Berta Sándor

Windows 10 kerülhet az össze­hajtható eszközökre

A Microsoft szorosan együttműködik a hardvergyártókkal azért, hogy a különleges készülékekre az operációs rendszerét telepítsék fel.

A társaság arra készíti fel a Windows 10-et, hogy a jövőben akár a különböző összehajtható eszközökön, például laptopokon és táblagépeken is zökkenőmentesen működjön. Ezért együttműködnek többek között az Intellel és számos más olyan hardvergyártóval is, amelyek összehajtható kijelzős koncepciókon dolgoznak. Hasonló partneri kapcsolatok egyébként kialakultak a Windows 8 esetében is, amikor a Microsoft és az Intel a 2 az 1-ben termékek kifejlesztése mellett tették le a voksukat. Erről számolt be az óriáscégnél lévő forrásaira hivatkozva a The Verge.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Microsoft jelen akar-e lenni ezen a piacon. Tavaly decemberben szivárgott ki, hogy a vállalat különleges Surface-modellt fejleszt és dobhat piacra. A Centaurus projekt keretében tervezett termék összehajtható és két képernyős lesz, s inkább hasonlít majd egy PC-re, mint egy okostelefonra. Az új készülék jövőre kerülhet a piacra. Egy Windows-fejlesztő már korábban a Windows 10 19H1 előzetes verziójában felfedezte a Centaurus kódnevet, míg Zac Bowden, a Windows Central riportere azt írta a Twitteren, hogy a fejlesztett terméket Intel processzorral fogják ellátni és nagyobb lesz a szintén tervezett Andromédánál.

A mostani hírből mindenesetre az látható, hogy a rugalmas képernyők integrációja szorosan összekapcsolódik a Windows modulárissá válásával és a Microsoft számos olyan projekteken dolgozik, amelyek keretében az operációs rendszerét annyira kompaktá akarja tenni, hogy az szinte minden eszközön - okosórán, okostelefonon, összehajtható kijelzős laptopon vagy nagy képernyővel ellátott Surface Hubon - használható legyen. Ehhez minden fontos komponenst, így a kernelt is, az úgynevezett Windows Core OS-be integrálnák és ahhoz különböző kezelőfelületeket fejlesztenének ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #3
    Ez színtisztán igaz a Windowsra, haver.
  • Tripticon #2
    Nekem semmi bajom nem volt a W10-el, mert talán az appokat és ami mögötte volt használtam, és nem azon vertem magam, hogy mennyire csili-vili, mint az Androidosok. Most is csak azért használok droid szart, mert a munkámhoz fontos appok egy része inkább a kényelmes sufnitunninger stlusra vette rá magát és csak androidot támogat, amihez nem kell ész. Nem beszélve arról, hogy W10-nél az eszköz nem zabálta az erőforrásokat, és nem kellett lassan már 2-3 hónap alatt a vas váltásán gondolkodni, harmadannyi árból erős és tartós vasat lehetett venni. Andorid a hülye gyerek op.rendszere, amely étvágya örök és minden egyes frissítéssel erősebb és erősebb vasat követel. Amint lesz megint W10, és arra értelmes applikációk, és a régi, munkához szánt appok igazi hozzáértő fejlesztőkkel visszatérnek, egyből visszaváltok.
  • herooftime #1
    Mondja ezt a Microsoft, aki először "kényszerítette" azokat akik Windows storeba töltenek fel valamit hogy legyen optimalizálva érintő kijelzőkre, aztán manapság már nem kötelező, de nem is jelzi a Store azoknak akiknek eladta annó a tabletjeit hogy "hello ez az app nem lesz kényelmes neked tableten" sőt a win10 kényelmetlenebb tabon mint a 8 volt egy gesztussal váltás appok között pl?
    Most megint azt szeretné hogy az új telefon-tablet hibrideken Windows fusson?

    Kösz nem, én már Android romot telepítettem a windows tabletemre (dual bootal) 90%ban android fut.