airbnb sajnálkozott a döntés miatt. A cég azzal érvelt, hogy Bécs képviselői nem voltak kellően türelmesek. A társaság továbbra is kész a tárgyalások folytatására, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy egy automatizált, digitális megoldás nagyon is jól működhet. Eddig több mint 400 településen és régióban sikerült megállapodni a helyi hatóságokkal arról, hogy az Airbnb fizeti az ügyfelei helyett a helyi adót és egyúttal átvállalja az adminisztrációs kötelezettségeket is.

A lakásmegosztó megjelenésének egyébként nagyon nem örültek Bécsben, mert a bevételek zöme az egyszerre több belvárosi lakást kiadó befektetőkhöz vándorolt és ezek eltűnése a piacról az albérleti díjak megugrását okozta. A szolgáltatás megjelenése komoly hatással volt nem csupán az ingatlanágazatra, hanem az egész turizmusra is. A platform éves bruttó bevétele 80 millió euró, ez körülbelül a 10 százalékát teszi ki a bécsi szállásbevételeknek. A bécsi önkormányzat tavaly novemberben szabott ki először közigazgatási bírságot olyan portálokra, amelyek megtagadták a lakásokat kiadókkal kapcsolatos információk továbbítását. Összesen hat szolgáltató kapott büntetést, az Airbnb akkor még nem volt köztük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #5
  Aha, akkor ilyen alapon becsukathatod az összes hirdetési portált, jófogás és társai, mert hétszentség hogy pl az ott kinált albérletek nagyrészénél a főbérlő nem adózik.

  Vagy azt miért nem kell vegzálni?
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.11.04. 21:22:24
 • kvp #4
  Az engedelynelkuli szallasszervezes az ugyanolyan buncselekmeny mint az engedelynelkuli utazasszervezes. Az engedely egyik alapfeltetele a forgalmi adatok atadasa az allam fele.

  Ez Magyarorszagon is valtozni fog. Lehet airbnbzni de kotelezo lesz az allami rendszerben vezetni az adatokat. Aki ezt elmulasztja az bunozo. Aki regisztral az lathatja hogy van-e engedelye az adott lakasra vagy sem. Ha megis kiadja akkor is bunozo. Viszonylag egyszeru rendszernek tunik, nehezen megkerulhetoen, mivel a szomazedok eleg ha 1x szolnak hogy szerintuk lakaskiadas tortent.
 • Cat #3
  Álljon meg a menet. Az AirBnB csak egy platformszolgáltatás, amely nem ad át adatokat, tehát nem az AirBnB nem fizet adót, hanem azok az osztrák magánszemélyek, akik az ő szolgáltatásukat használják a saját lakásuk kiadására. Az amerikai cég "csupán" segít nekik a tevékenységük nyereségének növelésében azáltal, hogy nem mondja meg az osztrák adóhatóságnak, hogy mennyi pénzt utal át a számukra.
 • molnibalage83 #2
  Az uber nem csak adót került, hanem egyéb szabályokat sem tart be. Mondjuk ez az airbnbn-re is igaz, mert a szállodai szabályozásnak nem felelnek meg.

  Igen érdekes üzleti magatartás, hogy egyenlők közt az egyenlőbbnek gondolják magukat.
 • kvp #1
  Ezeknek a szolgaltatasoknak az egyetlen piaci elonyuk az adoelkerules. Ha ezt elveszitik, akkor gyakorlatilag nem eri meg oket hasznalni. Ez igaz az airbnb-re de az uber-re is. A tarsasagok ket dolgot tehetnek, vagy kivonulnak a piacrol, vagy kitartanak addig amig az allam feladja es adomentesseget es torvenyen feletti statuszt ad nekik. Erre nem gyakran van pelda, tehat szepen lassan szinte minden orszagbol kiszorulnak...