SG.hu

Átlátható árazásra tett ígéretet az Airbnb

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok júliusi felhívását követően az Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja a szerződéses feltételeit és az árait átláthatóbban tünteti fel. A vállalatnak 2018 végéig kell kiigazítania ennek megfelelően a honlapja valamennyi uniós nyelvi változatát.

Az Airbnb kötelezettséget vállalt arra, hogy a foglalás teljes árát tünteti fel, amely magában foglalja a fizetendő egyéb díjakat – például a szolgáltatási és takarítási díjakat – is. Amennyiben a végső árat nem lehet előzetesen kiszámítani, egyértelműen tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy adott esetben további díjak merülhetnek fel. Az Airbnb emellett vállalta annak egyértelműsítését is, hogy az adott ajánlatot magánvendéglátó vagy szakember nyújtja-e, mivel eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk. A cég a szolgáltatási feltételeit számos ponton megváltoztatja, például a vendégek személyes kár vagy egyéb kár esetén pert indíthatnak mind a vendéglátó, mind az Airbnb ellen a lakóhelyük szerinti ország bíróságai előtt.

Mindez azért történik, mert a fogyasztóvédelmi együttműködési (CPC) hálózat a norvég fogyasztóvédelmi hatóság (Forbrukertilsynet) koordinálásával közös értékelést végzett az Airbnb üzleti gyakorlatairól. A hatóságok felszólították az Airbnb-t, hogy augusztus végéig javasoljon részletes megoldásokat arra vonatkozóan, hogy miként hozza összhangba a magatartását az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokkal. A vállalat várhatóan véglegesíti javaslatait, és ez év december végéig bevezeti az EU valamennyi nyelvi változatába a végrehajtott változtatásokat. Meg nem felelés esetén a fogyasztóvédelmi hatóságok dönthetnek úgy, hogy beperlik a céget.

"Az online szereplők forradalmasították az utazás és a szállásfoglalás módját, a nyaralás során szerzett tapasztalatainkat. Ugyanakkor maradéktalanul tiszteletben kell tartaniuk a szabályokat, és vállalniuk kell a felelősséget, ha a dolgok rosszra fordulnak. Az uniós fogyasztókat azonban jogok illetik meg, akár online, akár hagyományos úton vásárolnak. Nagy örömömre szolgál, hogy az Airbnb hajlandó megtenni a szükséges változtatásokat a teljes átláthatóság biztosítása érdekében, lehetővé téve a fogyasztók számára annak megértését, hogy pontosan mit fizetnek ki." - mondta Vìra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!