Berta Sándor

Egyházi iratokkal segítenék a családfa­kutatást

Összesen 3 millió oldalnyi egyházi archívumot szkenneltek be egy osztrák és egy szlovén egyházmegyében.

Az egyházi archívumokban számos dokumentum található, amelyek a családfa- és a birtoktörténeti kutatásokhoz nagyon fontosak és hasznosak lehetnek. A mostani projektnek köszönhetően Stájerország és Észak-Szlovénia esetében jelentősen könnyebbé válik a kutatás. Ausztriában 1939 óta létezik állami anyakönyvi nyilvántartás. Korábban a plébániai hivatalok könyvei töltötték be ezt a funkciót. A két egyházmegye (Graz-Seckau, illetve Maribor) összesen több mint 9000 keresztelési, házasságkötési és halálozási adatokat tartalmazó könyvet tett ingyen elérhetővé a világhálón. A kötetek időrendi sorrendben vannak, szöveges keresésre ugyanakkor nincs lehetőség.

Norbert Allmer, Graz-Seckau egyházmegye archívumának munkatársa elmondta, hogy a két egyházmegyében a 17. század eleje óta vezetik a keresztelési, a házasságkötési és a halálozási nyilvántartást. Ezek hasznos segítséget jelentenek a családtörténeti, a demográfiai, a statisztikai és a helytörténeti kutatásokhoz. Így nyomon követhető, hogy miként alakultak a családfák és az is, hogy hányan foglalkoztak egy adott szakmával. A kötetekben fel van tüntetve a különböző személyek neve, kora, foglalkozása, származása és a szülők neve.

Alois Ruhri, az archívum vezetője szerint két lehetőség közül választhattak. Az egyik az volt, hogy a könyvek előbb vagy utóbb elérhetetlenek lesznek a kutatók számára, míg a másik, hogy új lehetőségeket keresnek, ezért kézenfekvőnek tűnt a kötetek digitalizálása. Összesen 3 millió könyvoldalt szkenneltek be. A költségeket az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából, valamint Stájerország, Szlovénia és az egyházmegyék büdzséjéből fedezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!