42
 • Akva
  #42
  Már csak a digitális csodatételeket meg a digitális istent kell kifejleszteni.
 • Akva
  #41
  "Vannak az egzakt tudományok és vannak a társadalom tudományok"

  Nem éles a határ. Pl. a pszichológiának van kísérletileg bizonyítható, mérhető és spekulatív része is. A kiszámítható és bizonyítható valószínűségek egyértelműen az egzakt tudományokkal egyenértékűek. Tömeg mozgása (adott körülmények esetén) a hidrodinamikához hasonlóan előre kiszámítható, nagy tömegekre tervezett épületeknél számolnak is vele.
 • TokraFan
  #40
  "Vannak az egzakt tudományok és vannak a társadalom tudományok. Én nem venném egy kalap alá a kettőt."

  Ez természetesen így van, én sem veszem egy kalap alá őket, de jelen téma kapcsán az egzakt tudományokról van szó.
 • TokraFan
  #39
  Én olyat sem írtam, hogy tiltsuk be a vallást, de kezdem megszokni, hogy nem igazán olvasol értő módon!
 • TokraFan
  #38
  "Azok a háborúk, hiszed vagy sem vallások nélkül is ugyanúgy lejátszódtak volna."

  Te olvasol is? Már a másik kollégának is külön le kellett írnom, hogy soha nem állítottam, olyat, miszerint háborúk csak vallások miatt lehetségesek. Bővebben is kifejtettem, ha érdekel olvass vissza, én nem írom le többször...

  "Az, hogy két ellenséges hatalom eltérő vallást preferál, nem teszi a konfliktust vallásháborúvá."

  Mai napig megy a gyűlölködés a különböző vallások követői között, nem (csak) a hatalmak között, hanem egyházi felekezetek és különböző vallási csoportok között is! Még a nagyobb vallásokon belül is, akár a kereszténységen belül is ezernyi eltérő csoport gyűlöli egymást. Számos országban pedig konkrétan a vallási hovatartozásuk miatt üldöznek több millió embert, vagy akár irtják ki őket a mai napig. Ennek semmi köze a hatalmak közötti egyéb konfliktusokhoz. Tisztán a hitbéli meggyőződésük különbözősége az ok.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.23. 18:16:32
 • Antracit
  #37
  " Ahogy már írtam, Pistike azért veri agyon Janikát..."

  Hát kérlek, ehhez nem kell vallás. Elég az ha mondjuk nem az ő pártjára szavazott... Tiltsuk be a politikát is! :-)
 • Antracit
  #36
  Továbbá a technikai fejlődés nem jelent egyben társadalmi és erkölcsi fejlődést, épp' a XX. század történelme bizonyítja ezt. Meg van tehát mindennek a helye.
 • Antracit
  #35
  A vallás kultúrát és fejlődést is teremt, sok tudós szerzetes vitte előre a fejlődést, ezt se felejtsük el. Ugyanígy a mai tudományos világban is vannak sokan vallásosak, akik a társadalmat szolgálják és ez így van jól.
 • Oliwaw
  #34
  Te összekevered a történelmet a propagandával.
  Akik a vallásháborúkban részt vettek katonák, a hitük alapján tették,
 • ostoros
  #33
  Nem, nem szolgál. Ugyanis nagyon sok háború volt aminek semmi köze a vallásokhoz. Azok a háborúk, hiszed vagy sem vallások nélkül is ugyanúgy lejátszódtak volna.
  Az, hogy két ellenséges hatalom eltérő vallást preferál, nem teszi a konfliktust vallásháborúvá.
  A keresztes hadjáratoknak azt hiszed a vallás volt az oka? Csak a naiv hülyék hitték el már akkor is, akiket a csatatérre küldtek harcolni.
  A dzsihádnak talán a korán az oka? Lófaszt. Az csak az eszköze volt egy birodalom megalapozásának.
  A háborúkat hatalmak vívják még több hatalomért.
  Talán az USA jelenkori háborúit az ideológia mozgatja? Lófaszt. A pénz mozgatja, de a lakosságuknak azt mondják, hogy a szabadság/demokrácia/ Isten stb. miatt van.

  Te összekevered a propagandát a történelemmel.
 • Oliwaw
  #32
  Vannak az egzakt tudományok és vannak a társadalom tudományok. Én nem venném egy kalap alá a kettőt.
  Az igazi tudomány leíró nyelve a matematika. Majd ha a társadalomtudományok is rendelkeznek ezzel a nyelvvel akkor beszélhetünk igazi tudományról, addig csak statisztikai valószínűségek vannak amikor is a kivétel törvényszerű.
  (talán a nevem kapcsán asszociálhatsz Asimov-ra , talán az ő vízióját kellene elérnünk (kiábrándító))
 • TokraFan
  #31
  Látom nem érted a tudományos módszertan lényegét! A tudományban nem léteizik HIT, ezt csak a vallásosok találták ki a maguk megnyugtatására, és mert fogalmuk nincs az egészről. A tudományban amit egyelőre nem lehet megismételhetően, kétséget kizáróan bizonyítani, azt teóriának nevezzük. A tudományos teóriát is le kell vezetni, alá kell tudni támasztani, nem úgy működik, hogy "szerintem van isten és kész". A meglévő ismereteink alapján logikusan le kell tudni vezetni, és a tudományos közösség szépen szét fogja szedni darabokra, mielőtt akár csak teóriaként is elfogadná! Amit te hátránynak tartasz, az éppen, hogy előny és a fejlődés motorja! Ha minden tudós kérdés nélkül azonnal elfogadná a teóriákat, akkor soha nem fejlődnénk sehova, és nem derülnének ki a hibák, tévedések sem!

  A lényeg pedig az, hogy a teóriákat nem elhisszük, maximum elfogadjuk (vagy sem)! Az nagyon nem ugyazan! Ha egy tudós számára XY teóri vagy elmélet leírása nem kielégítő, akkor azon fog dolgozni, hogy pontosítsa, kijavítsa és bizonyítsa a saját igazát! Ennek semmi köze a hithez, ez a tudományos kutatás alapja és értelme, igazából éppen ez különbözteti meg a vallásos hittől, ahol elég bármit légből kapva kijelenteni és ennyi elég. Nem törekednek az állítások bizonyítására, sőt, bérmiféle megkérdőjelezést kifejezetten büntetnek!

  Pl. az ősrobbanás is csak egy tudományos teória, ebben sem hiszünk, csak annyit mondunk, hogy jelenlegi ismereteink alapján ez tűnik a leglogikusabbnak. De ha idővel ezt bárki megcáfolja (természetesen a tudományos módszertan szigorú kritériumai szerint), akkor szépen el fogjuk vetni és az újat fogadjuk majd el. Ezt hívjuk fejlődésnek!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.22. 17:59:38
 • TokraFan
  #30
  Sajnos keversz itt mindent. Soha nem állítottam, hogy kizárólag vallási okokból háborúznak emberek! Picit olvass már figyelmesebben!
  Az erőszak nem kifejezetten emberi jellemző, hanem a komplett élővilágé! Harcolnak egymással a növények, az állatok, a rovarok és minden egyéb létforma ezen a bolygón (egészen a sejtekig)! Azonban, minden ilyen harc oka a túlléléshez kötődik, ami genetikai szinten van kódolva és teljesen logikus, indokolt, érthető OK! Elvégre, aki nem harcol a túlélésért, az elpusztul. Tehát itt a harcnak VAN ÉRTELME!

  Ezzel szemben, bármilyen hit és vallási alapú képzelgés miatt bekövetkezett öldöklés, indokolatlan, logikátlan, és teljességgel ÉRTELMETLEN!

  Tehát a vallás kifejezetten káros, mert fanatizál, bigottá tesz, rombolja a józan, önálló, logikus gondolkodás képességét, mindezt egy olyan eszme mentén teszi, amiről nincs semmiféle bizonyosság, kizárólag személyes vágyálmokon és képzelgéseken alapul. Ahogy már írtam, Pistike azért veri agyon Janikát, mert az nem az ő kétfejű manójában hisz, hanem a kalapos sünben. Ez butaság, értelmetlen és természetellenes!
 • Antracit
  #29
  Mellesleg a tudomány puszta módszertanra és modellekre épül, a tudósok egy része az egyik modellt fogadja el, a másik része a másikat, a többiek meg egyiket se.

  Nem tudják meggyőzni egymást, nem bizonyíthatóak a modellek, tehát ez is hit kérdése. Ezek is csak " m a n ó k" =-)
 • Antracit
  #28
  Nyilván létezik vallásháború, de nem ez az emberiség fő problémája.

  Ha megnézed a történelmet az ókortól kezdve, sokkal többen haltak meg államérdekből, politikai okokból mint vallásháború miatt. A Római Birodalom nem a szép szóra épült, ahogy XX. sz. vallásellenes ideológiáinak pusztítását sem lehet felülmúlni.

  Ezért mondtam hogy az erőszak vallástól függetlenül gyakorolt emberi jellemző. Hogy vallás miatt vagy érdekből tör ki, az mindegy, ürügyet mindig találni.
 • TokraFan
  #27
  "Sem a vallásból, sem bármilyen eszmerendszerből nem következik kötelezően háború."

  Már megint...Idéznéd, hol írtam ennek ellenkezőjét? Az, hogy vallási okokból fegyvert ragadnak népek és tök feleslegesen, a saját kis mesefiguráik miatt öldöklik egymást, tény! Ebből azonban nem következik, hogy ez minden esetben kötelezően meg is valósul, magam sem állítottam ilyet! Ami állítok az az, hogy vallások miatt számos háború kitört már és rengeteg ember teljesen értelmetlenül halt meg, míg a tudományos módszertan OKAKÉNT ilyen még soha nem történt! Period.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.21. 19:59:24
 • TokraFan
  #26
  "A vallás sehol nem kiváltó OKA egy háborúknak!"

  Keresztesháborúk, iszlám dzsihád, Franciáknál a hugenotta és keretyén vallások közötti öldöklés, satöbbi, k*rva sok példával szolgál a történelem...
  A hit a vallások alapja, tehát tök mindegy melyik szót kevered ide. A tudományban viszont egyáltalán NINCS HIT!

  Keress már rá arra a kulcsszóra, hogy "vallásháborúk"...
 • Antracit
  #25
  Sem a vallásból, sem bármilyen eszmerendszerből nem következik kötelezően háború. Csak az háborúzik aki háborúzni akar.
 • ostoros
  #24
  ??? Tényleg nem érted? A vallás sehol nem kiváltó OKA egy háborúknak! Nem a vallásért háborúznak, maximum felhasználják azt eszközként egy attól teljesen független eszmerendszerhez.

  Marha nehéz valakivel úgy vitatkozni, hogy alapvető fogalmakkal sincsen tisztában...Na mindegy.
 • TokraFan
  #23
  ??? Tényleg nem érted? A tudomány sehol nem kiváltó OKA egy háborúknak! Nem a tudományért háborúznak, maximum felhasználják azt eszközként egy attól teljesen független eszmerendszerhez. A vallások viszont eleve a saját maguk által kreált önálló eszmerendszerek, ideológiák, melyek képtelenek tolerálni az eltérő eszméket (vallásokat, valláson-kívüliséget stb.), ennek az agyrémnek a végső formája a vallási háború!

  Marha nehéz valakivel úgy vitatkozni, hogy alapvető fogalmakkal sincsen tisztában...Na mindegy.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.21. 05:25:37
 • Antracit
  #22
  "a tudományos eredményeket és lehetőségeket csupán céljaik eléréséhez"

  Pontosan. A kommunizmusnak is adtak valamiféle tudományos hátteret.

  Bármely ideológiát alá lehet támasztani tudományos eszközökkel.
 • TokraFan
  #21
  Ez hülyeség, már ne is haragudj. A nácik _ideológiájának_, a felsőbbrendű fajelméletnek, semmi köze a tudományhoz, a tudományos eredményeket és lehetőségeket csupán céljaik eléréséhez használták fel!
 • kvp
  #20
  Az ugye leesett hogy itt osszesen ket sima wifis paypass terminalt epitettek be, egyszerusitett termekkivalaszto kepernyovel. Nem nagy szam es mar reg rossz ha a kalapozasra szorul ra egy egyhazkozseg. Bar az osszegek alapjan inkabb csak a pszihologiai hatas miatt csinaljak. Pin azert nem kell mert a paypass sdott osszeg alatt pin mentes. (Magyarorszagon 5000 huf-ig)
 • Csaba161
  #19
  El vagy tévedve. Ez a felmérés nem arról szól, hogy vallásos-e valaki, hanem arról, hogy valamilyen vallási felekezet tagja-e vagy sem!!! Ugyanis az emberek legnagyobb része beleszületik valamilyen vallási közösségbe és ennek pedig semmi köze a vallásossághoz!!!

  Másrészt, ha direktben az a kérdés, hogy az illető hisz-e Istenben, akkor az emberek kb. fele mond rá igent, függetlenül a Föld mely táján mérik ezt a statisztikát. Ha ennél részletesebb kérdésekkel mérik fel az istenhitet, akkor kb. az emberek 1/3-a hisz Istenben, 1/3-uk ateista és a maradék agnosztikus, mégha nem is tud róla, hogy ő ilyen lenne...
 • scagnetti
  #18
  Ez a felmérés tudod mennyire hiteles? Köbö annyira mint amikor az apósom is vallásosnak mondja magát, de a 7 fő bűn közül legalább kettővel rendelkezik. És amikor rákérdez az ember, csak vonogatja a vállát. Hagyjuk már ezt az álszentségesdit. Az egész egy vicc, egy nagy mese felnőtteknek. A bibliát is annyiféle képpen lehet értelmezni, hogy még vagy 10 másikat lehetne belőle írni. Nem mondom hogy sületlenség, de egy józan paraszti ésszel gondolkodó ember nem fog tőle megtérni.
 • Antracit
  #17
  "Az atomenergia nem csak az atomfegyvereket jelenti"

  Így van. Ahogy a vallás sem fegyverkezést jelent.
 • Schwarz
  #16
  "Minden tranzakció névtelen és minden egyes adomány megjelenik a folyószámlán is, ezáltal adott esetben a hatóságok számára is követhetővé válik."

  Érzek némi ellentmondást ebben a mondatban. Névtelen? Hát persze, hogy az
 • molnibalage83
  #15
  Miért nem tudsz? Neki is köszönhető, hogy ma Paks működik. Az atomenergia nem csak az atomfegyvereket jelenti. A tudomány semleges, arra jó, amire használják. A kés feltalálóját is köpd le, mert késsel évente százszámra ölnek meg emberek. Pedig és csak húst, pékárut és zöldséget vágok vele...
 • molnibalage83
  #14
  Képmutatás a köbön, amikor a jenkik 90+ százaléka vallásos. Ma súlyosabb billog rajtad az, ha egy fehér családba be akarsz házasodni az, hogy ateista vagy, mintha nem fehér.
 • Mertos
  #13
  Én már előre látom amikor ezt a kütyüt használják az utcán kéregető hajléktalanok. Most már nem lehet azt mondani hogy nincs apróm.
 • t_robert
  #12
  megerősítés nem kell????? Király! Akkor ha megtalálom véletlenül Bill Gates érintős hitelkártyáját majd 1 milliószor odanyomom 25 eurónként a perselyhez. :)
 • ostoros
  #11
  Amennyiben a kommunizmust, imperializmust, liberalizmust és a nácizmust is vallásnak nevezed, egyet értek veled. És miért ne neveznéd annak, hiszen azok is?

  Jó, az imperializmus kilóg a sorból, de mindegy. Annak is mindig megvan az igazolása, hol konkrétan Isten, hol egy ideológia, a lényeg a hit.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.20. 00:56:11
 • Tinman #10
  "de ennek semmi köze a valláshoz"

  Törit kicsit nézd át hétfőig.
 • Antracit
  #9
  A nácizmusnak például tudományos háttere volt, komplett tanulmányok készültek arról hogy melyik emberi faj a legfejlettebb. Összehasonlították tételesen az európai, ázsiai és afrikai népcsoport jellegzetességeit, még a szőrzet és a testszag erősségét is külön mérték.

  A tudomány a legjobb eszköz az ipari szintű népirtásra, épp' ezért Teller Edére nem tudok büszke lenni...

  Egyszerűen imádjuk a háborút, másokat leigázni, ehhez mindig van ürügy, de ennek semmi köze a valláshoz.
 • TokraFan
  #8
  Nem elsősorban a kommunizmusért ragadtak fegyvert, sokkal inkább az elnyomó kasztrendszer ellen. Az nem ugyanaz. A demokrácia egy államfora nem világkép, szerintem nem keverhető ide, ahogy az olaj sem. Itt egy képzelt mesefigurába vetett hit miatt ragadtak fegyvert számos esetben a történelem folyamán, nem mondjuk a túléléshez szükséges konkrét matériák miatt, mint amilyen pl. az olaj is. Hasonlítani _esetleg_ a tudománnyal lehetne, de olyanra én nem emlékszem a történelemből, amikor a tudományos megismerés vágya miatt ragadtak volna fegyvert komplett népek. Ellenben a buta vallások miatt már milliók haltak meg, alapvetően teljesen értelmetlen öldökésben. Kb. mintha azért verné agyon egymást Pistike és Janika, mert Pistike a kalapos manóban hisz, Janika pedig a kétfejű sünben, de egyikük sem képes elfogadni a másik képzelgését!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.19. 20:06:25
 • Antracit
  #7
  Az olajért is fegyvert ragadnak, a kommunizmusért is, meg a demokrácia "exportjáért" is ahogy azt látjuk. Ezek a dolgok az emberiség szokásos módszerei vallástól függetlenül is.
 • TokraFan
  #6
  Egyetértek! Jellemzően a tanulatlanok közül kerülnek ki... értelmes embereknek elég átolvasniuk a szentkönyveket és azonnal világosság válik számukra, hogy tele vannak feloldhatatlan ellentmondásokkal.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.19. 19:55:27
 • MerlinW
  #5
  Felmérések alapján kb 500 millió ateista él a világon. Tehát 7 milliárd vallásos. (USA 90%-a, Kína 85%-a pl, de hazánkban is 80%-os a vallásosak aránya)
 • Tinman #4
  A hittel nincs baj. Az mindenkinek a szuverén ügye.

  A vallásokkal van a baj. Nagyon régóta. A pénztarhálás egy dolog, de folyamatosan vannak vallási alapú összetűzések, belekényszerítések, erőszakos "hittérítés".

  Másik oldalról viszont baromi jól lehet vele milliókat irányítani és még mindig jóval magasabb azok száma, akik békésen ellegelésznek, mint azoké, akik a vallás nevében fegyvert ragadnak, így a vallás egy szükséges rossz. Amíg az emberek nagyobb része nem lesz felvilágosultabb (ettől még lehet hite!), addig marad nekik ez az ópium.
 • scagnetti
  #3
  Számomra elképesztő, hogy még mindig vannak emberek, akik valami felsőbb hatalomban hisznek, de ami még elképesztőbb, hogy ezért még fizetnek is.