SG.hu

Elkészült a debreceni Nagytemplom 3D modellje

Rendkívül nagy pontosságú háromdimenziós modell készült a cívisváros központjában található, a hazai kulturális és vallási örökség szerves részét képező Református Nagytemplomról.

A Református Nagytemplom Debrecen legjellegzetesebb épülete, 1500 négyzetméteres alapterületével az ország legnagyobb református temploma. A SziMe3D Kft. munkatársai még idén áprilisban, földi lézerszkenner segítségével felmérték a templomot, majd az adatok feldolgozását követően elkészítettek egy, a templomot a virtuális valóságban bemutató modellt és filmet. A templomról készített dokumentációt speciális eszközökkel - többek között saját fejlesztésű multikopterekkel - készült légi fotókkal és videókkal egészítették ki. A létrehozott "Virtuális Nagytemplom" segítségével a felhasználók látványos, interaktív bemutatókon, 3D-s virtuális utazásokon vehetnek részt. Egy korszerű mobilalkalmazás segítségével könnyedén bemutatható az érdeklődők számára a Nagytemplom és a hozzá kapcsolódó minden fontos információ.

A projekt további haszna a nemrégiben megkezdett Nagytemplom-felújítási munkálatok minőségi kivitelezésénél jelentkezhet. Olyan építészeti méretek, esetleges geometriai változások lesznek ellenőrizhetők, amelyeket más, jelenleg használt technológiával csak nehezen és kisebb pontossággal lehetne észlelni. A lézerszkenneres felméréssel készült dokumentáció egyszerűen összevethető a restaurációs munkálatok megkezdése előtti állapotokkal, a kiviteli tervekkel, a megvalósulási tervdokumentációkkal, nagyban megkönnyítve így a megrendelő számára a kész munka ellenőrzését, az esetleges hibák kiszűrését. A projekt keretében alakították ki a SziMe3D Stúdiót is, mely alkalmas 3D-s mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, oktatási célú bemutatására, valamint további különböző célú feldolgozására.


A Nagytemplomnak eddig nem volt pontos, mindenre kiterjedő tervrajza. A most létrehozott modellhez képest a jelenleg hozzáférhető, korábban készült tervek esetenként fél méteres eltéréseket is mutattak. A 900 millió forintos összköltségű, még futó programban a Nagytemplom mellett más magyarországi műemlékeket, műtárgyakat is felmérnek. Fehér András, a 3DAR részprojekt vezetője szerint a 3D-s mérési technológia egyedülálló módon segíti a kulturális örökségek megőrzését. A módszer állapotfelmérő archívumként, emlékek vagy korlátozottan látogatható műemlékek megőrzésére is használható. Látványossága különleges vizuális élményt teremt, akár kedvet is csinálhat a közönség számára múzeumok felkeresésére. Magyarországon mások mellett még a tarpai honfoglalási emlékműnek, a győri Dunakapu tér régészeti feltárásainak, a székesfehérvári prépostsági templom boltozatának, a pécsi székesegyház későgótikus boltozatának, a visegrád-lepencei római őrtoronynak és a szeged-alsóvárosi ferences templomnak és kolostornak készítették el vagy tervezik elkészíteni a 3D-s modelljét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noland #1
    És a Jóisten is benne lesz a modellben? :)