Berta Sándor

Ipari kémkedéssel vádolják a Hynixet

A Toshiba és a SanDisk is beperelte a memóriagyártót, mert álláspontjuk szerint a NAND flashmemória-technikával kapcsolatos adatokat lopott el tőlük.A két társaság külön nyújtott be kereseteket az SK Hynix ellen. A vád mindkét esetben ipari kémkedés. A memóriagyártó a Toshiba és a SanDisk éveken át tartó fejlesztéseire volt rendkívül kíváncsi, most viszont komoly kártérítést fizethet. A Toshiba és a SanDisk több esztendőn keresztül dolgoztak a NAND flashmemória-technikán, igaz, arra aligha számítottak, hogy a piac egyik szereplője minden eszközt bevet majd az eredményeik megszerzésére, pedig állítólag ez történt.

A Toshiba jelenleg a világ második legnagyobb NAND-modulokat gyártó cége, mind az értékesített mennyiséget, mind a bevételeket tekintve. A társaság a tokiói kerületi bírósághoz nyújtotta be a keresetét, míg a SanDisk Kaliforniában tette meg ugyanezt. A Hynix még nem kapta meg az iratokat. A két ügyben már sor került egy letartóztatásra is, a tokiói rendőrség ugyanis őrizetbe vette a SanDisk egyik korábbi mérnökét, aki 2008-ban átadta a Hynix képviselőinek a vállalat NAND flashmemória-chipekkel kapcsolatos dokumentumait. Ez az illető dolgozott a SanDisk és a Toshiba által közösen használt üzemben is, majd otthagyta a SanDisket és a Hynix alkalmazottja lett.

A Toshiba szerint a keletkezett kár körülbelül 980 millió dollár. A konszern bejelentette, hogy olyan új mechanizmusokat fog alkalmazni, amelyek segítségével a jövőben az eddiginél jobban védheti majd meg a szellemi tulajdonát. A Toshiba már 2004-ben is beperelte a Hynixet, akkor a memóriaszabadalmai megsértése miatt, három év után azonban a két fél peren kívül megállapodott és lehetővé tették egymás számára termékeik licencelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #1
    Lehetséges ilyen perekben a Hynyx feldarabolása a két felperes között?