Berta Sándor

Mindent mesterséges intelligenciával oldanának meg a kínaiak

A Huawei szerint a következő években az IT-világ nagy trendjeit a mesterséges intelligencia által elérhető fejlődés fogja meghatározni.

A Sanghajban megrendezett Huawei Connect nevű technológiai konferenciát három nap alatt 25 000 látogató kereste fel. Eric Xu, a társaság első embere szerint a mesterséges intelligencia egy minden célra alkalmas technológia, amely az életünk minden területét befolyásolja majd és meg fogja változtatni az összes iparágat. Amíg számos szakértő még arról diskurál, hogy a mesterséges intelligencia milyen mértékben szünteti majd meg a munkahelyeket, addig a kínai vállalat számára egyértelmű, hogy a technológia bizonyos területeken teljesen ki fogja váltani az felhasználókat.


A kínai óriáscég már a beléptetéskor lévő ellenőrzéseknél a saját technológiáit alkalmazta: míg az érdeklődők igazolványaikkal és regisztrációs kódokkal vehették át a belépőjegyeiket, addig a Huawei munkatársai pedig arcszkennelés után kerülhettek beljebb, jóval gyorsabban. Azonban a Kínában már használt megoldások közül sokat Európában - a szigorúbb adatvédelmi előírások miatt - nem lehetne alkalmazni. Az egyik ilyen fejlesztés a sencseni repülőtéren bevezetett arcfelismeréses biztonsági rendszer, amelynek segítségével megtippelhető, hogy kit kell alaposabb vizsgálat alá vonni. Zhang Huai, a légikikötő vezető technikusa azt emelte ki, hogy a legtöbb utasnál csak minimális biztonsági ellenőrzésre van szükség, és csak keveseket kell alaposabban átvizsgálni. Mesterséges intelligencia segít az utasok elirányításában is az egyes kapuk esetében; az új rendszer bevezetése óta a várakozási idő 15 százalékkal csökkent.


A tantermektől a vonatokig mindenhova kamerát raknának

A sanghaji rendőrség szintén a mesterséges intelligenciára épít a város biztonságosabbá tételében. Li Qiang, a helyi közlekedésrendészet technológiai vezetője közölte, hogy az intelligens lámpamenedzsmenttel 18 százalékkal csökkent a dugókban a várakozási idő. Közlekedési kamerákkal figyelik, hogy a sofőrök vezetés közben telefonálnak-e és be van-e kötve a biztonsági övük. Ehhez jön még az arcfelismerés, ami a büntetések kiszabásához elengedhetetlen. Qiang hangsúlyozta, hogy valós időben akár 300 millió képet is fel tudnak dolgozni.


A hatóságok minden egyes embert megfigyelnének

Az ágazatban a legnagyobb problémát a szakemberek hiánya jelenti. Xu rámutatott, hogy a területen jelenleg a szükséges szakértőknek csak az 1 százaléka áll rendelkezésre. Ezért is válik egyre fontosabbá a tehetségek felkutatása. Az utóbbiak számára a fő vonzerő az átlagosnál akár ötször magasabb fizetés lehet. Willaim Xu, a Huawei fő stratégája és marketingvezetője azzal számolt, hogy a mesterséges intelligencia piac 2020-ra 380 milliárd dollárosra nőhet. Az embereknek fontos szerepük lesz a jövőbeli fejlesztésekben, mert az emberi tudás mutat utat a technológia számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #8
    * minden kínai ugyan úgy néz ki, mint a másik*
    ...kivétel a...szőke kínai...
  • bdzsana #7
    Ha a manapság azt jelenti hogy az utóbbi 20-30 évben akkor igazad van.
  • kvp #6
    Ezek meg nem MI rendszerek csak mintaillesztes es dontesi fa alapu kodok. Raadasul meg mukodnek is. Manapsag szokas MI-kent eladni ezeket a technologiakat, de csak fejlett automatikus rendszerek fix programmal.
  • Neocortex #5
  • zola2000 #4
    Ebből is látszik, hogy a Kínai mesterséges intelligencia sok területen már most jobb mint egy átlagos balkáni rasszista :)
  • Sir Cryalot #3
    prózaibb a helyzet, van az a becses örökérvényű hogy "shit in, shit out",
    ezt most épp addig cifrázzák amíg "vár" nem lesz a kimeneten, és még el is kéne hinni , hihi
  • Nagybela28 #2
    "Ehhez jön még az arcfelismerés, ami a büntetések kiszabásához elengedhetetlen."
    Ez vicces, főleg úgy, hogy kb. minden kínai ugyan úgy néz ki, mint a másik :)

    Bírom, hogy úton-útfélen hallani erről a mesterséges intelligencia dologról. Tudtommal ezt még nem sikerült kifejleszteni senkinek sem. Amit ma úgy hívnak, hogy "mesterséges intelligencia", lényegében nem más, mint egy hagyományos számítógép, ami csak az előre beprogramozott parancsokat hajtja végre, csak ezt azért nem veszik észre a laikusok, mert nagyon részletesre sikerült az algoritmus. Már jelent meg cikk itt az SG-n, hogy akkor jön létre a mesterséges intelligencia, ha kifejlesztik a quantum számítógépeket, ami még gyerekcipőben jár.
    Utoljára szerkesztette: Nagybela28, 2018.10.27. 15:15:17
  • Sir Cryalot #1
    Végülis, ha hinnénk a bemutatóknak akkor a microsoftnak meg holodispléje van, sőt egy egész fejbenyomottbiliformájú holofedélzet, ami fekete fényt bocsájt ki . Csak halványan sejtjük hogy "preposterous" díszelgésről van szó mint az apple humánközpontúsága esetében is.