Berta Sándor

Digitális perselybe várják a templomi adományokat

Az adományok gyűjtése immár nem csupán készpénzzel valósulhat meg.

A Berlin-Brandenburg-Oberlausitz Evangélikus Egyház bevezette a digitális perselyt a hívek adományainak összegyűjtésére. A digitális persely lehetővé teszi a készpénz nélküli adományozást, ráadásul az embereknek még a PIN-kódjaikat sem kell megadniuk.

A digitális modell úgy néz ki, mint egy hagyományos persely, így továbbra is lehetőség van akár a készpénz elhelyezésére is, de emellett az adományok bank- vagy hitelkártyán is elhelyezhetők. Az ehhez szükséges technikát a persely belsejében helyezték el és érintés nélkül dolgozik, a használata pedig intuitív módon történik. A rendszer megtetszett dr. Markus Dröge püspöknek, aki nagyon örült annak, hogy az IT-részlegük - amely már hosszabb ideje dolgozott egy ilyen megoldáson - most be tudott mutatni egy prototípust. Az egyház már benyújtotta a rendszer szabadalmi kérelmét.


Dr. Jörg Antoine, az egyházközösség közigazgatási hivatalának elnöke is üdvözölte a bejelentést és úgy vélte, hogy a digitális persely kiegészítheti a készpénzes adományozásokat. A megoldásból mind a hívők, mind az egyházközösség profitálhatnak. A projektben az egyházközösség legfontosabb partnere az Evangélikus Bank, amely elősegítette a folyamatok és a szolgáltatások digitalizálását. Thomas Katzenmayer, az Evangélikus Bank első embere hangsúlyozta, hogy a digitális persely világossá tette, hogy az evangélikus egyház és a bank egyaránt a kornak megfelelő szintre helyezte az ajánlatait. Mindkét fél nyitott az új dolgokra, s meggyőző, felhasználóbarát és biztonságos módon összekötötték a hagyományos és a korszerű megoldásokkal.

A digitális persely ötlete Fabian Kraetschmertől, az IT-részleg vezetőjétől származik, aki a fejlesztést két dologgal indokolta. Egyrészt a társadalomban egyre jelentősebb tényezővé válik a készpénz nélküli fizetés, másrészt a bankokban is egyre nehezebb a készpénz kezelése. Az utóbbi különösen vidéken okoz problémákat, hiszen a pénzintézetek fiókjai messze vannak, komoly költség és sok idő azokba eljutni. A digitális persely ugyanakkor csak egy átfogó koncepció első eleme. A kifejlesztett megoldást kifejezetten úgy alakították ki, hogy később egész Németországban használni lehessen. A jövőben további funkciókat integrálhatnak a rendszerbe, amelyhez elérhető lesz egy alkalmazás is.

A projektet az Evangélikus Bank mellett a Digital.Wolff GmbH, Eric Dechandt 3D-tervező, a KD Bank, a Hilfswerk-Siedlung és további partnerek bevonásával valósították meg. A Berlin-Brandenburg-Oberlausitz Evangélikus Egyháznak nem ez volt az első hasonló projektje, hiszen 2016 májusában úgy döntött, hogy a templomait ingyenes WLAN-hospotokkal látja el, így biztosítva a híveknek, a közelben lakóknak és az átutazóknak a szabad internetezés lehetőségét. A godspot nevű ajánlat 220 berlini és brandenburgi templomban érhető el. A vezeték nélküli internethálózatot az épületeken kívül és belül is lehet használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #31
    "Ez mekkora ötlet!"

    Ezt már a középkorban is elsütötték, aztán az egyházszakadás egyik oka lett. Mellesleg még érvelni is lehetne mellette, ugyanis ha a pénzt jótékony célra fordítják, akkor valójában az olyan mintha te jótékonykodnál, legalábbis szigorúan materialista szemszögből.
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2018.07.10. 10:51:33
  • nandoxxl #30
    Az a szomorú hogy az itt lévő, fröcsögő tudatlan emberek oktatására is állami pénz lett költve. Igaz ezt a tanári karon, és az oktatási hivatalon kellene számon kérni. Némely esetben a szülőkön. A gyűlölködés, fröcsögés, fél igazságok korát éljük, a tudatlan primitív emberektől. Nem nem szeretem prideot, se a meleg mozgalmakat, ők se szeretik a nőket (mint nők) mégis katolikus létemre nyugodtan tudtam inni, és bulizni, cigizni szünetben meleg munkatársaimmal. Nem kell egyet érteni, csak nyugodtan együtt élni, és tiszteletben tartani másokat. Egy hányós részegtől a villamoson nem akadnak ki annyira az emberek mint az egyházaktól. Keresztény tanítás szerint, egyik ember nem árthat a másiknak, sőt nem is lophat. Nos aki ezeket nem tartja be, olyan mint egy dísz buzi aki pinát nyal. Ti is ilyen dísz pintyek vagytok, csak gyűlölködtök, de a társadalomért, békéért semmit nem tesztek.
  • Csatabika #29
    "Mikor fog jönni a virtuális bűnbánó cédula? Csak egy Euro, és máris megbocsájtva a bűnöd."

    Ez mekkora ötlet!
    Azonnal rohanj és védesd le!
    Egy halom pénzt tudnál vele keresni.
    De ha ajándékba adod az Egyháznak talán elintéznek neked egy tuti helyet ott fenn.
    ;-)
  • barret #28
    "Ott a menyorszag es a pokol aminek van mukodesi koltsege" Az csak azoknak jár,akik idelent befizették az általány díjat a perselybe.
  • ugh #27
    Nana.
    Ott a menyorszag es a pokol aminek van mukodesi koltsege . Font legkondi lent futesszamla pl.
    Csak remelni lehet, hogy nonprofit
  • ugh #26
    Az ur szereti a bitcoint is?
    hit-coint....
  • cateran #25
    Torold le a habot a szadrol...Nem tudom mi zaklatott fel, nem sikerult eljutni a Pride-ra? A Pride is 118 milliard EXTRA juttatast kapott? A politikusok -elvileg- kozszolgak (most az mas kerdes, hogy a gyakorlatban nem) Igy nem tunik ordogtol valonak a kozpenzbol fizetni oket (meg egyszer: elmeletileg..gyakorlatilag meg sobanyaban kellene lenniuk vagy kofejtoben...,) A Pride biztositasa is globalis kozszolgalat...(mint altalanos felvonulas es/vagy tuntetes) de az egyhazak mar 1 reteggel lejjebb vannak..(vallasosnak kell lenned ES adott egyhazhoz, felekezethez tartozonak, igy innentol nem kulonb 1 privat klubnal, aminek tagjai vannak....)
    Ugyanez vonatkozik a kibaszott focira magyarhonban....Sem az egyhazaknak, sem a "profi" sportnak nem szabadna, hogy jarjon kozpenzbol juttatas....Ezek ugyanis nem kozszolgalatok.....
  • Tetsuo #24
    A keresztények nem tudják többségében zsidók által befizetett adókból felújítatni szent helyeiket, az csak fordítva működik.
  • syn7h37ic #23
    Adományok a "szegény" egyházaknak? Akiknek még erre a fejlesztésre is futotta? Mikor fog jönni a virtuális bűnbánó cédula? Csak egy Euro, és máris megbocsájtva a bűnöd.
    Bah... egy vallás, ami félelemben tart, mit is várjunk...Bűnösök mi? Születésünk óta....
  • Tinman #22
    Atyég! Az adóforintjainkból megy ezerfelé, még a poltikusok villájára is? Ki gondolta volna

    Ettől függetlenül, ha te munkanélküli, szoc. segélyen tengődő, vagy rokkant vagy bemehetsz és egyetlen fillért se kell adnod.

    Nincs közöd a buzikhoz se feltételezem, a Pride biztosítását mégis a te és az én adóforintjaimból finanszírozták, ahogy xy politkus 2 éves autóját is a te pénzedből cserélték le újra.

    Eddig amúgy levarrt szemmel éltetek?