Berta Sándor

Digitális persely a templomban

Berlin után immár Duisburgban is adakozhatnak akár bank- vagy hitelkártya segítségével a hívők.

A Templom és Diakónia Bank (KD-Bank) által kifejlesztett új digitális persely hasonlít a hagyományos modellekre, de van néhány különbség. Amint azt Eckhard Wilms, a pénzintézet elektronikus banki szolgáltatásokért felelős szakértője elmondta, az új megoldás lehetőséget kínál arra, hogy az adakozók kiválasszák, hogy 75 centet vagy 1,50; 3, 5, 15 esetleg 25 eurót adományoznak a templomuknak. Ehhez csupán elegendő a bank- vagy a hitelkártyájukat az eszközhöz tartaniuk, megvárniuk a megerősítést, majd folytathatják az útjukat. A PIN-kód megadására nincs szükség és az egész folyamat mindössze 3-5 másodpercig tart.

A megalkotott eszközök az NFC technológia segítségével működnek. Az, hogy a bank- és a hitelkártyát elég hozzáérinteni a perselyhez, sokkal könnyebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a folyamatot. Minden tranzakció névtelen és minden egyes adomány megjelenik a folyószámlán is, ezáltal adott esetben a hatóságok számára is követhetővé válik. A szakember hozzátette, hogy jelenleg a kiválasztott közösségekben teszteket készítenek elő. Ezek nem csupán a technikáról fognak szólni, hanem annak bizonyításáról is, hogy az istentiszteleteket a jövőben nem fogja megzavarni az adakozás és az emberek elfogadják majd a digitális perselyt.


Tavaly júliusban a Berlin-Brandenburg-Oberlausitz Evangélikus Egyház vezette be az első digitális perselyt a hívek adományainak összegyűjtésére. A mostani modellt a duisburgi Megmentő templomban szerelték fel. Az épületben két készüléket helyeztek el, az egyik rögzített, a másik hordozható. Utóbbi még az okostelefonos adakozást is lehetővé teszi. Mind a rögzített, mind a mobil perselyt ellátták kijelzővel. Wilms közölte, hogy az egész rendszer működéséhez elengedhetetlen a stabil WLAN-kapcsolat, valamint, hogy a bank- és a hitelkártyák, illetve az okostelefonok támogassák az NFC technológiát.

Martin Winterberg, a duisburgi evangélikus egyházközösség lelkésze kiemelte, hogy már korábban is voltak megkeresések azzal kapcsolatban, hogy létezik-e náluk digitális adakozási lehetőség. Meggyőződése, hogy ez a trend folytatódni fog, ezért akarják az egyházközösségük tagjainak párhuzamosan felkínálni a készpénzes és a készpénz nélküli adományozási lehetőséget. A digitális persely hivatalos üzembe állítására a január 20-án, délelőtt 10 órakor tartott istentiszteleten kerül sor. Kíváncsiak arra, hogy miként fogadják a hívők az újítást.


Dr. Ekkehard Thiesler, a KD-Bank vezetője hangsúlyozta, hogy a digitális persely kiválóan beleillik a digitalizálási stratégiájukba. Más európai országokban, különösen Skandináviában a készpénz egy ideje visszaszorulóban van és a digitális fizetés válik egyre inkább szabvánnyá - az adakozásban is. Neki személy szerint is fontos az, hogy a technika egyszerűen használható legyen és ne zavarja meg az istentiszteletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #42
    Már csak a digitális csodatételeket meg a digitális istent kell kifejleszteni.
  • Akva #41
    "Vannak az egzakt tudományok és vannak a társadalom tudományok"

    Nem éles a határ. Pl. a pszichológiának van kísérletileg bizonyítható, mérhető és spekulatív része is. A kiszámítható és bizonyítható valószínűségek egyértelműen az egzakt tudományokkal egyenértékűek. Tömeg mozgása (adott körülmények esetén) a hidrodinamikához hasonlóan előre kiszámítható, nagy tömegekre tervezett épületeknél számolnak is vele.
  • TokraFan #40
    "Vannak az egzakt tudományok és vannak a társadalom tudományok. Én nem venném egy kalap alá a kettőt."

    Ez természetesen így van, én sem veszem egy kalap alá őket, de jelen téma kapcsán az egzakt tudományokról van szó.
  • TokraFan #39
    Én olyat sem írtam, hogy tiltsuk be a vallást, de kezdem megszokni, hogy nem igazán olvasol értő módon!
  • TokraFan #38
    "Azok a háborúk, hiszed vagy sem vallások nélkül is ugyanúgy lejátszódtak volna."

    Te olvasol is? Már a másik kollégának is külön le kellett írnom, hogy soha nem állítottam, olyat, miszerint háborúk csak vallások miatt lehetségesek. Bővebben is kifejtettem, ha érdekel olvass vissza, én nem írom le többször...

    "Az, hogy két ellenséges hatalom eltérő vallást preferál, nem teszi a konfliktust vallásháborúvá."

    Mai napig megy a gyűlölködés a különböző vallások követői között, nem (csak) a hatalmak között, hanem egyházi felekezetek és különböző vallási csoportok között is! Még a nagyobb vallásokon belül is, akár a kereszténységen belül is ezernyi eltérő csoport gyűlöli egymást. Számos országban pedig konkrétan a vallási hovatartozásuk miatt üldöznek több millió embert, vagy akár irtják ki őket a mai napig. Ennek semmi köze a hatalmak közötti egyéb konfliktusokhoz. Tisztán a hitbéli meggyőződésük különbözősége az ok.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.23. 18:16:32
  • Antracit #37
    " Ahogy már írtam, Pistike azért veri agyon Janikát..."

    Hát kérlek, ehhez nem kell vallás. Elég az ha mondjuk nem az ő pártjára szavazott... Tiltsuk be a politikát is! :-)
  • Antracit #36
    Továbbá a technikai fejlődés nem jelent egyben társadalmi és erkölcsi fejlődést, épp' a XX. század történelme bizonyítja ezt. Meg van tehát mindennek a helye.
  • Antracit #35
    A vallás kultúrát és fejlődést is teremt, sok tudós szerzetes vitte előre a fejlődést, ezt se felejtsük el. Ugyanígy a mai tudományos világban is vannak sokan vallásosak, akik a társadalmat szolgálják és ez így van jól.
  • Oliwaw #34
    Te összekevered a történelmet a propagandával.
    Akik a vallásháborúkban részt vettek katonák, a hitük alapján tették,
  • ostoros #33
    Nem, nem szolgál. Ugyanis nagyon sok háború volt aminek semmi köze a vallásokhoz. Azok a háborúk, hiszed vagy sem vallások nélkül is ugyanúgy lejátszódtak volna.
    Az, hogy két ellenséges hatalom eltérő vallást preferál, nem teszi a konfliktust vallásháborúvá.
    A keresztes hadjáratoknak azt hiszed a vallás volt az oka? Csak a naiv hülyék hitték el már akkor is, akiket a csatatérre küldtek harcolni.
    A dzsihádnak talán a korán az oka? Lófaszt. Az csak az eszköze volt egy birodalom megalapozásának.
    A háborúkat hatalmak vívják még több hatalomért.
    Talán az USA jelenkori háborúit az ideológia mozgatja? Lófaszt. A pénz mozgatja, de a lakosságuknak azt mondják, hogy a szabadság/demokrácia/ Isten stb. miatt van.

    Te összekevered a propagandát a történelemmel.