Berta Sándor

Közösségi portálokon toboroznak a szcientológusok

A szcientológia egyház erősíti a közösségi platformokon való jelenlétét, a szervezet célja a fiatalok felé való nyitás.

Németország nagyon agilisen lép fel a csoportosulás ellen, a szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) észak-rajna-vesztfáliai részlege 1997 óta követi figyelemmel a tevékenységüket, és már az olyan szervezetekre is figyelmeztetnek, amelyek közvetlenül kötődnek a szcientológusokhoz. Burkhard Freier, a BfV észak-rajna-vesztfáliai vezetője elmondta, hogy a világszerte sokat támadott szervezet tagjai nem nyíltan végzik toborzó tevékenységüket és legfőképp a YouTube-on és a Facebookon aktívak. Főként a fiatalokat próbálják meg behálózni és gyakran olyan gyorsan és akadálytalanul jutnak be a családokba, hogy a szülők mit sem sejtenek az egész dologról.

A hivatalvezető szerint a szcientológia veszélyes, ezért kampányokat szervezett, de így sem tudott annyi embert elérni, amennyit szeretett volna. "Egy totalitárius szerveződésről van szó, amely célzottan semmibe veszi az alapvető emberi jogokat. A szcientológusok pszichikailag függővé teszik a tagokat és sokakat pénzügyi romlásba döntenek, eközben saját gazdasági érdekeiket eltitkolják" - emelte ki Freier. Észak-Rajna-Vesztfáliában öt évvel ezelőtt a münsteri bíróság jogosnak mondta ki a szcientológusok megfigyelését. Az 1954-ben az Amerikai Egyesült Államokban L. Ron Hubbard által alapított szervezetnek Németországban 3500-4000 tagja van, ugyanakkor az európai uniós tagállamban hivatalosan nem ismerik el egyházként.

Claudia Uhl, a düsseldorfi Szcientológiai Központ szóvivője visszautasította a Freier szavait és teljesen feleslegesnek nevezte a megfigyeléseket, mondván a BfV úgysem talál ellenük semmit és csak az adófizetők pénzét pazarolják. Sabine Riede, az észak-rajna-vesztfáliai szektainformációs szolgálat vezetője viszont megfelelőnek nevezte a BfV tevékenységét és hangsúlyozta, hogy az nagy segítséget jelent, mivel a szcientológiát elhagyóknak ezáltal sokkal kevésbé kell félniük. A megfigyelések előtt számos esetben fenyegették meg és zaklatták őket, s őt személy szerint is, de napjainkban már elég ha közli, hogy kihívja a rendőrséget és a zaklatók felszívódnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Krissy33 #15
    Egy érdekes dologra akadtam a németországi Szcientológiával kapcsolatban itt:
    http://www.tuddmegazigazsagot.hu/m%C3%A9dia-%C3%A9s-val%C3%B3s%C3%A1g/item/66-opc-nemetorszag.html

    Azt írja:
    Murck úr, a hamburgi OPC elnöke a Die Welt magazinnak elmondta, „a mi nézőpontunkból a Szcientológia sosem volt olyan veszélyes, mint amennyire 1997-ben tartottunk tőle, amikor elkezdtük a megfigyelést.” Majd ezt mondta: „A különböző mendemondákat vagy rémítő üzeneteket leszámítva soha sem voltunk képesek bebizonyítani, hogy a szervezetnek bármely befolyásos politikus állna az irányítása alatt. Arra sem utalt semmi, hogy nagyobb vállalatok lennének a Szcientológia befolyása alatt.”

    „Eléggé bizonyosan lefújhatjuk azt a légiriadót, miszerint a Szcientológia második hatalmat épített volna ki az államban.”
  • Garou #14
    Itt Stuttgartban azért "toboroznak" néha, pl tavaly kitelepültek a közeli térre, voltak kis könyvstandok, meg azokkal a detektoraikkal mászkáltak oda a járókelőkhöz.

    Érdekes blog a témában: link
  • gothmog #13
    jav: „és persze ahelyett hogy működne, kontraproduktív”
  • gothmog #12
    Nincsen nekik „tech”-jük az internetre, mert a nagy mindentudó LRH nem látta előre (ezt sem) úgyhogy próbálkoznak az egyéb kommunikációra kitalált szarjaikkal -amik amúgy internet hiányában működnének is annál a csoportnál, akiket FoodLFG lentebb körülírt- és persze és persze kontraproduktív.
    Egyébként akit zavar a yutubos nyomulásuk, annak adblock a barátja.
  • teddybear #11
    Csak azon csodálkozom, hogy az a pár illető, aki pont a szcientológusokat pártolja, még nem kezdett itt trollkodni.

    Pár éve vagy 300 kommentben próbálták "megvédeni" a védhetetlent, és lyukat beszéltek a hasunkba.
  • Vol Jin #10
    Ettől függetlenül az összes vallásnak az a lényege, hogy gyártanak valami szép mondakört ideológiával megfűszerezve, az egyházalapítók, egyházi vezetők meg ülnek a kincses ládikán, közben meg hatalmat gyakorolnak a híveken. A történelmi egyházak csak annyiban különböznek, hogy az idő és a hagyományok legalizálták a tevékenységüket. Bár igaz, hogy a scientológiai "egyház" a legundorítóbb eszközöket használja, és magasról szarik a jogállami keretekre úgy, hogy közben kihasználja annak a kiskapuit.
  • ugh #9
    Pedig igaza van.
    Es en sem tudnek finomabban fogalmazni az ugyben...
  • ugh #8
    Ebben tokeletesen igazad van csak egy a bokkeno.
    Nem csak felnottek leteznek.
    Nem tom mit szolnal hozza ha megkornyekeznek a gyereked aztan telenyomnak minden szarral a fejet.
    Nallam elokerulne a kisbalta es a baseball uto....
  • fszrtkvltzttni #7
    Pedig igaza van. Az embereknek jogukban áll hülyének lenniük. Mindenki úgy bassza el az életét ahogyan csak akarja. Aki ezeknek bedől az, ha nincs scientológia, akkor máshogy teszi tönkre az életét.
  • samuzsolt #6
    én meg egyszerűen elvenném tőlük az adómentességet, aztán gazdálkodjon isten kegyelméből ahogy tud. a történelmi egyházaknak is kb annyi joguk van létezni mint ezeknek ;)