Berta Sándor

Drágulhatnak a flashmemória-chipek

A flashmemória-chipek gyártói igyekeznek megállítani az ágazatban tapasztalható árcsökkenési folyamatot. A kínálat mesterséges szűkítését a gyártás visszaszorításával érnék el.

A DigiTimes tajvani IT-hírportál bennfentesektől származó információk alapján azt írta: a gyártók elsődleges célja az, hogy 2014 első negyedévében stabil árak legyenek a flashmemóriák világpiacán, az elmúlt hónapokban ugyanis folyamatosan csökkentek az árak. Az idei év első felében még viszonylag magasak voltak a flashmemória-árak, mert a kereslet folyamatosan növekedett az okostelefon- és a táblagyártók megrendelései miatt. Azután viszont megváltozott a helyzet; ugyan továbbra is egyre több hordozható eszközt értékesítenek világszerte, azonban a cégek már közel sem mindegyik termékgenerációban növelik a beépített memóriakapacitást. Ez oda vezetett, hogy a kereslet nem nőtt olyan gyorsan, mint ahogy arra a chipgyártók eredetileg számítottak. A gyártást felfuttatták, de nem fogyott annyi chip, így a raktárak szépen lassan megteltek.

A folyamat végül oda vezetett, hogy az árak egyre gyorsabban csökkennek. A nagykereskedelemben a MicroSD-memóriakártyák területén például az árcsökkenés novemberben több tíz százalékos volt, de más területeken is hasonló volt a helyzet. Ez részben a Micronnak és az Intelnek volt köszönhető, a két cég ugyanis olcsó chipekkel árasztotta el a piacot, hogy minél előbb kiürítsék a raktáraikat. A kialakult helyzetet befolyásolhatta, hogy szeptemberben leégett a Hynix két memóriagyártó üzeme. Ezekben a létesítményekben gyártották a globális memóriapiacra szánt termékek körülbelül 12-15 százalékát. Úgy tűnt, hogy az eset miatt a RAM-ok és a flashmemóriák drágulhatnak, de az árak inkább tovább csökkentek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #1
    a RAM-ok konkrétan drágultak, gondolom tapsoltak örömükben a kartell tagjai hogy végre van egy ürügy a közös megegyezéses áremelésre.